Terug naar Tik dubbel: zo kun je de nieuwe Apple Watch handsfree bedienen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Tik dubbel: zo kun je de nieuwe Apple Watch handsfree bedienen

Door Laura Grootaarts14 september 2023 12:522 min. leestijd0

Apple heeft de nieuwe Apple Watch-modellen van dit jaar onthuld. En of je nu kiest voor de Apple Watch Series 9 of voor de sportieve Apple Watch Ultra 2: op beide horloges kun je het nieuwe Tik dubbel-gebaar gebruiken. Maar wat kun je daarmee?

Dubbeltik

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat is het ‘Tik dubbel’-gebaar?

Tik dubbel (‘double tap’) betekent dat je duim en wijsvinger van de hand waaraan je je Watch draagt, tegen elkaar tikt. Daarmee zet je dan een actie in gang, zonder het scherm van je horloge ook maar aan te raken. Wel zo handig als je je hond uitlaat, om maar eens een voorbeeld te noemen. Als je het gebaar uitvoert, verschijnt er een klein pictogrammetje met een hand bovenaan in het scherm.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Wat kun je ermee?

Met het gebaar kun je de hoofdknop in een app bedienen. Concreet? Speel of pauzeer muziek, beantwoord of beëindig een telefoontje, stop een timer … je kunt er zelfs de camera-afstandsbediening mee activeren. Je kunt er ook een stapel widgets mee voor de dag toveren. Met weer een dubbeltik blader je daar dan doorheen. In de video hierboven zie je gelijk een paar voorbeelden van waarom dit zo handig kan zijn.

Alleen op de nieuwe Apple Watch … toch?

Tik dubbel werkt alleen op de allernieuwste Apple Watch-modellen: die hebben een gloednieuwe s9-chip. Deze krijgt input van de versnellingsmeter, gyroscoop en optische hartsensor, en daar wordt vervolgens een algoritme op losgelaten. Zo worden de subtiele polsbewegingen herkend.

Toch is het niet helemaal nieuw: voor mensen met een lichamelijke beperkingen zijn er de toegankelijkheidsopties. En die maken het mogelijk om de Apple Watch handsfree te bedienen met handgebaren, bijvoorbeeld je wijsvinger en duim tegen elkaar duwen. Dit werkt echter stukken minder gepolijst.

Voorverkoop Apple Watch gestart

De voorverkoop van de nieuwe Apple Watch is inmiddels al gestart. Het duurt dan nog wel even voordat je deze nieuwe functie kunt gebruiken: hij komt beschikbaar middels een update van watchOS 10 in oktober. Je vindt de nieuwe Apple Watch modellen bij onder meer Coolblue | MediaMarkt | Belsimpel | Bol.com

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar