Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Watch en gezondheid: alle functies op een rij

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
apple watch gezondheid functies


Lees verder na de advertentie

Een Apple Watch houdt voortdurend je gezondheid in de gaten en zit vol met gezondheidsfuncties. Het slimme horloge is zelfs in staat om je leven te redden. In deze gids leer je alle Gezondheid-functies van de Apple Watch kennen.

Apple Watch: bekijk de Gezondheid-functies

Het maken van een hartfilmpje, het checken van de saturatiewaarde, waarschuwingen bij te hoge geluidsniveaus, valdetectie en meer. De Apple Watch houdt heel wat gezondheidsfeatures bij.

Om te zien wat jouw versie van de Apple Watch allemaal kan meten en wat je al wel of niet hebt ingesteld, ga je naar de Gezondheidschecklist:

  • Open op je iPhone de Gezondheid-app.
  • Tik in het tabblad ‘Overzicht’ rechtsboven op je profiel.
  • Kies ‘Gezondheidschecklist’.

Onder het kopje ‘Inactief’ zie je welke functies je nog moet configureren, of inschakelen. Daaronder vind je de functies die al actief zijn.

1. Hartslag-functies Apple Watch

Check je hartslag


kooptip

De Apple Watch gebruikt de twee groene led-lampjes aan de achterkant om je hartslag te meten. Dit gebeurt ongeveer iedere tien minuten om onregelmatigheden te ontdekken. Ben je met een work-out bezig, dan meet de Apple Watch de hartslag voortdurend. De gegevens zie je in de Gezondheid-app, bij ‘Gegevens>Hart>Hartslag’. En ook op andere momenten kun je je hartslag controleren, door de Hartslag-app van je Apple Watch te openen.

Ontvang waarschuwingen bij een onregelmatig ritme

Het klokje op de pols controleert ook of er sprake is van een onregelmatige hartslag, wat atriumfibrilleren kan zijn. Dit is een veelvoorkomende hartritmestoornis. Je moet de optie wel inschakelen; ga hiervoor op de Watch-app van de iPhone naar ‘Mijn Watch>Hart’ en zet de schakelaar achter ‘Onregelmatig ritme’ op groen.

Ontvang waarschuwingen bij een hoge of lage hartslag

Als je hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut (SPM) blijft, kan je Apple Watch je hiervan op de hoogte stellen. Standaard gebeurt dit als je hartslag hoger is dan 120 SPM, terwijl je de afgelopen tien minuten niet in beweging bent geweest. Ook krijg je een melding als je hartslag gedurende tien minuten lager is dan 40 SPM. Wil je de waardes veranderen, of de optie uitzetten?

  • Open de Watch-app van de iPhone.
  • Tik op het tabblad ‘Mijn Watch’.
  • Scrol naar beneden en tik op ‘Hart’.
  • Kies voor ‘Hoge hartslag’ of ‘Lage Hartslag’ om de instellingen te wijzigen.

Een ecg (elektrocardiogram) maken

Apple Watch ecg

De Series 4, 5, 6 en 7 hebben een Ecg-app voor het maken van een hartfilmpje. Het maken van een ecg doe je zo:

  • Open de Gezondheid-app.
  • Ga naar ‘Gegevens>Hart>Elektrocardiogrammen (ecg)’,
  • Tik op ‘Configureer’ en doorloop de stappen.
  • Open de ecg-app van de Apple Watch (hij heeft een icoontje met een golfvorm) en leg je wijsvinger dertig seconden op de Digital Crown.

Je Apple Watch maakt nu een ecg. Bij ‘Sinusritme’ als resultaat klopt je hart keurig gelijkmatig. Geeft de Watch ‘Atriumfibrilleren’ aan, dan klopt het onregelmatig en kan het verstandig zijn om bij de huisarts langs te gaan.

2. Longen

Controleer je Saturatie

De Apple Watch Series 6 en Apple Watch Series 7 meten ook het zuurstofgehalte in het bloed. Dit wordt saturatie genoemd. Een gezonde waarde ligt tussen de 95 en 100 procent, ook bij ouderen. Lagere waarden kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een astma-aanval of longontsteking. Komt het percentage (meerder malen) onder de 90 te liggen, dan is het verstandig om de dokter te bezoeken.

