Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Apple hoofdtelefoon weet hoe je hem draagt en past stereokanalen erop aan’

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Hoofdtelefoon


Lees verder na de advertentie

Er gaan al een tijdje  geruchten dat Apple naast nieuwe AirPods ook een premium over-ear hoofdtelefoon wil uitbrengen. Een recent opgedoken patent toont aan dat Apple een bijzonder slimme techniek erin wil verwerken zodat deze hoofdtelefoon veel intuïtiever en beter werkt dan vergelijkbare. Zo wordt er gezegd dat het bij Apple’s hoofdtelefoon niet uitmaakt hoe je hem opzet – de oorschelpen merken vanzelf of ze op je rechter- of linkeroor zitten.

Beamforming voor Apple hoofdtelefoon

Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt Apple een techniek die beamforming heet. Deze kennen we al van de HomePod. Hier zorgen microfoons ervoor dat het geluid van de slimme speaker aangepast wordt aan de kamer waarin die staat. Ook maakt de techniek Siri bij hoog volume verstaanbaar, omdat de stemfrequenties exact uit de muziek gefilterd kunnen worden.

Bij een Apple-hoofdtelefoon zijn deze twee functies niet nodig, maar wordt beamforming voor andere zaken gebruikt. Elke oorschelp krijgt volgens het patent vijf microfoons. Belangrijk hierbij is dat de microfoons niet symmetrisch zijn geplaatst: zodra je iets zegt, kan er bepaald worden welke microfoons dichter bij je mond zitten en dus ook welke oorschelp op welk oor zit. Het design van de hoofdtelefoon kan verder juist wel symmetrisch worden, want het maakt dus niets uit hoe je hem draagt. Nooit meer zoeken naar de ‘L’ en ‘R’ op de hoofdtelefoon – Apple at its best.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

beamforming

Storende geluiden bij telefoongesprekken

De tweede functie van de de microfoon-opstelling is iets minder spectaculair, maar desondanks heel praktisch. Zo wordt het veel gemakkelijker om achtergrondgeluiden weg te filteren. Handig bij een telefoongesprek: daar wil je dat je stem goed verstaanbaar is en dat verkeers- of windgeluiden helemaal wegvallen. En uiteraard moeten de microfoons ervoor zorgen dat de noise-cancelling tijdens muziek luisteren uitstekend werkt. Maar eerlijk gezegd … Na de geweldige geluidskwaliteit van de HomePod hadden we ook wel verwacht dat Apple ook bij zijn hoofdtelefoon voor een geweldige geluidservaring zorgt.