Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws

Onderzoek: AirPods Pro bijna net zo goed als hoortoestellen

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
AirPods Pro als hoortoestel


Lees verder na de advertentie

De AirPods Pro zijn niet alleen in staat om vervelende geluiden te dempen, maar kunnen je gehoor ook een upgrade geven. Ze helpen zelfs bijna net zo goed als medische hoortoestellen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

AirPods Pro als hoortoestellen

Het onderzoek is uitgevoerd in een veteranenziekenhuis in Tapei (Taiwan). Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de AirPods Pro bij een licht tot matig gehoorverlies ongeveer net zo goed werken als goedkope hoortoestellen.

In de studie vergeleken de onderzoekers de AirPods 2 en AirPods Pro met twee hoortoestellen: een geavanceerde (van zo’n 10.000 dollar) en een goedkoper model (circa 1500 dollar). In rustige omstandigheden helpen de AirPods Pro ongeveer net zo goed als het goedkopere toestel.

In een luide omgeving zoals een restaurant heb je meer aan een medisch hoortoestel. Alleen als het geluid van de zijkant komt doen de AirPods Pro het net zo goed als een gehoorapparaat. Komt het geluid van voor, dan heb je niets aan de AirPods. Dit kan te maken hebben met het algoritme of het spoor van de geluidsgolven.


kooptip

‘AirPods zullen hoortoestellen nog niet vervangen, maar het is een goede manier voor mensen om te ervaren hoe de wereld eruit zou zien als ze wat hulp zouden krijgen’, tekent The Wall Street Journal op uit de mond van Yen-Fu Cheng, de co-auteur van de studie.

Functies voor een beter gehoor

Overigens heeft Apple de AirPods nooit in de markt gezet als hoortoestel. Wel hebben de oortjes enkele functies om mensen met gehoorverlies te helpen, zoals Live Luisteren. Daarmee gebruik je een iPhone of iPad om achtergrondgeluiden te dempen en een persoon beter te verstaan.

Ook introduceerde Apple in iOS 15 Gespreksversterking, een toegankelijkheidsfunctie waarbij de microfoon van de AirPods Pro het geluid van de spreker herkent en de stem versterkt, terwijl omgevingsgeluiden worden onderdrukt. En met de nieuwste AirPods Pro 2 kun je adaptieve transparantie gebruiken om harde geluiden om je heen te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om op stemmen te focussen.