Dit zijn alle winnaars van de Apple Design Awards 2023
Zoals ieder jaar heeft Apple tijdens de WWDC 2023 zijn Design Awards uitgedeeld. Dit zijn de beste apps van het afgelopen jaar.
Lees verder na de advertentie
Aan de slag
Met al dat getuur naar onze Apple-schermen zijn we ook wel eens toe aan een gezondere activiteit. Ruil je iPhone daarom maar eens in voor een tennisracket – maar leg hem niet te ver weg! Het liefst langs de zijlijn, want met SwingVision doop je hem om tot een persoonlijke tenniscoach.
Deze app neemt al je wedstrijden, trainingen en andere tennissessies voor je op. Door dit terug te kijken, krijg je meer inzicht in je eigen vaardigheden. En die persoonlijke tenniscoach bedoelden we letterlijk: een AI bestudeert de opnames, spoort je zwakke punten op en geeft je zo doelgerichte feedback om je spel te verbeteren. Hoe zit het met je service? Wat kun je aan je postuur doen? En je voetenwerk?
Ontwikkelaar Swupnil Sahai is een enorme tennisfan, en vanuit dat perspectief werd SwingVision opgebouwd. Zo vroeg hij zich af of de Apple Watch je score bij kan houden en kan uitvogelen hoe hard je zwiept. Daarna is de app een steeds belangrijkere tennistool geworden: oefen je serve, bekijk automatisch gegenereerde statistieken en stream je wedstrijden live.
SwingVision brak helemaal door toen bleek dat de app een bal kan volgen, zodat je niet meer met je tegenstander hoeft te kibbelen of hij nou binnen of buiten het speelveld stuiterde. Een ware gamechanger voor de tenniswereld, aldus Sahai: ‘Het is zeldzaam om een jury langs het veld te hebben bij tennis. Met basketbal heb je scheidsrechters. Die heb je zelfs op basis- en middelbare scholen. Om een of andere reden moet je bij tennis alles zelf doen.’ Nu niet meer!
Op stoom
De spelwereld van Railbound lijkt haast uit een kinderboek te komen, maar het spel is zeker niet alleen voor kinderen. Met z’n simpele en soepele touch-bediening maak je in een handomdraai spoorwegen aan met wissels, schakelaars en meer. Het doel: verbind alle treinstellen veilig met de locomotief. Klinkt simpel genoeg, maar hoe verder je komt in de lijst van meer dan tweehonderd puzzels hoe pittiger de uitdaging wordt.
Ook al moet je goed nadenken, het spel voelt zeker niet aan als hard werken. Je waant je in stijlvol getekende omgevingen, je komt schattige beestjes tegen in ouderwetse outfits, en de achtergrondmuziek is uiterst relaxed. ‘Comfy gaming’ noemen ze dat, en soms is dat net waar we naar op zoek zijn na een dag werken. Of na een dag uitgebreid vakantie vieren.
Spelend wijs
De kans dat je ooit wel eens Duolingo geprobeerd hebt om een andere taal te leren, is vrij groot. De kans dat je het hebt volgehouden en die taal nu vloeiend spreekt is een stuk kleiner. Toch doen de ontwikkelaars van de app er alles aan om het leerproces steeds leuker en toegankelijker te maken, en is er in het afgelopen jaar veel veranderd op dat vlak. Dat beloont Apple nu met een Design Award.
De boomstructuur van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een vast pad dat voor iedereen hetzelfde is. Zo is het gemakkelijker om je voortgang te vergelijken met anderen – en er een wedstrijdje van te maken met vrienden of familie. Daarnaast hebben de personages in de lessen nieuwe animaties gekregen die alles net wat levendiger maken, en zijn er veel kleine verbeteringen doorgevoerd die het aantrekkelijker maken om je lessen vol te houden. Kortom: het loont om de app een tweede kans te geven!
Meer Marvel
Het Marvel-universum heeft de bioscoopschermen veroverd – nu is de game-wereld aan de beurt. Kijk maar naar de Apple Design Awards. Daar werd Marvel Future Revolution vorig jaar nog bekroond, en nu dus ook Marvel Snap. Zelfde wereld, zelfde personages – en toch innovatief!
Snap is een kaartspel waarin elke kaart een Marvel-personage representeert. Iron Man, Captain America, Black Widow – er komen aardig wat bekende gezichten voorbij, en dat is de enige overeenkomst met Future Revolution. Spaar zoveel mogelijk kaarten en stel je team van superhelden (of schurken) samen.
Hoe beter je team, hoe meer kans om je tegenstanders te verslaan, al vereist het spel ook strategisch denkwerk. Elk potje duurt maximaal drie minuten, dus je speelt het gemakkelijk tussendoor. Daardoor ben je er zo een jaartje zoet mee, en kun je in 2024 aan de slag met Apple’s volgende favoriete Marvel-game.
Vossenstreken
Een game met schattige vosjes in de hoofdrol? Je hebt onze aandacht. Daarmee worden we wel in de val gelokt, want met Endling kruip je in de huid van de laatste vos op aarde. Het spel opent met een angstaanjagende bosbrand, waarna je bevalt van vier welpjes.
‘Ze leven nog lang en gelukkig’ zit er voor deze vossenfamilie helaas niet in: een van je jongen wordt ontvoerd door een jager, en jij dient hem terug te vinden. Zo baan je je een weg door een post-apocalyptische wereld – compleet verwoest door menselijk toedoen – en ondertussen moet je je andere pluizenbollen ook nog zien te beschermen.
‘Vossen zijn een van de meest flexibele dieren ter wereld’, zegt game designer Philipp Nägelsbach, ‘maar als zelfs zij bijna uitgestorven zijn, dan gaat het wel heel slecht.’ Endling staat dan ook in het teken van de vernietigende kracht van de mens, en door jezelf in de pootjes van een vos te verplaatsen, hoopt hij alle spelers wat milieubewuster te maken.
Het spel benadrukt zijn punt door middel van sterke visuals, animaties en achtergrondmuziek. De gameplay komt hier enigszins op de achtergrond te liggen – je dient vooral de vos aan te sturen – maar hoe verder in het spel, hoe meer opties je krijgt. Zo moet je steeds meer je best doen om je familie te beschermen. Hopelijk lukt het moedervos om haar familie te herenigen …
Steekje los?
Een van uw iCreate-redacteuren is ruim een decennium (op en af) bezig geweest met een gigantisch borduurwerk. Laten we het maar pixel-art avant la lettre noemen, want dan klinkt het plotseling wél hip. Dan is de borduur-puzzelgame Stitch toch een stuk … toegankelijker. En laat de app nu juist bij Apple zijn opgevallen door de uitstekende toegankelijkheidsopties. ‘We zijn er trots op dat we games maken die iedereen kan spelen’, zegt ontwikkelaar Jakob Lykkegaard.
Wat precies maakt Stitch zo toegankelijk? ‘Contouren van nummers’ zorgt voor scherpere en meer contrasterende contouren op de nummers van de puzzels. ‘Grote getallen’ maakt ze groter en eenvoudiger te lezen. ‘Beperk beweging’ beperkt plotselinge bewegingen en animaties. En dan is er ook nog een modus voor linkshandigen, waarbij de bediening van de app lichtjes is aangepast.
Maar al met al is het ook gewoon een mooi en rustgevend puzzelspel. Ergens in de verte doet het denken aan het inmiddels antieke mijnenveger. Je ziet hoeveel steekjes in een gebiedje je in een bepaalde kleur moet doen, aan jou om uit te vogelen welke steekjes dat dan precies zijn. Leuk voor mensen van 8 tot 88!
Getikt spel
Hoewel je voor de iPhone en iPad een flink aanbod indrukwekkende spellen hebt, spelen wij over het algemeen toch liever op een console. Want een grote spelwereld ontdekken met een virtueel joystickje – nee dank je. En om nou altijd een controller voor je iPhone met je mee te slepen …
Die barrière snapt spelontwikkelaar Evan Kice ook. Daarom heeft hij in zijn eerste spel, Afterplace, gekozen voor innovatieve touchbediening die helemaal past bij de iPhone en iPad. Dezelfde soort bediening die spellen als Cut the Rope, Angry Birds en Doodle Jump tot zo’n succes maakten.
Maar in tegenstelling tot die kleinere games is Afterplace een groot avonturenspel met een omvangrijke open wereld, verborgen schatten en talloze wezens. Oftewel: een spel met de nodige inspiratie uit The Legend of Zelda.
De simpele bediening is niet de enige manier waarop Kice een groot spel geschikt heeft gemaakt voor de iPhone en iPad. Het spel slaat namelijk ook constant je voortgang op: je kunt er dus altijd in of uit zonder je voortgang te verliezen. Je pakt het dus zo even op als je in de trein zit, even relaxt op de bank of een (verlengd) bezoekje aan de wc brengt. Ben je een fan van avonturengames, maar merk je dat je er vaak niet de tijd voor hebt? Dan is Afterplace dus wat voor jou.
