Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws Apple TV

Gamen met 4K Apple TV 2022: ‘krachtiger dan Xbox en Playstation’

Auteur: Koen van Ekeren
3 reacties
apple tv versus PlayStation Xbox


Lees verder na de advertentie

De nieuwe Apple TV 4K 2022 heeft een A15 Bionic-chip, die het vierkantje kastje aanzienlijke prestatieverbeteringen geeft. Kan de Apple TV nu concurreren met Xbox en PlayStation? Uitgebreide testen van FlatpanelsHD geven antwoord.

Apple TV met nieuwe A15-chip

De A15 Bionic-chip die wordt gebruikt door de Apple TV 4K kennen we ook van de iPhone 13 Pro. Hij beschikt over een 4-core GPU en 5-core CPU. Testen van FlatpanelsHD laten zien dat de nieuwe Apple TV 4K ‘ongeveer 40 procent sneller is’ dan de Apple TV van de vorige generatie. Die heeft een drie jaar oudere A12-chip.

Een andere verandering in de nieuwe Apple TV 4K is dat hij geen ventilator heeft. Dit leidt tot een kleiner en lichter ontwerp. Het ontbreken van de ventilator heeft geen negatieve invloed op de prestaties – in tegendeel. ‘We waren verrast om te zien dat de A15 minder ver terugklokt, aangezien hij geen actieve koeling heeft’, schrijft FlatpanelsHD.

Apple TV 4K 2022


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Bij een CPU-stresstest van 20 minuten benutte de A12 ongeveer 65 procent van de processorkracht. De A15 behield 84 procent van zijn CPU-prestaties. Dit betekent dat de nieuwe Apple TV 4K 2022 ook bij langdurige zware belasting bij games in staat is om het grootste deel van zijn CPU-krachten in te blijven zetten.

Apple TV versus Xbox en PlayStation

Hoewel een Apple TV veel kleiner – en goedkoper – is dan de toonaangevende consoles PlayStation en Xbox, is het qua prestaties een klein verschil. De CPU in de A15 Bionic is volgens de website zelfs ‘veel, veel sneller’ dan gameconsoles van de vorige generatie, zoals de Xbox One en PlayStation 4.

De single-core-prestaties van de Apple TV zijn ook ‘aanzienlijk’ sneller dan die van de nieuwste PlayStation 5. De PS5 doet het wel beter met de multi-core-prestaties. Dat is niet verrassend, aangezien hij 8 cores heeft in plaats van de 5 cores waarover de Apple TV beschikt.

De GPU is wel minder dan die van de Xbox One en PlayStation 4. Die levert volgens Apple 1 TFlops aan grafische prestaties. TFlops is een eenheid om de rekenkracht van een GPU aan te duiden. Ter vergelijking: de Xbox One haalt 1,3 TFlops en de PS4 1,8 TFlops. Wel is de 4K Apple TV aanzienlijk krachtiger dan de populaire Nintendo Switch (0,38 TFlops).

FlatpanelsHD concludeert dat veel van de Xbox One- en PS4-games in theorie speelbaar zouden moeten zijn op een 4K Apple TV 2022, zonder al te veel compromissen. Jarenlang heeft Apple ook geprobeerd om van de Apple TV een game-apparaat te maken – bijvoorbeeld met de introductie van Apple Arcade.

Tot nu toe heeft dit niet geleid tot succes. Deze tests onderstrepen dat dit niet zozeer aan de prestaties ligt, maar eerder het gebrek aan een brede ondersteuning van ontwikkelaars. Grote traditionele spellen zijn er niet op te spelen, waardoor gamers er nauwelijks voor kiezen om een Apple TV aan te schaffen. Althans: niet om ermee te gamen.

Lees ook: Apple TV 4K vs. Chromecast: € 100 verschil waard?