Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

5x de handigste nieuwe functies in macOS Ventura

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Nieuwe functies macOS Ventura


Lees verder na de advertentie

Onlangs is het nieuwe besturingssysteem voor je Mac aangekondigd. Apple heeft al een uitgebreide presentatie gegeven over deze software-update, dus we weten precies wat ons te wachten staat. Daarom zijn dit alvast de 5 handigste nieuwe functies in macOS Ventura!

1) iPhone als webcam

Nieuwe functies macOS Ventura

Je iPhone gebruiken als webcam voor je Mac – in macOS Ventura kan dit met de ‘Continuïteitscamera’. Deze functie werkt draadloos en je hoeft zelf niets te activeren. Je Mac herkent namelijk de camera van je iPhone wanneer deze dichtbij genoeg is, waarna ze vanzelf verbinding maken. Handig én gemakkelijk, dus.

Bovendien introduceert de Continuïteitscamera een functie genaamd ‘Desk View’, al heb je daar wel een iPhone met een ultragroothoekcamera voor nodig. Hiermee zie je tegelijkertijd twee perspectieven op het scherm van je Mac: jezelf en een bovenaanzicht van je bureau of tafel. Vooral handig om voorwerpen te laten zien of een workshop te geven.

2) Passkeys in Safari


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Word je er ook zo moe van om alle mogelijke wachtwoorden in te voeren als je ergens moet inloggen? In Safari hoeft dit binnenkort niet meer dankzij zogenaamde ‘passkeys’. Dit zijn digitale sleutels waarmee je gemakkelijk inlogt op een app of website, maar dan zonder wachtwoord. In plaats daarvan gebruik je Touch ID of Face ID, en iCloud zorgt voor synchronisatie met je Mac, iPhone, iPad en Apple TV.

Zulke passkeys zijn overigens ook een stuk veiliger dan gewone wachtwoorden: ze blijven aanwezig op je toestel, maar worden nooit bewaard op een webserver. In tegenstelling tot een regulier wachtwoord, dus. Op deze manier kunnen hackers je gegevens niet verspreiden of je misleiden om ze te delen. Tenminste, als we Apple moeten geloven.

3) Meer met Mail

Als er één app is die een flinke upgrade krijgt, is het wel Mail. macOS Ventura introduceert namelijk allerlei nieuwe functies voor deze dienst. Denk aan het inplannen van een e-mail, betere zoekresultaten, en een herinnering instellen om een bericht opnieuw te lezen. Mail kan na de update zelfs detecteren of een concept van een e-mail nog iets mist, bijvoorbeeld een bijlage.

De handigste nieuwe Mail-functie? Dat je een e-mail kunt annuleren, zelfs als je hem al verstuurd hebt. Zo voorkom je niet alleen dat je een bijlage vergeet te sturen, maar ook gênante fouten zoals een onjuist gespelde naam.

4) Berichten

Oké, Mail krijgt er dan wel allerlei nieuwe functies bij, maar eigenlijk geldt hetzelfde voor Berichten. Kleine toevoegingen zijn verzonden berichten wijzigen of ongedaan maken, berichten markeren als ongelezen en gewiste berichten herstellen.

Maar de grote nieuwe functies staan in het teken van samenwerken. Deel je een bestand in Berichten, dan kun je nu aangeven dat je hierin wilt samenwerken. Doe je dit, dan worden alle ontvangers toegevoegd aan dit bestand. In de berichtenreeks verschijnen vervolgens automatisch activiteitsupdates, zodat iedereen constant op de hoogte blijft van alle wijzigingen in het bestand. Overigens is SharePlay vanaf nu ook compatibel met de app, zodat je samen kunt chatten en gesynchroniseerd kunt werken.

5) Stage Manager

Nieuwe functies macOS Ventura

Als jouw Mac constant wordt overladen met vensters, word jij vast blij van Stage Manager. Met deze functie worden openstaande apps en vensters vanzelf gesorteerd: in het midden van het scherm staat het venster waarin je werkt, links staat een soort Dock met alle andere geopende vensters. En juist door dit Dock wordt het gemakkelijker om tussen apps en vensters te navigeren. Het enige wat je moet doen om een venster te openen, is er hier een aanklikken.

Terwijl de Continuïteitscamera de krachten van je Mac combineert met je iPhone, werkt Stage Manager juist geweldig samen met iPads met een M1-chip. Zo kun je in iPadOS 16 maar liefst 4 apps tegelijk gebruiken. Koppel je de iPad aan een extern beeldscherm, dan zijn dit er zelfs 8.

macOS Ventura release

Sta je te popelen om deze functies te proberen, dan wordt je geduld toch nog even op de proef gesteld. Apple heeft namelijk laten weten dat de update dit najaar pas verschijnt. Doorgaans gebeurt dit in oktober of november, dit jaar verwachten wij hetzelfde. Maar om teleurstelling te voorkomen kun je wel alvast controleren of jouw Mac macOS Ventura ondersteuning heeft.

Wil je ondertussen op de hoogte blijven van al het nieuws rondom macOS Ventura? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!