Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple TV 4K vs. Chromecast: € 100 verschil waard?

Auteur: Ward Edema
10 reacties
Apple TV 4K vs. Chromecast


Lees verder na de advertentie

De Apple TV 4K is een geweldige mediaspeler, maar hij kost liefst 100 euro meer dan de nieuwste Chromecast. Is hij dat extra geld waard? Apple TV 4K vs. Chromecast met Google TV: wij zetten de verschillen voor je op een rij.

Apple TV 4K vs. Chromecast met Google TV

Hoewel ze er aan de buitenkant heel anders uitzien, is het idee van de Apple TV 4K en de Chromecast met Google TV bijna hetzelfde. Je kunt met met beide kastjes je favoriete streamingdiensten gebruiken in de allerhoogste kwaliteit, een slimme spraakassistent oproepen, en beelden vanaf je smartphone streamen met AirPlay of Google Cast.

Als je die functionaliteit zo tegenover elkaar zet, lijkt de Apple TV een bijzonder slechte deal. Dit zijn namelijk de prijzen:

Hoewel de Chromecast met Google TV slechts € 69 kost voor het model met 4K-ondersteuning, kost de nieuwe Apple TV 4K maar liefst € 169. Toch komt dit prijsverschil niet uit de lucht vallen. Hieronder hebben we de vier belangrijkste verschillen tussen de Apple TV en de Chromecast voor je verzameld.

1. Samenwerking met je Apple-apparaten


kooptip

Apple TV iPhone remote

Heb je al een iPhone, iPad, Mac, AirPods of een HomePod? Of allemaal? Dan werken ze perfect samen met de Apple TV. Wil je bijvoorbeeld iets typen op de Apple TV, dan verschijnt op je iPhone automatisch een toetsenbord. Wil je naar een film kijken zonder anderen te storen, dan kun je je AirPods indoen – ze verbinden automatisch. En wil je een film huren via je Apple TV, dan gebruik je de Face ID of Touch ID van je iPhone om het veilig te bevestigen.

Met de Google TV-app kun je je iPhone ook als afstandsbediening voor de Chromecast gebruiken, maar daarvoor moet je wel altijd handmatig de app oproepen. Ook kun je je AirPods verbinden, maar daar moet je wel handmatig de Bluetooth-instellingen van de Chromecast voor raadplegen. Kortom: het werkt samen, maar een stuk minder ‘magisch’.

2. Simpele chip vs. A15 Bionic

De Google Chromecast gebruikt een relatief simpele chip van Amlogic, met vier cores en 2 GB werkgeheugen. De Apple TV 4K heeft daarentegen een A15 Bionic, de supersnelle mobiele chip van Apple die ook in de iPhone 14 zit. Die heeft zes cores, 4 GB werkgeheugen, en een zeer snelle videochip.

Nu zul je al die rekenkracht voor de gemiddelde streamingdienst niet nodig hebben, maar de interface van de Apple TV voelt wel een stuk soepeler aan. Bovendien is de chip zó snel, dat hij ook grafisch indrukwekkende spellen aan kan, en nog jarenlang updates zal ondersteunen. De chip in de Chromecast is echter niet heel toekomstproof.

3. App Store vs. Play Store

Apple TV 4K 2022

Apps voor Apple’s tvOS moeten zich redelijk strak aan Apple’s richtlijnen houden, waardoor ze qua interface erg op elkaar lijken en bijvoorbeeld allemaal dezelfde videospeler gebruiken. Dat is in gebruik erg prettig, en geeft iedere app een vleugje ‘Apple’. Bovendien kunnen apps universeel voor de Apple TV, iPhone en iPad zijn gemaakt. Hierdoor werken veel van de apps en games die je al eerder hebt gekocht ook direct op de Apple TV. En als laatste punt: alle games voor Apple Arcade werken ook op de Apple TV!

Bij Google TV is de situatie anders: daar is het aanbod wat beperkter, en minder gelikt. Bovendien zit je dus met de beperkte rekenkracht van de Chromecast, waardoor het draaien van wat zwaardere apps en games niet echt mogelijk is – al helemaal niet op 4K.

4. Google TV vs. tvOS

De Apple TV en Chromecast hebben allebei totaal andere besturingssystemen: tvOS en Google TV. Apple’s tvOS is tegenwoordig heel compleet. Hij heeft ondersteuning voor Siri, iCloud Foto’s, bediening van je smart home-apparaten, het instellen van meerdere gebruikers, en SharePlay om films en series met vrienden te kijken via FaceTime. Ook zorgt de Apple TV-app ervoor dat je gemakkelijk bij kunt houden wat je via al je streamingdiensten kijkt en nog kunt bekijken.

Google TV – gebaseerd op Android TV – is een stuk simpeler. Je kunt je smart home-apparaten bedienen via Google Assistent, en je kunt Google Foto’s gebruiken als screensaver. Verder draait Google TV vooral gewoon om streamingapps. Wel heeft hij net als de Apple TV een menu waarin alles wat je kijkt bij verschillende diensten wordt verzameld. Handig!

Conclusie: Apple TV 4K vs. Chromecast met Google TV

Hoewel de basis van de Apple TV 4K en de Chromecast met Google TV erg vergelijkbaar is, zijn er dus wel grote verschillen in functionaliteit. Uiteindelijk moet je voor jezelf bekijken wat je verwacht van je streamingkastje.

Wil je gewoon films en series kijken, en is dat genoeg? Dan bespaar je met de Chromecast flink wat geld, terwijl je met de 4K-versie wel excellente beeldkwaliteit krijgt en een prima interface. Wil je ook games spelen, perfecte samenwerking met al je Apple-apparaten, hoogwaardige apps en software die nog vele jaren bijgewerkt wordt? Dan is de Apple TV helemaal jouw ding, en de € 100 extra echt waard.