Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Wat betekent 😂?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
😂

Het is al jaren de meest gebruikte emoji: 😂. Toch gebruiken of interpreteren mensen hem nog lang niet altijd op de juiste manier, wat zeker in dit geval tot ongemakkelijke situaties kan leiden. Misschien betekent deze emoji iets heel anders dan jij denkt! Wat is de precieze betekenis eigenlijk?

Lees verder na de advertentie

Eens per jaar, op een voor mij lastige datum, staan mijn Facebook en WhatsApp steevast vol met , dikwijls geplaatst door wat oudere (overigens goedbedoelende) familieleden – ik neem het ze ook niet kwalijk. Onlangs plaatste een tante een heel verdrietig bericht, gelardeerd met 😂. Spreek je vloeiend emoji, dan denk je waarschijnlijk: oei, pijnlijk foutje.

😂 betekenis: huilen van het lachen

Veel mensen denken onterecht dat iets betekent als ‘heel hard huilen, groot verdriet’. Maar het betekent iets heel anders, en wel praktisch het tegenovergestelde: het is een gezichtje met tranen van vreugde. Of zoals emoji-autoriteit Emojipedia het omschrijft: ‘Een geel gezicht met een grote grijns, opgetrokken wenkbrauwen en lachende ogen waar tranen uit komen. Veel gebruikt om aan te geven dat iets grappig of plezierig is.’

Plaatsje in het woordenboek

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

is zelfs de eerste emoji die in een woordenboek terechtkwam. In 2015 werd door Oxford Dictionaries gekozen als het woord van het jaar. Dit was de eerste keer dat een emoji deze eer te beurt viel. Het is een teken van de toenemende invloed van digitale communicatie en sociale media op onze taal. Oxford Dictionaries erkende dat het gebruik van emoji’s in digitale communicatie de manier waarop we met elkaar communiceren verandert en dat een van de meest populaire en veelgebruikte emoji’s is. En daar is nu, jaren later, nog steeds geen verandering in gekomen.

Welke emoji gebruik je dan voor verdriet?

Als je een emoji nodig hebt om groot verdriet uit te beelden, dan kun je beter 😭 gebruiken. Dat betekent zoiets als een ‘luid huilend gezicht’.

Twijfel je over de betekenis van een emoji en wil je geen flater slaan? Dan hebben we nog een handige tip voor je iPhone. Je kunt de naam van een emoji hardop laten uitspreken:

  • Typ een emoji en selecteer deze.
  • Blader door het menuutje helemaal naar rechts.
  • Tik op ‘Spreek uit’.

Houd er wel rekening mee dat sommige emoji-tekens een dubbele lading kunnen hebben, zoals . Wil je het echt heel zeker weten, dan is een kijkje op Emojipedia de moeite waard.

Meer lezen over emoji’s?

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!