Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Aqara Presence Sensor FP2: deze slimme sensor kan iedereen detecteren

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Aqara heeft een nieuwe slimme aanwezigheidssensor gelanceerd: de Aqara Presence Sensor FP2. De naam zegt het al, maar deze sensor kan menselijke aanwezigheid nauwkeurig detecteren – zelfs als iemand stilstaat. Hij is sinds gisteren verkrijgbaar, maar wat is er zo indrukwekkend aan? En wat heb je er eigenlijk aan?

Aqara Presence Sensor FP2

Net als de meeste aanwezigheidssensoren kan de Aqara Presence Sensor FP2 ruimtes monitoren en hier personen detecteren. Dit doet hij zonder beelden te verzamelen, dus maak je geen zorgen over je privacy. Verder is de sensor compatibel met Aqara Home, maar ook met smart home-platformen als Alexa, Google Home en uiteraard Apple’s eigen HomeKit.

Wat de Aqara Presence Sensor FP2 echter zo bijzonder maakt, is dat hij is uitgerust met millimetergolf radartechnologie. Daardoor kan hij mensen een stuk nauwkeuriger detecteren dan de gebruikelijke PIR bewegingssensoren kunnen. Bovendien ondersteunt hij multi-zone automatisering en kan hij tot 30 zones (of tot 40 vierkante meter) in de gaten houden. Binnen die zones kan hij tot vijf verschillende personen tegelijk lokaliseren. En aan de hand van hun activiteit kan hij allerlei automatiseringen aansturen.

Dit kun je ermee

Aqara


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Leuk hoor, zo’n sensor, maar wat heb je er eigenlijk aan? Nou, heb je een slimme woning, dan is bewegingsdetectie cruciaal voor je persoonlijke automatiseringen. Deze worden namelijk geactiveerd zodra de sensor iemand in het vizier heeft.

Met de radartechnologie van de FP2 gebeurt dit dus nog nauwkeuriger – volgens Aqara kan hij zelfs ademhaling detecteren. Daardoor is deze aanwezigheidssensor geschikt voor allerlei doeleinden. Waaronder beveiliging, verwarming op basis van zone regeling, bediening van elektrische apparaten en automatisering van verlichting.

Een voorbeeld: heb je de sensor opgehangen, dan kun je hem zo configureren dat de TV automatisch wordt aangezet wanneer iemand de woonkamer in loopt. Of loop je van de ene naar de andere kamer, dan wordt de verlichting achter je gedimd en wordt dit in de nieuwe ruimte geactiveerd. Tenzij er nog iemand in die andere ruimte staat, want zoals gezegd kan hij meerdere personen detecteren.

De FP2 heeft zelfs een functie voor valdetectie. Dit is vooral handig voor ouderen of mensen met een beperking. Dus merkt de sensor dat iemand is gevallen, dan krijgen familieleden of verzorgers hier een melding van.

In de toekomst worden er nog meer soortgelijke functies toegevoegd, waaronder houdingsdetectie, slaapmonitoring en ademhalingsfrequentiedetectie. Ga je dan bijvoorbeeld liggen, zitten of slapen? De sensor herkent dit en kan dan (indien je dit hebt geconfigureerd) een persoonlijke automatisering uitvoeren.

Aqara Presence Sensor FP2

De Aqara Presence Sensor FP2 is sinds gisteren – donderdag 20 april – beschikbaar. Hiervoor kun je terecht bij verschillende verkooppunten in de Benelux, maar raadpleeg vooral even de website van Aqara. Ook handig om te weten: de sensor heeft een adviesprijs van € 84.