Terug naar Prijst Apple zichzelf uit de markt?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Prijst Apple zichzelf uit de markt?

Door Ward Edema25 januari 2023 15:083 min. leestijd1

Het zal je niet ontgaan zijn: de producten van Apple zijn in 2022 flink duurder geworden – en dat is niet alleen in ons eigen land het geval. Hoe komt dit, en kan dit ook negatieve effecten hebben voor de populariteit van het bedrijf?

Apple duurder 2022

Apple duurder in 2022

Het gaat niet goed met de prijzen van Apple – althans, voor de consument. Een recente rapportage van prijstracker Nukeni onthult dat in 29 van de 37 landen waar Apple zelf online producten verkoopt, de iPhone 14 een stuk duurder is dan zijn voorganger. En het kan nog veel erger: de recent uitgebrachte iPad 2022 is zelfs in alle 37 landen duurder dan zijn voorganger. En daar zitten flinke uitschieters tussen: zo is in Zweden de iPad maar liefst 65% duurder dan de vorige generatie – maar ook in Nederland maken we het er met 51%(!) niet veel beter vanaf.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Niet alleen deze ‘grote’ producten zijn een stuk duurder, ook accessoires zoals AirPods en Apple Watches zijn in verschillende markten tot 15% meer gaan kosten. Hoe komt dat precies?

Meerdere factoren

Er is een aantal factoren dat mee heeft geholpen aan de prijsstijgingen. Denk hierbij aan stijgende arbeidskosten, zwakke valuta en tarieven op geïmporteerde componenten. Maar ook de toenemende vraag naar Apple-producten speelt een rol. Want hoewel de verkoop van de iPhone 14 en 14 Plus ver onder de verwachtingen is gebleven, blijft de vraag naar andere producten zoals de MacBook Pro en iPad 2022 sterk.

iPhone 15 prijsdaling

Het is echter de vraag of dit zo zal blijven als de prijzen blijven stijgen. Er zijn inmiddels namelijk zorgen dat mensen zich deze duurdere producten niet meer kunnen veroorloven, en dat dit zal leiden tot een daling van de verkoop. Zo voorspellen analisten dat Apple’s winst in het eerste kwartaal van 2023 zal dalen ten opzichte van het voorgaande jaar – ondanks de flinke prijsstijgingen.

Niet alleen Apple duurder in 2022: wereldwijde tendens

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat tegen inflatiedruk aankijkt: andere bedrijven zoals Meta, Amazon, Microsoft en Google hebben ook de nodige prijsstijgingen moeten invoeren. Maar met name voor Apple kan de impact groot zijn: hun prijzen waren al dusdanig hoog, dat grens naar onbetaalbaarheid veel sneller is gepasseerd.

Voor Apple lijkt het daardoor met name belangrijk om de ‘onderste laag’ betaalbaar te houden. Denk hierbij aan de normale iPad, de iPhone SE, en de instap-MacBook Air. Maar juist voor die producten gaat het nu mis. Zo is de iPad 2022 maar liefst 200 euro duurder dan zijn voorganger, de volgende iPhone SE lijkt officieel geannuleerd, en de MacBook Air met M2-chip kost gemiddeld nog altijd 300 euro meer dan het oudere M1-model. Laten we dus hopen dat er een koerswijziging in zicht is – anders kan 2023 al een bijzonder lastig jaar worden voor de techgigant.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Forbes

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
jayjay
Lezer
jayjay

De zwakke valuta is waar, maar is ondertussen weer hersteld. Gaan de euro prijzen nu dan weer omlaag omdat de euro sterker is geworden?