Terug naar 9 redenen waarom de iPad ideaal is voor ouderen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

9 redenen waarom de iPad ideaal is voor ouderen

Door Laura Grootaarts4 mei 2016 12:574 min. leestijd2

De iPad is de ideale seniorencomputer. Hij is handzaam en je kunt er ontzettend veel mee: communiceren met vrienden en familie, internetten, mailen, foto’s en video’s bekijken … de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zijn 9 redenen waarom de iPad ideaal is voor ouderen.

ipad-stock

1. Gemakkelijk te leren

Alles wijst voor zich, je zet de iPad aan en je kunt aan de slag zonder je door allerlei lastige menu’s te hoeven worstelen. Zelfs zonder jarenlange ervaring met computers, is een iPad gemakkelijk te bedienen. Je tikt gewoon op dat wat je nodig hebt. De iconen van de apps – in ieder geval de standaard-apps van Apple – spreken voor zich. Bladeren gaat bijna intuïtief, door over het scherm te vegen. Je hebt geen tegenstribbelende muis nodig!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

2. Handzaam apparaat

De iPad is uiterst compact (de 12,9-inch iPad Pro daargelaten). Het is een lichtgewicht apparaat, niet veel groter of zwaarder dan een boek. Daarmee laat het zich gemakkelijk tillen. De iPad neemt weinig ruimte in, je hebt er een geen compleet bureau voor nodig – iets wat erg fijn is in een senioren-woning van een bescheiden formaat. Tegelijkertijd is het apparaat ook weer niet té klein. Wat er op het scherm gebeurt, is goed zichtbaar en je raakt de tablet ook niet zomaar kwijt.

3. Gemakkelijk te personaliseren

Houdt de senior in kwestie van puzzelen? Dan zet je de iPad vol met Sudoku’s, kruiswoordpuzzels en meer van dat soort breinbrekers. Is opa meer een liefhebber van voetbal? Voor voetbal-fans is er van alles te vinden in de App Store, en je kunt de sites met het leukste voetbalnieuws als icoon op het thuisscherm zetten. Kookliefhebber? Digitale kookboeken te over, en een zender als 24kitchen heeft zijn eigen app.

4. Goed leesbaar scherm

Zijn de letters iets te klein? Geen probleem, met een paar simpele bewegingen zoom je in op de tekst en zijn de letters zo groot als een koe. Is dat nog niet genoeg, dan tover je via ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’ zo een vergrootglas tevoorschijn. Helpt ook dat niet meer, dan kun je de tekst op het scherm ook uit laten spreken.

5. Kan overweg met fysieke beperkingen

De ouderdom komt met gebreken … We hadden het net al over het vergroten van tekst voor slechtziende ouderen, maar de iPad laat ook ouderen met andere fysieke beperkingen niet in de steek. Kijk eens bij ‘Instellingen>Algemeen>Toegankelijkheid’. Je kunt hier bijvoorbeeld de gevoeligheid van het scherm aanpassen – heel fijn in het geval van stramme vingers. Voor slechthorenden vind je hier opties voor het gehoorapparaat.

6. Geen rotzooi op de iPad

De iPad vormt een gesloten systeem en dat komt de betrouwbaarheid ten goede. Apple houdt scherp toezicht op de werking ervan. Apps haal je eigenlijk altijd uit de App Store, ze zijn allemaal gecontroleerd door Apple. De kans dat er rare, malafide programma’s op het scherm van de iPad belanden is bijzonder klein. Knappe oudere die de iPad toch grandioos vast laat lopen.

7. Allerlei herinneringen ophalen

Niets is leuker dan herinneringen ophalen aan vroeger! En de iPad maakt dat een stuk gemakkelijker. Zet foto’s van weleer in de fotobibliotheek, pluk een lading oude muziek van iTunes en bekijk video’s van vroeger via YouTube. Ook leuk: via een map als Google Street View rondstruinen in de plaatsen waar je ooit hebt gewoond of waar je vakantie vierde.

8. Apps bevorderen zelfstandigheid

Overal is een app voor. Er zijn apps die je eraan herinneren dat je je medicijnen in moet nemen en om contact te houden met je zorgaanbieder. Apps die laten zien hoe je gymnastiek- of fysio-oefeningen uit moet voeren, zodat je in beweging blijft. Apps die laten zien of je een paraplu mee naar buiten moet nemen. En gaat het inderdaad regenen? Dan zijn er ook apps waarmee je je boodschappen thuis kunt laten bezorgen!

9. De iPad is heel sociaal

Een iPad maakt het gemakkelijk om contact te onderhouden met de buitenwereld. Dat is niet alleen nuttig, maar vooral ook heel erg leuk. Je hoeft niet meer te wachten op het bezoek van je (klein)kinderen, je kunt wanneer je maar wilt met ze videobellen via FaceTime of Skype, zelfs als ze op vakantie zijn aan de andere kant van de wereld. Mailen behoort natuurlijk tot de opties en wissel ook zeker foto’s uit!

iPad voor Senioren

Hebben je (groot)ouders een iPad? Geef ze dan een steuntje in de rug met onze speciale uitgave iPad voor Senioren. Dit is hét naslagwerk voor ouderen die alles willen weten van de iPad. iPad voor Senioren ligt nú in de winkels en is verkrijgbaar in onze webshop. Mis deze speciale uitgave niet!

iPad voor Senioren

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPad mini 4
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Mja… ik vind je verhaal toch iets te juichend, Laura. Ik bedoel het onderstaande opbouwend, dus niet zo kattig als het zou kunnen overkomen. 🙂 (Wellicht ben ik nog vol van een recent bezoek aan een verzorgingshuis en van het naar een aanleunwoning duwen van een rolstoelgebruiker. Daarnaast herinner ik me van tien jaar geleden, dat computerclub HCC dreef op toen al ouderen, voornamelijk mannen. Er zullen nog zat beverige oudjes zijn die je nog alles kunnen vertellen over IRQ-conflicten of over het stansen van gaatjes in de hoeken van diskettes om ze “high density” te maken.) “1. Gemakkelijk te… Lees meer »

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Hoi Chris, Wat een uitgebreide reactie (en helemaal niet kattig). Sorry voor deze late reactie, ik heb een paar dagen in de zon in de tuin gezeten. Ik kom later nog terug op je opmerkingen, wellicht scherp ik mijn artikel op bepaalde punten aan! Groet, Laura