Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Prijst Apple zichzelf uit de markt?

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Apple duurder 2022


Lees verder na de advertentie

Het zal je niet ontgaan zijn: de producten van Apple zijn in 2022 flink duurder geworden – en dat is niet alleen in ons eigen land het geval. Hoe komt dit, en kan dit ook negatieve effecten hebben voor de populariteit van het bedrijf?

Apple duurder in 2022

Het gaat niet goed met de prijzen van Apple – althans, voor de consument. Een recente rapportage van prijstracker Nukeni onthult dat in 29 van de 37 landen waar Apple zelf online producten verkoopt, de iPhone 14 een stuk duurder is dan zijn voorganger. En het kan nog veel erger: de recent uitgebrachte iPad 2022 is zelfs in alle 37 landen duurder dan zijn voorganger. En daar zitten flinke uitschieters tussen: zo is in Zweden de iPad maar liefst 65% duurder dan de vorige generatie – maar ook in Nederland maken we het er met 51%(!) niet veel beter vanaf.

Niet alleen deze ‘grote’ producten zijn een stuk duurder, ook accessoires zoals AirPods en Apple Watches zijn in verschillende markten tot 15% meer gaan kosten. Hoe komt dat precies?

Meerdere factoren

Er is een aantal factoren dat mee heeft geholpen aan de prijsstijgingen. Denk hierbij aan stijgende arbeidskosten, zwakke valuta en tarieven op geïmporteerde componenten. Maar ook de toenemende vraag naar Apple-producten speelt een rol. Want hoewel de verkoop van de iPhone 14 en 14 Plus ver onder de verwachtingen is gebleven, blijft de vraag naar andere producten zoals de MacBook Pro en iPad 2022 sterk.


kooptip

iPhone 15 prijsdaling

Het is echter de vraag of dit zo zal blijven als de prijzen blijven stijgen. Er zijn inmiddels namelijk zorgen dat mensen zich deze duurdere producten niet meer kunnen veroorloven, en dat dit zal leiden tot een daling van de verkoop. Zo voorspellen analisten dat Apple’s winst in het eerste kwartaal van 2023 zal dalen ten opzichte van het voorgaande jaar – ondanks de flinke prijsstijgingen.

Niet alleen Apple duurder in 2022: wereldwijde tendens

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat tegen inflatiedruk aankijkt: andere bedrijven zoals Meta, Amazon, Microsoft en Google hebben ook de nodige prijsstijgingen moeten invoeren. Maar met name voor Apple kan de impact groot zijn: hun prijzen waren al dusdanig hoog, dat grens naar onbetaalbaarheid veel sneller is gepasseerd.

Voor Apple lijkt het daardoor met name belangrijk om de ‘onderste laag’ betaalbaar te houden. Denk hierbij aan de normale iPad, de iPhone SE, en de instap-MacBook Air. Maar juist voor die producten gaat het nu mis. Zo is de iPad 2022 maar liefst 200 euro duurder dan zijn voorganger, de volgende iPhone SE lijkt officieel geannuleerd, en de MacBook Air met M2-chip kost gemiddeld nog altijd 300 euro meer dan het oudere M1-model. Laten we dus hopen dat er een koerswijziging in zicht is – anders kan 2023 al een bijzonder lastig jaar worden voor de techgigant.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Forbes