Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Watch uit de verkoop in de VS door patentinbreuk: wat nu?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Watch uit verkoop

Twee modellen van de Apple Watch mogen sinds donderdag niet meer verkocht worden in de VS, dankzij een door Apple verloren zaak over patentinbreuk. Wat is er aan de hand, en kan dit nog opgelost worden?

Apple Watch uit de verkoop

De Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 zijn uit de verkoop in de VS. De bloedzuurstofmeter in deze horloges zou inbreuk maken op patenten van Masimo, een Amerikaanse producent van medische techniek. De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft hierom een verkoopverbod geëisd, waar Apple zich vanaf donderdag 21 december aan houdt. Ga je op dit moment naar de Amerikaanse versie van de Apple-website, dan zijn de twee Watch-modellen ‘Currently Unavailable’.

Apple Watch Ultra 2 diverse bandjes

Hierbij loopt Apple een beetje op de zaken vooruit. Het bedrijf had namelijk eigenlijk nog tot 25 december om een verkoopstop in te voeren. Dan loopt de ‘Presidential Review Period’ af: een periode van 60 dagen waarin de Amerikaanse president de uitspraak van de ITC nog kan verwerpen. De zet om al eerder een verkoopstop aan te kondigen en in te voeren kwam echter niet uit de lucht vallen: dit gaf verkopers de tijd om zich voor te bereiden, en kopers de tijd om nog snel een Watch in te slaan.

Er is (een sprankje) hoop

Grijpt president Biden niet in voor 25 december, dan blijft de verkoopstop op de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 in stand. Maar Apple werkt al aan een oplossing. Het bedrijf wil namelijk in een update voor watchOS 10 aanpassen hoe je bloedzuurstof wordt gemeten. Hierdoor zou om de patenten van Masimo heen worden gewerkt – maar er is wel een kanttekening.

watchOS 10

Masimo beweert namelijk dat alleen een softwarefix niet genoeg zou zijn. De werkelijke hardware zou het probleem zijn, omdat hiermee ook inbreuk gemaakt wordt op patenten van Masimo. Dat zou betekenen dat er dus echt een revisie moet komen van de Apple Watch Series 9 en Ultra 2 – of dat Amerikaanse klanten zelfs moeten wachten tot de Series 10 en Ultra 3. In Nederland is er voorlopig geen probleem, en blijven de nieuwste Watches gewoon te koop.

Tijd zal het leren

Of Apple er met een software-update vanaf komt of niet, is dus maar de vraag. Hoe dan ook is de ontwikkeling erg opvallend. De zaak tussen Masimo en Apple loopt al jaren, wat Apple genoeg ruimte heeft gegeven om Watch-modellen te ontwikkelen die géén inbreuk maken op andermans patenten.

Het feit dat dit niet is gedaan, kan twee dingen betekenen. Of het lukt Apple simpelweg niet om een bloedzuurstofmeter te ontwikkelen zonder Masimo’s techniek, of Apple ging uit van een uitspraak van de ITC of de Amerikaanse president die het bedrijf gunstiger zou uitkomen. Dit verhaal krijgt in ieder geval nog een staartje – en via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!