Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Asus ZenBook Pro 15 UX580: beter dan een MacBook Pro?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Bij iCreate schrijven we vooral over Apple, Macs en iOS-apparaten, maar dat betekent niet dat we apparaten buiten de Apple-sferen helemaal negeren. Afgelopen week vergeleken we bijvoorbeeld de MacBook Air met zijn tegenhanger uit de Windows-wereld, de Asus ZenBook 14. Qua hardware was de ZenBook zelfs iets beter dan de MacBook. Daarom waren we benieuwd: hoe verhoudt zich de MacBook Pro 15-inch in vergelijking met de Asus ZenBook Pro 15 UX580? Immers staat de MacBook Pro bekend als het toppunt van een mobiele workstation. Dit is onze vergelijking.

Asus ZenBook Pro 1

Afmetingen en gewicht

We beginnen wederom met een vergelijking van afmetingen, gewicht en uiterlijk. Wat de afmetingen betreft zijn de apparaten weer nagenoeg identiek. De MacBook Pro is 1,55 cm dik, 24,07 cm diep en 34,93 cm breed; daar past een 15,4-inch scherm in. De Asus is een fractie forser: 1,89 cm dik, 24,1 cm diep en 36,5 cm breed. Maar die extra ruimte wordt goed benut, want het scherm van de ZenBook Pro meet 15,6 inch. Het gewicht scheelt nauwelijks: 1,83 kg (MacBook Pro) versus 1,88 kg (ZenBook Pro). Wel heb je bij de MacBook Pro meer keuze qua kleuren. Je kunt kiezen tussen zilver en spacegrijs, de Asus is er alleen in ‘Deep Dive Blue’.

Het scherm

Bij de ZenBook 14 hadden we best wat kritiek op het scherm. Het bijna randloze ontwerp is erg mooi, de lage resolutie daarentegen niet meer van deze tijd. Bij de ZenBook Pro verhelpt Asus dit gebrek in een (optionele) upgrade. Daarbij krijg je namelijk in plaats van een Full HD-scherm een 4K-scherm met 3840 x 2160 pixels. Dat zijn heel wat meer pixels dan de 2880 x 1800 pixels van de MacBook Pro.

ScreenPad


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Zoals je weet heeft de MacBook Pro de zogeheten Touch Bar boven het toetsenbord. Met deze langwerpige touchscreen voer je snelle acties uit, al naargelang welk programma je op dit moment geopend hebt. Handig, maar Asus gaat nog een (of zelfs meerdere?) stappen verder. Op de ZenBook Pro 15 heb je een compleet scherm in het trackpad zitten, de ScreenPad! Dat kun je niet alleen gebruiken om snelle functies weer te geven, in de Screen Extender-modus krijg je echt een tweede scherm in je trackpad. Dat is bijvoorbeeld praktisch om altijd je Twitter-tijdlijn of mailbox in de gaten te houden, zonder dat dit ruimte opslokt op je hoofdscherm.

Hardware

Nu de harde feiten! Hoe zit het met de specs van de Asus in vergelijking met de MacBook? Een basis ZenBook Pro begint met een Intel Core i5 quad-core processor met 2,4 GHz. Interessanter zijn de twee betere configuraties, met een Core i7 2,2 GHz 6-core of een Core i9 2,9 GHz 6-core. Ongetwijfeld krachtige processors, maar de MacBook Pro heeft toch net wat snellere rekenunits. Je krijgt standaard een Core i7 2,6 GHz 6-core, de beste versie heeft een Core i9 2,4 GHz 8-core!

Qua opslag beginnen beide apparaten met een 256 GB SSD. De MacBook Pro rust je desgewenst met 4 TB uit, de Asus ZenBook Pro stopt bij 1 TB. Ook wat het werkgeheugen betreft, wint de MacBook Pro. Deze heeft 16 of 32 GB RAM, bij de Asus zijn dat er 8 of 16 GB.

Graphics

De grafische kaart is wat moeilijker te vergelijken. De Asus heeft standaard een GeForce GTX 1050 Ti. Volgens de benchmarks van het doorgaans betrouwbare Notebookcheck is deze kaart sneller dan alle mogelijke gpu-opties van de MacBook Pro (AMD Radeon RX 555X, 560X, Vega 16), op de Radeon Vega 20 na. Daarvoor betaal je dan wel de hoofdprijs. Wat ons betreft wint de ZenBook Pro de graphics-categorie.

Aansluitingen

De MacBook Pro heeft vier Thunderbolt 3-aansluitingen. Deze zijn supersnel en ondersteunen een hoop accessoires, maar het blijft jammer dat je voor veel (oudere) apparatuur nog steeds bent aangewezen op adapters. Hier gaat Asus iets slimmer mee om. Je hebt twee Thunderbolt 3-aansluitingen, maar daarnaast ook twee gewone usb 3-poorten, een keer hdmi en een microSD-kaartlezer. Toch weer net wat veelzijdiger dan de MacBook Pro.

Conclusie

De Asus ZenBook Pro mag dan een van de krachtigste Windows-laptops zijn, maar hij kan het qua ruwe kracht niet helemaal opnemen met de MacBook Pro. Enkel op het gebied van graphics en aansluitingen wint hij het van Pro-broer van Apple. Wel is de ZenBook Pro 15 wat goedkoper dan de MacBook Pro, in sommige configuraties zelfs behoorlijk goedkoper. Ben je niet gehecht aan macOS en Apple, is de Asus dus het overwegen waard.