Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van september 2023
Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple-tips & trucs van september 2023!
Lees verder onder de advertentie
Maak foto’s met de timerfunctie
De Camera-app heeft een ingebouwde timerfunctie. Dit is handig bij groepsfoto’s, en komt ook weleens van pas bij selfies. Die functie bestaat al lang, maar sinds een paar jaar is de optie goed weggestopt. Om hem te gebruiken tik je in de Camera-app boven op de pijl naar boven, waarmee boven de opnameknop extra opties verschijnen.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
De timerfunctie is niet meteen zichtbaar; veeg de rij met icoontjes naar links en tik op de knop die op een stopwatch lijkt. Kies de gewenste timerduur (3 of 10 seconden) en tik op de opnameknop. De timer begint af te tellen en je iPhone maakt automatisch de foto.
Zo regel je de toetsenbordhelderheid op je nieuwe MacBook
Als recent een nieuwe MacBook hebt gekocht, dan is je misschien al opgevallen dat sommige toetsen een andere functie hebben dan een paar jaar geleden. Een voorbeeld zijn de F5- en F6-toets. Die gebruik je nu voor dicteren en om ‘Niet storen’ te activeren, terwijl ze voorheen voor het regelen van de toetsenbordhelderheid waren.
Maar hoe doe je dat laatste nu dan? Hiervoor moet je naar ‘Systeeminstellingen>Toetsenbord>Helderheid toetsenbord’. Pas je de helderheid regelmatig aan? Navigeer dan direct in de instellingen naar ‘Bedieningspaneel’ en activeer een van de opties bij ‘Helderheid toetsenbord’. Zo heb je de regelaar direct in je menubalk, of onderaan in het bedieningspaneel.
Wat houdt je Apple Watch (niet) bij?
De Apple Watch houdt voortdurend je gezondheid in de gaten. Het meet je hartslag, controleert de saturatiewaarde, waarschuwt bij te luide geluiden, detecteert vallen en meer. Maar dan moeten de functies wel actief zijn.
Er is een manier om dit snel te achterhalen. Open op je iPhone de Gezondheid-app en tik in het tabblad ‘Overzicht’ rechtsboven op je profiel. Kies ‘Gezondheidschecklist’. Onder het kopje ‘Inactief’ zie je welke functies je nog moet inschakelen. Daaronder vind je de functies die al actief zijn.
Navigeren naar coördinaten in Apple Kaarten (en Google Maps)
Ben je ooit op vakantie geweest naar wat minder dichtbevolkte plaatsen op aarde? Dan kan het je zomaar overkomen dat je van je volgende Airbnb alleen maar de coördinaten hebt. Gelukkig kunnen zowel Kaarten als Google Maps ermee overweg, mits je de juiste notatie gebruikt.
Het gemakkelijkst is de ‘decimale notatie’. Die ziet er zo uit: -17.874, 19.8312. Beide apps vinden hiermee meteen de goede locatie. Daarnaast is er nog de zogeheten ‘DMS-notatie’, geschreven als: 17°52‘28.7“S 19°49‘57.6“E. Hierbij moet je ook in het Nederlands gebruikmaken van de Engelstalige afkortingen N, S, E, W voor Noord, Zuid, Oost en West.
Voorkom volumeperikelen op Spotify
Ooit gemerkt dat nummers op Spotify soms zachter klinken dan normaal? Mogelijk ligt dit aan de Audionormalisatie. Deze functie – die standaard is geactiveerd – beperkt de volumeverschillen van nummers. Kortgezegd worden zachte nummers harder, en harde nummers zachter, zodat het volume gedurende je luistersessie consistent is.
Klinkt fijn, maar in de praktijk is het nogal … anticlimactisch. Producers kiezen bewust voor een bepaald volume, en deze functie wist het effect daarvan. Zet ‘m dus maar uit: ga in de Spotify-app naar ‘Home’, tik rechtsboven op het tandwiel, kies ‘Afspelen’ en deactiveer ‘Audionormalisatie inschakelen’.
Favoriete emoji’s opslaan op de Mac
Ja, ik ben schuldig. Schuldig aan overmatig emoji-gebruik. Daarnaast gebruik ik ook vaak speciale tekens, en allemaal voeg ik ze toe aan mijn teksten via het snelmenu dat je met Ctrl+Cmd+spatie opent. Meestal staan mijn gewenste symbolen in ‘Vaak gebruikt’, maar soms worden die weggedrukt door bijvoorbeeld emoji’s die eens in de drie maanden toepasselijk zijn.
Nu heb ik de oplossing ontdekt, want je kunt gewoon een lijst bijhouden van je favoriete emoji’s en symbolen. Heb je het snelmenu geopend, dan klik je op de knop rechtsboven. Bij elk symbool of emoji heb je dan een knopje ‘Zet in favorieten’. Verklein het menu daarna weer, en je ‘Favorieten’ staan keurig onder ‘Vaak gebruikt’.
Praat mee
0