Terug naar ACM legt Apple nóg een boete op voor betalingen App Store
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

ACM legt Apple nóg een boete op voor betalingen App Store

Door Annemiek Lourensen15 februari 2022 10:232 min. leestijd0

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat de App Store van Apple ongunstig is voor de meeste app-ontwikkelaars, specifiek van datingapps. En daarom heeft de toezichthouder nóg een boete van vijf miljoen euro opgelegd aan de techgigant.

ACM Apple App Store

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

App Store: ACM vs Apple

De discussie tussen ACM en Apple over de App Store raast nog altijd door. Ook deze week heeft de techgigant een boete van vijf miljoen euro gekregen. Dat maakt in totaal maar liefst twintig miljoen, en de teller kan zomaar nog hoger oplopen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Voor wie het heeft gemist: volgens de ACM zijn de voorwaarden voor betalingen in Apple’s App Store “oneerlijk en onredelijk”. Het gaat hierbij specifiek om datingapps. De rechter bepaalde in januari al dat zij alternatieve betaalsystemen mogen gebruiken, maar dit is vooralsnog geen oplossing.

Het grote nadeel van een apart betaalsysteem is dat ontwikkelaars hierdoor flink wat extra kosten maken. Zij kunnen namelijk niet zomaar een betaalsysteem toevoegen aan hun bestaande apps, want hiervoor is een compleet nieuwe versie van de app nodig. En het is vanzelfsprekend dat dat enorm veel geld (en tijd) kost.

Daar komt ook bij kijken dat het te riskant is. De App Store is nou eenmaal de meest toegankelijke betaalapp voor je iPhone, iPad en Mac: veruit de meeste aankopen zijn hier gemakkelijk te betalen. De kans is daarom klein dat genoeg consumenten de moeite nemen om een betaling via een apart betaalsysteem te doen. En dat maakt de ontwikkeling van een nieuwe app niet rendabel.

Waarom een alternatief betaalsysteem?

Maar waarom verlangen ontwikkelaars van datingapps naar verandering? Simpel: bevat een app in-app aankopen, dan eist Apple een commissie van tot wel dertig procent per transactie. En de App Store vraagt alsnog 27 procent wanneer dit via een extern betaalsysteem wordt gedaan. Dit doet nog een schepje bovenop de kosten, waardoor het zelfs met genoeg geïnteresseerde consumenten nadelig wordt om geld in een eigen betaalsysteem stoppen.

Onafhankelijke betaalsystemen laten dus nog even op zich wachten. Vooralsnog geldt: alle wegen leiden naar de App Store.

Bron: NOS

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar