Terug naar Beelden tonen grimmige protesten bij iPhone-fabriek China
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Beelden tonen grimmige protesten bij iPhone-fabriek China

Door Koen van Ekeren23 november 2022 17:102 min. leestijd0

Er zijn protesten uitgebroken bij ’s werelds grootste iPhone-fabriek in de Chinese stad Zhengzhou. Dit blijkt uit beelden die online op onder meer Twitter en YouTube worden verspreid.

Rellen in iPhone-fabriek Zhengzhou

Op de videobeelden is te zien hoe honderden Foxconn-arbeiders protesteren, waarbij sommigen worden geconfronteerd met mensen in veiligheidspakken en politie. De rellen zijn onder meer het gevolg van het zeer strikte zero tolerance-beleid in China, waarbij werknemers bij uitbraken worden opgesloten om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Arbeiders klagen dat er onvoldoende voedsel en medische voorraden aanwezig zijn voor werknemers die in de iPhone-fabriek moeten blijven. Ook zouden beloofde bonussen niet zijn uitbetaald en slaagt het bedrijf (Foxconn) er niet in om besmette en niet-geïnfecteerde werknemers goed te scheiden.

‘Ze hebben het contract gewijzigd, zodat we de bonus niet konden krijgen zoals ze hadden beloofd. Ze plaatsen ons in quarantaine, maar zorgen niet voor eten’, zegt een medewerker van Foxconn in een video die online wordt gedeeld. ‘Als ze niet in onze behoeften voorzien, blijven we vechten.’

 

Onrust

Het is niet voor het eerst dat het onrustig is in ’s werelds grootste iPhone-fabriek, die ook wel bekendstaat als iPhone City. Eind oktober was er een grote corona-uitbraak in de fabriek en dit leidde tot zeer strenge lockdown-regels. Personeel mocht de campus niet uit en werkte, at en sliep tijdens de lockdown in de fabriek. Tientallen medewerkers sloegen op de vlucht.

De problemen in de fabriek hebben ook gevolgen voor de productie van de iPhone. Door de aangescherpte maatregelen kan Foxconn 30 procent minder iPhones maken, zo waarschuwde het bedrijf al in oktober. Mede hierdoor is de levertijd bij de nieuwe iPhone 14 lang – zeker bij de Pro-modellen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar