Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wat weet Apple over jou? Zo download je al je Apple-gegevens

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Apple Data download webiste


Lees verder na de advertentie

Welke persoonlijke gegevens heeft Apple allemaal over je verzameld? Om hierover duidelijkheid te verschaffen, heeft Apple een nieuwe privacy-website gelanceerd die je inzage geeft in al je data. Je kunt een kopie van je gegevens downloaden, een correctie van je gegevens aanvragen en je account te deactiveren of verwijderen.

Apple voldoet hiermee aan de nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die overmorgen van kracht is. Vandaar ook dat de pagina er alleen maar is voor Europese Apple-gebruikers. Later volgen ook andere landen.

Apple data download via nieuwe pagina

Op deze nieuwe privacy-pagina van Apple kun je, nadat je bent ingelogd met je Apple ID, voortaan al je gegevens beheren. Dat begint met de mogelijkheid om een kopie te ontvangen van al je gegevens. Je kunt de onderdelen waarvan je een kopie wilt ontvangen zelf selecteren. Hierbij geef je ook aan hoe groot de toegestuurde bestanden maximaal mogen zijn: ergens tussen de 1 en de 25 GB. Apple hakt ze op in stukjes, handig voor als je internetverbinding niet al te best is,

Daarna is de download nog niet meteen gereed. Apple heeft tot zeven dagen nodig om je verzoek te honoreren. In deze periode verzamelen ze niet alleen alle informatie, maar checken ze ook of het verzoek daadwerkelijk van jou afkomstig is. Daarna pas krijg je de download in je mailbox. Apple voldoet hiermee onder meer aan het recht op dataportabiliteit, ook wel ‘gegevensoverdraagbaarheid’ genoemd. Als je wilt, kun je je data meenemen naar een andere partij dan Apple.

Wat voor gegevens kun je downloaden?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De download omvat de volgende zaken – je kunt zelf aangeven wat je wel en wat je niet wilt ontvangen:

  • Activiteit in App Store, iTunes Store, iBooks Store en Apple Music
  • Gegevens Apple ID-account en apparaat
  • Activiteit in Apple Online- en Retail Stores
  • AppleCare Support-geschiedenis, reparatieverzoeken en meer
  • Game Center-activiteit
  • iCloud-bladwijzers en leeslijst
  • iCloud Agenda’s en Herinneringen
  • iCloud Contacten
  • iCloud Notities
  • Meld een probleem met Kaarten
  • Marketing-abonnementen, downloads en andere activiteiten
  • Andere gegevens

Aanvullend kun je ook nog kiezen voor een kopie van je iCloud Drive-bestanden en -documenten, iCloud Mail en iCloud Foto’s. Apple waarschuwt wel dat die items groot zijn en dat downloaden veel tijd kan kosten.

Account aanpassen, deactiveren of verwijderen

Ben je niet blij met de gegevens die je aantreft in de download? Dan kun je verschillende maatregelen nemen, ook op de eerder genoemde pagina. In de eerste plaats kun je je gegevens corrigeren: zijn bepaalde persoonlijke gegevens onjuist, dan kun je Apple vragen om ze bij te werken. Het gaat hierbij om je Apple ID‑accountgegevens en Apple Store-transacties en -informatie.

Ben je het niet eens met wat Apple allemaal over je opslaat? Dan kun je je account verwijderen – wat wellicht wat rigoureus is. Je Apple ID en alle daaraan gekoppelde gegevens worden permanent gewist, terughalen is geen optie. Het duurt dertig dagen voordat je gegevens compleet verdwenen zijn

Het is ook mogelijk om je account tijdelijk te deactiveren. Apple komt dan niet meer aan je gegevens, maar ze zíjn er nog wel. Bij deactivatie krijg je een alfanumerieke toegangscode toegestuurd waarmee je het account te allen tijde weer kunt activeren. Goed bewaren, dus.

Lees ook ons artikel EU-privacywetgeving AVG: dit moet je weten.