Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Opinie: Apple-kleuren anno 2021 verwarrender dan ooit

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Apple kleuren 2021


Lees verder na de advertentie

Hoewel we van Apple gewend zijn dat ze experimenteren met de kleuren van hun producten, hadden we meestal nog de keuze uit ‘neutrale’ opties als spacegrijs en zilver. In 2021 is dit omgegooid, en het eindresultaat is de meest verwarrende collectie Apple-kleuren ooit.

Apple-kleuren 2021 begonnen zo goed

Aan het begin van het jaar had ik eigenlijk niets dan lof voor Apple na de introductie van de 24-inch iMac. Maar liefst zes opvallende kleuren, die stuk voor stuk doen denken aan de dagen van de iBook en de eerste iMac met het bolle achterkantje. Dat speelse uiterlijk was echt een gemis op de Mac-modellen van de afgelopen jaren.

iMac 2021 kleuren

Daarnaast is neutrale zilveren kleur een goede toevoeging voor wie liever het vertrouwde iMac-uiterlijk wil. Had er nog een spacegrijs model tussen moeten zitten? Wellicht, maar ik neem aan dat Apple deze bewaart voor het grotere Pro-model, wat voorheen ook het geval was.

Sterrenlicht? Inktblauw?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Met de release van de Apple Watch Series 7 heeft Apple een vreemde keuze gemaakt: vertrouwde opties als spacegrijs, goud en zilver zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door ‘inktblauw’ en ‘sterrenlicht’: inktblauw is nét niet zwart, en sterrenlicht is meer champagne dan zilver.

Apple Watch Series 7 sterrenlicht

Hierdoor zal uiteindelijk het grootste deel van de klanten ontevreden zijn: wie goud wil krijgt half-goud, wie zilver wil krijgt half-zilver, en wie een donkere kast wil krijgt nu een blauwige tint. Daar komt nog bij dat bestaande bandjes, zoals de Milanese band en de roestvrij stalen band, helemaal niet meer passen bij de nieuwe kleuren. Een sterrenlicht Apple Watch en zilverkleurige band zijn een ronduit lelijke combinatie. Dit is extra zuur als je al eerder zo’n bandje hebt gekocht, en die graag met je nieuwe Watch wilt gebruiken.

Apple-kleuren 2021: niets is hetzelfde

Wat ook opvalt is dat er helemaal geen structuur meer in de kleuren van Apple-producten lijkt te zitten. De iMac heeft als enige apparaat ontzettend felle kleuren. De iPad Air en iPad mini hebben subtielere kleuren die voor beide modellen heel verschillend zijn: zo krijg je zilver vs. sterrenlicht, en roze vs. roségoud. En de iPhone 13 heeft ook een roze variant die, zoals onze redactie is opgevallen, in het echt net zo goed wit had kunnen zijn.

Apple kleuren 2021 roze

Alleen de Pro-modellen van de iPhone 13 zijn zoals we gewend zijn: naast de blauwe kleur is er ‘gewoon’ zilver, goud en grafiet. En de aankomende stalen variant van de Apple Watch (met 4G) is, op het ontbreken van een blauw model na, hetzelfde verhaal.

Upselling

Apple heeft er wat mij betreft een zooitje van gemaakt dit jaar. Hoe leuk het ook is om kleur te bekennen, het overgrote deel van de kopers kiest toch meestal voor zilver of grijs. En door die opties te beperken tot de duurdere modellen, lijkt het bijna alsof Apple je bewust richting deze modellen duwt: upselling dus. Bovendien zitten degenen die wél kleurrijke apparaten willen nu in de situatie dat niets meer matcht met elkaar. Laten we dus hopen dat 2022 weer wat logica terugbrengt in de wereld van Apple-kleuren.