Terug naar Opinie: Apple-kleuren anno 2021 verwarrender dan ooit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Opinie: Apple-kleuren anno 2021 verwarrender dan ooit

Door Ward Edema11 oktober 2021 11:343 min. leestijd2

Hoewel we van Apple gewend zijn dat ze experimenteren met de kleuren van hun producten, hadden we meestal nog de keuze uit ‘neutrale’ opties als spacegrijs en zilver. In 2021 is dit omgegooid, en het eindresultaat is de meest verwarrende collectie Apple-kleuren ooit.

Apple kleuren 2021

Apple-kleuren 2021 begonnen zo goed

Aan het begin van het jaar had ik eigenlijk niets dan lof voor Apple na de introductie van de 24-inch iMac. Maar liefst zes opvallende kleuren, die stuk voor stuk doen denken aan de dagen van de iBook en de eerste iMac met het bolle achterkantje. Dat speelse uiterlijk was echt een gemis op de Mac-modellen van de afgelopen jaren.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

iMac 2021 kleuren

Daarnaast is neutrale zilveren kleur een goede toevoeging voor wie liever het vertrouwde iMac-uiterlijk wil. Had er nog een spacegrijs model tussen moeten zitten? Wellicht, maar ik neem aan dat Apple deze bewaart voor het grotere Pro-model, wat voorheen ook het geval was.

Sterrenlicht? Inktblauw?

Met de release van de Apple Watch Series 7 heeft Apple een vreemde keuze gemaakt: vertrouwde opties als spacegrijs, goud en zilver zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door ‘inktblauw’ en ‘sterrenlicht’: inktblauw is nét niet zwart, en sterrenlicht is meer champagne dan zilver.

Apple Watch Series 7 sterrenlicht

Hierdoor zal uiteindelijk het grootste deel van de klanten ontevreden zijn: wie goud wil krijgt half-goud, wie zilver wil krijgt half-zilver, en wie een donkere kast wil krijgt nu een blauwige tint. Daar komt nog bij dat bestaande bandjes, zoals de Milanese band en de roestvrij stalen band, helemaal niet meer passen bij de nieuwe kleuren. Een sterrenlicht Apple Watch en zilverkleurige band zijn een ronduit lelijke combinatie. Dit is extra zuur als je al eerder zo’n bandje hebt gekocht, en die graag met je nieuwe Watch wilt gebruiken.

Apple-kleuren 2021: niets is hetzelfde

Wat ook opvalt is dat er helemaal geen structuur meer in de kleuren van Apple-producten lijkt te zitten. De iMac heeft als enige apparaat ontzettend felle kleuren. De iPad Air en iPad mini hebben subtielere kleuren die voor beide modellen heel verschillend zijn: zo krijg je zilver vs. sterrenlicht, en roze vs. roségoud. En de iPhone 13 heeft ook een roze variant die, zoals onze redactie is opgevallen, in het echt net zo goed wit had kunnen zijn.

Apple kleuren 2021 roze

Alleen de Pro-modellen van de iPhone 13 zijn zoals we gewend zijn: naast de blauwe kleur is er ‘gewoon’ zilver, goud en grafiet. En de aankomende stalen variant van de Apple Watch (met 4G) is, op het ontbreken van een blauw model na, hetzelfde verhaal.

Upselling

Apple heeft er wat mij betreft een zooitje van gemaakt dit jaar. Hoe leuk het ook is om kleur te bekennen, het overgrote deel van de kopers kiest toch meestal voor zilver of grijs. En door die opties te beperken tot de duurdere modellen, lijkt het bijna alsof Apple je bewust richting deze modellen duwt: upselling dus. Bovendien zitten degenen die wél kleurrijke apparaten willen nu in de situatie dat niets meer matcht met elkaar. Laten we dus hopen dat 2022 weer wat logica terugbrengt in de wereld van Apple-kleuren.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Helemaal mee eens! Tijdens de presentatie had ik het idee dat de nieuwe kleuren van de AW7 naast de bestaande kleuren Space grijs en zilver zouden gaan worden uitgebracht. Helaas. Ik ben in de markt voor een nieuwe AW, maar het is wel erg lastig een passende kleur te vinden.

PeterP
Lezer
PeterP

Voor mij is het ook een dubbele teleurstelling!
Eerst dat de aangekondigde vlakke design het niet heeft gehaald, wat ik zeer knap vond en mooi zou passen bij mijn iPhone 12 Pro.
En nu die kleuren van de AW 7….?
Mijn keuze zou dan gaan naar de grafiet stainless steel, maar dan ben ik wel 779€ kwijt!
Ik heb momenteel wel nog steeds een 1ste generatie AW SS silver naar tevredenheid, maar wil nu wel eens iets anders om af te wisselen.