Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

13-inch MacBook Pro met nieuw toetsenbord is een statement

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
MacBook Pro 13-inch 2020 8


Lees verder na de advertentie

Nadat er pas eind april concrete geruchten over een opvolger van Apple’s kleine maar krachtige laptop waren opgedoken, is het nu al zo ver. Apple heeft vandaag de nieuwe MacBook Pro 13-inch gelanceerd. Helaas niet met een groter 14-inch scherm, maar wel met een snellere processor en met het verbeterde Magic Keyboard. Een echte statement tegen de eerder gebruikte vlindertoetsen dus! Dit moet je over Apple’s nieuwste laptop weten.

MacBook Pro 13-inch 2020 2

Magic Keyboard

Het toetsenbord met vlindertoetsen is geschiedenis. Wat een statement: Apple wil het liefst dat je het zo snel mogelijk vergeet. Alle nieuwe versies van de 13-inch MacBook Pro hebben hetzelfde toetsenbord als de 16-inch MacBook Pro die november afgelopen jaar gelanceerd werd. Het zogeheten ‘Magic Keyboard’ gebruikt het oude en betrouwbare schaarmechanisme, heeft een fysieke Esc-knop en een afzonderlijke toets voor Touch ID. Dat is goed nieuws, want het hiervoor gebruikte toetsenbord met vlindertoetsen was erg foutgevoelig: een vuiltje kon al voldoende zijn om een toets niet meer goed te laten werken – met een dure reparatie als gevolg.

Snellere processor en meer opslag


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De basismodellen van de 13-inch MacBook Pro (die met twee Thunderbolt-aansluitingen) gebruiken nog een vrij gedateerde 1,4 GHz quadcore Intel Core i5 van de 8e generatie. Hier dus niets nieuws onder de zon. De duurdere varianten krijgen daarentegen een retesnelle 2,0 GHz quadcore Intel Core i5 van de 10e generatie. Qua kloksnelheid klinkt de vooruitgang niet zo groot, maar laat je niet misleiden. De 10e generatie van Intels processors is beduidend energiezuiniger én sneller. Wel fijn: alle 13-inch MacBook Pro’s hebben nu minimaal 256 GB opslag. Dat is dubbel zo veel als bij de vorige generatie.

Geen 14-inch scherm

Er waren geruchten dat de kleinste MacBook Pro ook een groter scherm zou krijgen, net als zijn grotere broer. We denken dat zo’n MacBook nog steeds op de planning staat, alleen krijgen we hem nog niet nu. Wellicht in het najaar, als ook de mini-led-techniek klaar is voor het gebruik in MacBooks.

MacBook Pro 13-inch 2020 5

Prijzen en beschikbaarheid

De MacBook Pro 13-inch is vanaf vandaag beschikbaar. De prijzen beginnen bij 1499 euro voor het model met twee Thunderbolt-aansluitingen. Voor het duurdere model met vier Thunderbolt-aansluitingen én de veel snellere processor kost ben je minimaal 2129 euro kwijt.

Moet je hem kopen?

Had je de aankoop van een MacBook Pro 13-inch uitgesteld vanwege de onbetrouwbare vlindertoetsen? Dan is nu een goed moment om toe te slaan. In onze tests was het Magic Keyboard van de 16-inch weer net zo goed en betrouwbaar als bij vroegere modellen. Met Apple’s statement zijn we het dus helemaal eens.

Kritischer zijn we over de processor. Alleen het model met vier Thunderbolt-aansluitingen heeft een echt recente processor, die van het goedkopere model stamt in de basis nog uit 2017. Een echte pro krijgt meer waar voor zijn geld door voor het model vanaf 2129 euro te gaan.

Bron: Apple Newsroom