Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple verhuist iPhone-productie uit China (en dit is waarom)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple China


Lees verder na de advertentie

Apple wil de productie van hun apparaten sneller uitbreiden naar landen buiten China. Zo blijkt uit een nieuw verslag dat afgelopen weekend werd gepubliceerd. Oorzaak zijn de meest recente ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen in het land, die in november nog leidden tot hevige protesten.

Apple en China

Bronnen van The Wall Street Journal meldden afgelopen zaterdag dat Apple hun plannen om minder afhankelijk van China te worden heeft ‘versneld’. Het gaat daarbij specifiek om de productie van hun smartphones. Apple werkt daar namelijk al jaren samen met Foxconn, de grootste fabrikant voor het produceren van iPhones.

Het doel is om de grootschalige productie van iPhones te verplaatsen naar landen buiten China. Hierbij denkt Apple aan zowel India als Vietnam, waar het bedrijf rond 2025 zo’n 25% van alle iPhones hoopt te produceren. Apple-producten als AirPods en de HomePods worden hier al gemaakt, al zijn de fabrieken daar nog lang niet zo groot en invloedrijk als die van Foxconn in China.

De verhuizing is een gevolg van de voortdurende coronamaatregelen in China. Sinds het begin van de COVID-19-pandemie heerst daar namelijk al een zerotolerancebeleid, inclusief langdurige lockdowns. Dat zorgde al voor vertragingen qua iPhone-productie, maar werknemers werden zelfs opgesloten om de verspreiding van het virus te verminderen. Afgelopen november leidde tot dit een groot conflict, met grimmige protesten bij ’s werelds grootste iPhone-fabriek, midden in de stad Zhengzhou.

Wanneer gaat Apple verhuizen?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Toch kan Apple niet zomaar afscheid nemen van China. Er zijn namelijk maar weinig gebieden waar de juiste infrastructuur voor zulke grootschalige productie beschikbaar is. Laat staan de goedkope, grote aantallen arbeidskrachten waar het bedrijf naar zoekt. Zelfs als Apple wel een geschikt alternatief vindt, moet het nog blijken of deze fabrieken de vraag naar iPhones kunnen bijhouden.

Overigens werkt Apple er al sinds 2017 aan om hun smartphone-productie te verhuizen. Zo begonnen ze met de oudere iPhone-modellen – zoals de iPhone SE – die inmiddels in India worden geproduceerd. Al duurde het nog tot de iPhone 14 totdat ook de meest prominente iPhones daar deels werden gemaakt. Het blijft dus de vraag wanneer het bedrijf zich volledig onafhankelijk mag noemen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!