Maak ruimte in je hoofd
We wisten altijd al dat goed ontworpen apps onze levens beter kunnen maken, maar Headspace, de Apple Design Award-winnaar van 2023 in de categorie Social Impact, bewijst dit op een bijzonder indrukwekkende manier. De app is ontworpen om de voordelen van mindfulness en meditatie te ontsluiten in een drukke, altijd verbonden wereld.
De app biedt honderden geleide meditaties, slaapklanken en mindfulnesstips om je te helpen stress te verminderen, beter te slapen, te focussen en je algehele gevoel van welzijn te verbeteren. Wil je de magie van Headspace zelf ervaren? Volg deze stappen om de app te gebruiken.
1 Download en account
Na het downloaden van Headspace uit de App Store open je de app en maak je een account aan. Voor het gemak gaat dat tegenwoordig gewoon via je Apple ID.
2 Kies je focus
Headspace vraagt je om je belangrijkste focusgebieden te kiezen. Wil je beter slapen, minder stress of meer focus? Selecteer de opties die voor jou het meest relevant zijn.
3 Selecteer een meditatie
Blader door de verschillende meditaties die Headspace te bieden heeft. Of je nu een beginner bent of een ervaren mediteerder, je zult veel opties vinden die bij je passen.
4 Ommmmmm
Zodra je een meditatie hebt geselecteerd, doe je je AirPods in, zoek je een comfortabele plek om te zitten en begin je met je sessie. Volg gewoon de geleide instructies en adem in en uit.
Creëer een universum (of een website)
Apple houdt er altijd van als apps het voor iedereen mogelijk maken om toffe dingen te bouwen (zou ook een motto van iCreate kunnen zijn, overigens). Universe – Website Builder valt in deze categorie, en heeft daarom een prijs voor ‘Inclusivity’ (Inclusiviteit) gewonnen. De app wil webontwerp toegankelijk te maken voor iedereen en verandert daardoor de manier hoe wij naar het designen van websites kijken.
Met zijn innovatieve blokken-ontwerpsysteem en ondersteuning op alle Apple-platforms, kan iedereen met Universe een perfecte online etalage, artiestenportfolio, community-pagina, persoonlijke website en nog veel meer creëren. Klinkt goed? Geïntrigeerd? Laten we dan kijken naar hoe je Universe – Website Builder gebruikt op je Mac.
1 Account maken
Na het downloaden uit de App Store maak je eerst een account aan. Kies daarna helemaal onderaan dat je gratis wilt beginnen met de app en sla daarna het kiezen van een ‘Domain’ over.
2 Kies een sjabloon
Selecteer nu een sjabloon die je leuk lijkt. Bovenin staan ook een aantal subcategorieën. Wij kiezen voor de categorie ‘Personal’ en kiezen de sjabloon ‘Cino Mani’ voor onze fictionele fotografie-site.
3 Plus
Klik op de plus-knop onderin en kies uit een breed scala van bouwstenen om je website te beginnen. Deze variëren van tekstblokken, afbeeldingsblokken, tot meer geavanceerde bouwstenen zoals muziek en kaarten.
4 Bouwstenen
Selecteer en plaats de gewenste bouwstenen op je pagina. Je kunt kleuren, lettertypen en afbeeldingen aanpassen om je website echt van jou te maken. Voor de consistentie raden we je echter aan om niet te veel ‘Custom’-instellingen te gebruiken.
Voor op reis
Apple vindt het heel fijn als apps gebruikmaken van de diverse mogelijkheden van de iPhone. De flight-tracker Flighty doet het goed, heel goed. Je kunt de gegevens van je vlucht dan ook op velerlei manieren in de gaten houden, precies op de manier die bij jou past.
Live activiteiten
Sinds iOS 16 kun je Live activiteiten gebruiken op je vergrendelscherm. Daarmee zie je zonder je iPhone te ontgrendelen de progressie van lopende activiteiten. Bijvoorbeeld een vlucht.
Widgets
Widgets zijn kadertjes met de meest relevante informatie uit een app. Tik je op een widget, dan open je de bijbehorende app. Flighty heeft een breed scala aan varianten voor op je vergrendelscherm en je thuisschermen.
Overal op je iPhone
Flighty is diep geïntegreerd in je iPhone. Zo werkt de app perfect samen met Apple Maps, kan ie prima uit de voeten met de Agenda-app en worden alle gegevens gesynchroniseerd via iCloud.
Ook interessant:
Apple Design Awards 2024: dit zijn de winnaars
Praat mee
0