Als je Saturatie nog niet hebt geconfigureerd, ga je naar de Gezondheid-app en kies je voor ‘Gegevens>Ademhaling>Saturatie>Schakel in’. Doorloop de stappen en open de Saturatie-app op je Apple Watch om een meting te doen. De metingen worden ook af en toe op de achtergrond gedaan, meestal wanneer je niet beweegt.

Check je cardioconditie

De term cardioconditie zegt je vast niet zoveel, maar is erg interessant. Deze meting is namelijk een goede indicatie van je algehele lichamelijke gezondheid. Bij de cardioconditie wordt gekeken hoe intensief je hart zich moet inspannen tijdens het hardlopen of wandelen. Hoe hoger de waarde, hoe gezonder je bent. Is het getal lager dan gemiddeld, dan heeft dit risico’s voor je gezondheid op de lange termijn.

Het configureren van cardioconditie doe je zo:

  • Open de Gezondheid-app.
  • Ga naar ‘Gegevens>Hart>Cardioconditie’.
  • Tik op ‘Configureer’ en doorloop de stappen. T
  • ik ook op ‘Schakel meldingen in’ om een ­push-notificatie te krijgen als je cardioconditie laag

Is de functie een tijd actief, dan zie je je gegevens ook bij ‘Gegevens>Hart>Cardioconditie’. Tik op ‘Toon alle cardioconditieniveaus’ en druk op het symbool met de ‘i’ voor meer informatie over wat de waarde van jouw cardioconditie zegt.

Bekijk je ademfrequentie

Gebruik je de Apple Watch als je slaapt? Dan berekent hij je ademfrequentie: het aantal keren per minuut dat je ademhaalt. Zorg hiervoor dat de functie Slaaptracking (zie verderop in dit artikel) is ingeschakeld. De gegevens bekijk je in Gezondheid bij ‘Gegevens>Ademhaling>Ademfrequentie’. In rust ademen volwassenen gemiddeld 12-20 keer per minuut. Is de frequentie veel hoger in je slaap, dan kan dit wijzen op beschadigde longen.

Wil je meer van dit soort Apple Watch tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Gehoor

Geluidsmeldingen

Als je oren te vaak aan harde geluiden worden blootgesteld, dan is er een kans op gehoorschade. Maar wat is te hard? Om je hierbij te helpen en je gehoor te beschermen, hebben de Series 4 en nieuwer een Geluid-app. Drukt de bass iets te hard tegen je trommelvliezen aan, dan waarschuwt de app je met een melding. Of en bij welke geluidsniveaus je een melding ontvangt, regel je zelf bij de Watch-app van je iPhone. Tik daar op ‘Mijn Watch>Geluid>Geluidsdrempel’.

Koptelefoonmeldingen

Ook met AirPods in de oren houdt de Apple Watch de volumeniveaus in de gaten. Heb je binnen zeven dagen de aanbevolen hoeveelheid overschreden (hierbij wordt gekeken naar het volume en de duur), dan stuurt de Apple Watch een melding en wordt het volume verlaagd. De iPhone doet dit overigens ook. Ongehoorzaam zijn kan niet, want koptelefoonveiligheid is volautomatisch en niet uit te schakelen.

4. Valdetectie inschakelen

De functie waarmee Apple de meeste levens heeft gered, is Valdetectie. Als de Apple Watch Series 4 of nieuwer merkt dat je hard bent gevallen en na een minuut niet meer beweegt, belt het met deze functie automatisch de hulpdiensten. Ook je SOS-contacten worden op de hoogte gesteld, waarbij de locatie wordt gedeeld. Valdetectie is automatisch geactiveerd als je 65 jaar of ouder bent. Het inschakelen van Valdetectie doe je zo:

  • Open de Watch-app van je iPhone.
  • Ga naar ‘Mijn Watch>SOS-noodmelding’.
  • Zet de schakelaar achter ‘Valdetectie’ aan.
  • Wil je dat de functie alleen actief is als je aan het sporten bent, dan selecteer je ‘Alleen ingeschakeld tijdens work-outs’.

Als je een harde val maakt en daarna niet meer lijkt te bewegen, verschijnt er een melding met drie opties op het scherm. Met de eerste alarmeer je de hulpdiensten door de rode SOS-knop naar rechts te vegen. Daarnaast kun je aangeven dat je gevallen bent, maar oké bent, of ten slotte dat je niet gevallen bent.

Reageer je niet en beweeg je na ongeveer één minuut nog steeds niet? Dan telt het horloge vijftien seconden af. Ondertussen geeft de Watch klopjes op je pols en maakt hij een steeds harder wordend geluid. Daarna stuurt de Apple Watch automatisch een bericht naar de hulpdiensten. Vervolgens krijgen ook je SOS-contactpersonen zoals vermeld in je Medische ID een melding.

5. Apple Watch als slaaptracker gebruiken

Houd je nachtrust bij

Slapend je doelen halen doe je met de Slaap-app van de Apple Watch. Die houdt de hoeveelheid slaap bij en laat zien wat je gemiddelde hartslag en ademfrequentie was. Zo stel je de slaapcracker in:

  • Open de Gzondheid-app.
  • Ga naar ‘Gegevens>Slaap’ en tik op ‘Aan de slag’.
  • Doorloop de stappen en houd je smartwatch ook ‘s nachts om, zodat de Watch je slaap kan bijhouden.

Slaapschema instellen

Wanneer je ‘Slaap’ configureert, stel je een slaapschema in. Die vind je later terug in Gezondheid bij ‘Gegevens>Volledig schema en opties’. Bij ‘Slaapdoel’ geef je aan hoeveel uur nachtrust je nodig hebt. Daarboven stel je via ‘Voeg schema toe’ je slaapschema in. Je kunt er meerdere aanmaken: bijvoorbeeld voor de weekdagen en het weekend. Is het tijd om te slapen, dan toont het toegangsscherm van de iPhone en Apple Watch alleen nog de belangrijkste informatie om afleiding te voorkomen.

Ontspan

Hoe je zorgt dat je ‘s nachts niet naar het plafond ligt te staren? Door te ontspannen voor je nachtrust. En daar helpen opdringerige ­push-notificaties niet bij. Met de functie ‘Ontspan’ verminder je afleidingen al vóór je ingestelde bedtijd. Het scherm van de Apple Watch gaat uit en ‘Niet storen’ aan.

Extra opties

Scrol naar beneden en tik op ‘Opties’. Zo stel je bijvoorbeeld via ‘Toon tijd’ in dat je de datum en tijd niet ziet, voor nog minder afleiding. Of kies ervoor om de ‘Slaapherinneringen’ uit te schakelen, zodat je niet dagelijks een melding krijgt als ‘Ontspan’ en ‘Bedtijd’ in gang worden gezet.

6. Bekijk je gezondheidstrends

De Gezondheid-app legt allerlei gegevens uit verschillende categorieën vast. Zijn er opvallende veranderingen, dan visualiseert de app dat prachtig in de gezondheidstrends. Je vindt ze in het tabblad ‘Overzicht’, waar je een stukje naar beneden scrolt en naar ‘Bekijk gezondheidstrends’ gaat. Hier zie je hoe bepaalde metingen veranderen over een bepaalde periode.

Je kunt ook meldingen ontvangen wanneer er nieuwe trends worden ontdekt. Tik daarvoor bovenin op ‘Beheer meldingen’ en schakel de optie ‘Trends’ in. Op de pagina ‘Overzicht’ vind je ook het kopje ‘Hoogtepunten’. Hier worden wat leuke statistieken uitgelicht. Heb je veel op de fiets gezeten, dan zie je hoeveel kilometers je die dag hebt afgelegd en wat je gemiddelde hartslag was. Tik beneden op ‘Toon alle hoogtepunten’ om meer van dit soort statistieken te zien.