Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Je volgende Apple Watch meet je bloeddruk (en dit heb je eraan)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Watch bloeddruk

De Apple Watch kan straks je bloeddruk meten, aldus Apple-kenner Mark Gurman. En er komen nog meer gezondheidsfuncties naar de smartwatch. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over Gezondheid en de Apple Watch? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Watch bloeddruk

De Apple Watch gaat een belangrijk jaar tegemoet, want volgend jaar verschijnt alweer de tiende editie van het slimme horloge. Er wordt daarom nu al gespeculeerd over de naam: heet hij gewoon Apple Watch Series 10? Of wordt het net als de iPhone toentertijd de Apple Watch Series X? Maar dat niet alleen: Apple heeft vast wat spannende nieuwe functies achter de hand om het jubileum te vieren.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Een van die grote nieuwe functies is een bloeddrukmeter, zo schrijft Gurman. De techniek om dit volgend jaar al te verwezenlijken zou een eerste stap zijn. Zo is de functie niet ontworpen om elk moment van de dag je bloeddruk te meten, maar om de drager te vertellen wanneer diens bloeddruk omhoog ging. Een toekomstige versie van de meter moet je wel exacte metingen kunnen geven.

Met de meter kun je zelf bijhouden wat je aan het doen was terwijl je bloeddruk steeg – waarschijnlijk in de Gezondheid-app. Mogelijk spoor je zo een verband op. En om een verkeerde diagnose te voorkomen, zal de functie je naar je huisarts verwijzen op het moment dat er iets loos lijkt te zijn. Hier word je dan verder onderzocht met een traditionele bloeddrukmeter.

Meer gezondheidsfuncties

Met de Series X krijg je straks niet alleen grip op je bloeddruk, maar ook op je slaapgedrag. Deze Watch kijkt namelijk ook of je last hebt van slaapapneu, aldus Gurman. Hij doet hiervoor een schatting aan de hand van je slaap- en ademhalingspatronen. Detecteert hij iets ongewoons, dan verwijst de Watch je door naar een huisarts.

Ook wordt er al jaren gespeculeerd over een glucosemeter. Hiervoor zouden bijzondere chips worden gebruikt: een laser schijnt licht onder de huid om zo je glucosegehalte te meten. Zijn er signalen van prediabetes, dan word je gewaarschuwd – de functie meet niet letterlijk op ieder moment van de dag het glucosegehalte in je bloed. Wel heb je nog wat langer geduld nodig: Gurman verwacht de glucosemeter pas ‘over minstens een paar jaar’.