Apple gaat je foto’s scannen (maar niet zoals je denkt)
Apple heeft vorige week aangekondigd iPhones en iPads te gaan controleren op beelden van kindermisbruik. Ondanks de goede bedoeling van Apple, leidt de zet tot veel zorgen van gebruikers. Want als je bijvoorbeeld een foto maakt van je eigen kind in een badje, word je dan geregistreerd?
Apple controleert op kindermisbruik: hoe het werkt
Het detecteren van de beelden werkt als volgt: Apple maakt gebruik van zogenaamde ‘hashes’ om beelden van kindermisbruik te herkennen. Dit is een soort code die gekoppeld is aan beelden die al bekend zijn bij de National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) en andere organisaties die strijden tegen kindermisbruik.
Een database van deze hashes zal ingebouwd zijn in iOS 15. De iPhone of iPad kijkt lokaal, dus op het apparaat zelf, of er matches zijn met deze hashes in de fotobibliotheek van de gebruiker. Als de foto een klein beetje is aangepast ten opzichte van het origineel, bijvoorbeeld door bijgeknipt te zijn of dat er een kleurenfilter overheen zit, dan blijft de hash in stand. Zijn er meerdere matches gevonden in je fotobibliotheek met bekende hashes van kindermisbruik, dan wordt dit na handmatige controle gemeld.
Volgens Apple is de kans dat er een valse melding wordt gegeven met deze hashes-methode één op een biljoen.
Eigen foto’s worden niet gemeld
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Op het moment dat je een foto maakt van je eigen kind, is het dus niet zo dat deze wordt geregistreerd bij Apple. Deze foto heeft namelijk geen hash die gekoppeld is aan beelden van kindermisbruik. iOS detecteert niets, en er wordt dus ook niets doorgestuurd naar Apple voor controle.
Het belangrijkste hier is dat context niet uitmaakt. Wat er op een foto staat wordt niet door het systeem gecheckt, enkel welke hash de foto heeft.
Het systeem wordt voorlopig enkel in de Verenigde Staten ingevoerd. Apple heeft wel aangekondigd de functie naar andere landen te willen brengen. De strengere privacywetgeving in de EU kan hierbij echter nog roet in het eten gooien.
Bron: Apple
Praat mee
0