Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dag, Touch Bar: Apple haalt 13-inch MacBook Pro uit de verkoop

Auteur: Ward Edema
2 reacties
MacBook Pro 13-inch uit verkoop

De Touch Bar is niet meer: Apple heeft de 13-inch MacBook Pro uit de verkoop gehaald. Welke MacBook vervangt hem? Je leest het hier!

Lees verder na de advertentie

13-inch MacBook Pro uit de verkoop

De dag die je wist dat zou komen, zoals men ooit tenenkrommend tijdens het koningslied zong. De 13-inch MacBook Pro is niet meer. Na een dienst van maar liefst 7 jaar, waarvan vier jaar met hete Intel-chips en de overige drie met de M1- en M2-chip, is het nu echt voorbij voor de laatste MacBook met een Touch Bar.

MacBook Pro 13 inch

Het zat er al een tijdje aan te komen: na de introductie van de gloednieuwe MacBook Air met M2-chip vorig jaar, voelde het al nogal vreemd dat de kleine Pro bleef hangen. Hij was namelijk duurder dan de Air, maar liep in bijna alle opzichten achter: kleiner scherm, geen MagSafe, slechtere webcam, slechtere speakers en een oud design. Nu is hij dus uit de verkoop – maar dat gebeurde stilletjes, terwijl zijn opvolger werd aangekondigd.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De opvolger: 14-inch MacBook Pro

Maar wat wordt dan de opvolger? Dat is de 14-inch MacBook Pro. Dit model kennen we al sinds eind 2021, maar heeft nu zijn tweede upgrade gekregen met de nieuwe M3-chip. Voor het eerst is dit model er niet alleen met de duurdere Pro- en Max-chips, maar ook gewoon met de reguliere M3.

MacBook Pro M3

Laatstgenoemde uitvoering is daardoor een stuk goedkoper dan de 14-inch MacBook Pro ooit daarvoor is geweest: € 2029. Voor dat bedrag krijg je de nieuwe M3-chip, 512 GB opslag, en 8 GB geheugen. Bovendien heeft dit model ten opzichte van de oude 13-inch MacBook Pro een véél beter scherm met mini-led-techniek, een indrukwekkend speakersysteem, héél veel aansluitingen (waaronder MagSafe, HDMI en een sd-kaartlezer) en krachtige koeling.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Flinke sprong

Niet alleen is de sprong naar de 14-inch MacBook Pro nogal groot als het om specificaties gaat, maar ook als je naar de prijs kijkt. Want waar de 13-inch MacBook Pro nog € 1619 was, is dit nieuwe model dus € 2029. Is dat je een brug te ver, dan kun je beter de MacBook Air met M2-chip overwegen. Kleed je die een beetje aan qua opslag en geheugen, dan valt hij nu qua prijs precies op de plek waar de 13-inch MacBook Pro vroeger zat.

De nieuwe 14-inch MacBook Pro is nu te koop bij Apple, en ligt vanaf dinsdag 7 november in de winkels. Wil je toch liever het model met de Touch Bar? Die vind je de komende tijd nog bij een paar webwinkels:

Ben je blij met het vertrek van de 13-inch MacBook Pro, of had je hem liever willen zien blijven? Laat het ons weten in de reacties!