Terug naar Zo voorkomt Apple stalking met AirTags
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zo voorkomt Apple stalking met AirTags

Door Laura Grootaarts5 maart 2021 16:122 min. leestijd0

De Zoek mijn-app krijgt in iOS 14.5 iets nieuws: naast je iPhone en andere Apple-apparaten kun je er ook andere voorwerpen mee volgen en terugvinden. Bijvoorbeeld Beats-koptelefoons, oordopjes van Belkin en Apple’s AirTag (een soort bluetooth-tracker). Maar wat nu als iemand bijvoorbeeld zo’n Apple AirTag stiekem in je jaszak laat glijden?

AirTags apple product 2020

AirTags: stalking voorkomen

Als iemand zonder jouw weten en toestemming bijvoorbeeld een AirTag in je spullen verstopt, dan is die te traceren via de kaart in de Zoek mijn-app. Als je dat niet in de gaten hebt, dan weet diegene dus altijd waar jij uithangt. In het verleden is zoiets ook gebeurd bij trackers als Tile. In de nieuwste bèta van iOS 14.5 die gisteren verschenen is, zit zodoende een anti-stalkingsfunctie: Item Safety Features.

Airtags anti stalking

De Zoek mijn-app kan onderscheid maken tussen voorwerpen die aan jouw Apple ID gekoppeld zijn en voorwerpen die dat niet zijn. Dus als je iPhone opmerkt dat er steeds een AirTag bij jou in de buurt is die niet bij jou hoort, dan kun je hiervan een melding krijgen. Hierin staat dat er een onbekend item bij je in de buurt is, en dat de eigenaar van dat item je gangen kan volgen. Dit kun je dan meteen blokkeren.

Haken en ogen

We zijn benieuwd naar de precieze uitwerking van de nieuwe functie, want we zien nog een paar ongemakken. Ten eerste: als degene die gestalkt wordt geen iPhone heeft, krijgt hij of zijn natuurlijk geen waarschuwing. Ten tweede: als iemand jouw tas steelt die jij hebt beveiligd met een AirTag, krijgt diegene na verloop van tijd ook een melding – en dat is nou net wat je niet wilt.

iOS 14.5 is de eerstvolgende update voor je iPhone en heeft veel verbeteringen en nieuwe functies. Zo kun je straks via je Apple Watch je iPhone ontgrendelen als je een mondkapje draagt, zijn er nieuwe emoji’s en kun je je takenlijstjes in Herinneringen eindelijk beter sorteren. Wanneer de AirTags uitkomen is nog niet bekend: het zou goed kunnen dat de release samenvalt met de uitrol van iOS 14.5. Waarschijnlijk is dat nog deze maand.

iCreate 127
iCreate 127
26 slimme trucs als je een iPhone en Mac hebt
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
AirTags
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar