Terug naar Welke MacBook is het beste instapmodel?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke MacBook is het beste instapmodel?

Door Sven Lamers31 oktober 2018 12:053 min. leestijd2

Gisteren presenteerde Apple eindlijk een opvolger voor de MacBook Air. Uiteraard waren er in aanloop naar de presentatie al een hoop geruchten over een vernieuwde instap-MacBook, en in zekere zin hebben we nu zo’n instapmodel gekregen. De nieuwe MacBook Air is namelijk de goedkoopste Retina-MacBook aller tijden. Tegelijkertijd is die met een prijs vanaf 1349 euro aanzienlijk duurder dan de vorige MacBook Air. En deze prijs is helemaal niet zo ver verwijderd van de duurdere MacBook en MacBook Pro. Is het dus verstandig om voor de nieuwe MacBook Air te kiezen? Of kun je beter net wat meer geld uitgeven?

12-inch MacBook als instapper?

Om op deze vraag een goed antwoord te geven, moeten we nauwkeurig naar de specificaties en prijzen van alle MacBooks kijken. We beginnen met de 12-inch MacBook. Die begint bij € 1497,91 en je krijgt er Apple’s dunste en kleinste laptop voor terug. Tegelijkertijd krijg je de hoogste standaard opslagcapaciteit bij een Apple-laptop: 256 GB. Alle andere MacBooks beginnen bij slechts 128 GB. Wel zit er één grote maar aan de MacBook vast: hij is niet bijzonder krachtig. Je moet dus heel bewust voor de MacBook kiezen vanwege formaat en gewicht – als instapmodel vinden wij hem daarom niet geschikt.

MacBook vergelijk

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar dan?

De goedkoopste MacBook Pro kost € 1499 – in feite even duur als de MacBook dus. Hij mist de Touch Bar, maar is qua uiterlijk verder identiek aan de duurdere MacBook Pro-modellen. Deze Pro mag dan niet zo lichtgewicht en handzaam zijn als de MacBook, maar je krijgt wel een volwaardige laptop met behoorlijk wat rekenkracht. De 2,3 GHz-processor is snel genoeg voor de meeste taken en met de grafische unit is het zelfs mogelijk om een paar games in lage tot gemiddelde settings te spelen. Tot voor kort hadden we gezegd dat deze MacBook de perfecte instap-laptop van Apple is.

MacBook Pro vergelijk

Het wordt de MacBook Air!

De MacBook Air zit qua prestaties en mobiliteit precies tussen de MacBook en MacBook Pro in. In die zin zou je bijna dezelfde prijs verwachten, maar nee – de Air gaat voor 1349 euro over de toonbank. Natuurlijk, dat is duurder dan het vorige, oeroude model – maar je krijgt er ook veel betere specificaties voor terug. De 1,6 GHz-processor nog net krachtig genoeg voor alledaagse taken, maar qua gewicht en handzaamheid zit je meer in de buurt van MacBook. Bovendien heeft de Air volgens Apple’s tests de accu die het langst meegaat. En als klap op de vuurpijl krijgt de Air ook nog een van de coolste functies van de duurdere MacBook Pro’s. Geen hele Touch Bar, maar wel Touch ID. En laat dat juist dé onmisbare functie van de Touch Bar zijn. Wij weten wel welke MacBook we nu zouden kiezen.

MacBook Air vergelijk

Let op: niet de oude Air

Onze MacBook-favoriet op dit moment is dus de MacBook Air. Maar let op: om onverklaarbare redenen verkoopt Apple nog steeds de oeroude niet-Retina Air. Die is officieel nog steeds de goedkoopste MacBook, maar koop hem vooral niet. Waarschijnlijk wil Apple nog even de voorraad opmaken – wij zouden niemand meer deze Mac aanraden. Oké, misschien wel voor een museumcollectie.

iCreate 104
iCreate 104
Welke Mac moet ik nu kopen?
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
B Slee
Lezer
B Slee

Ik wil toch even kwijt dat er gezegd wordt om vooral de “oude” Macbook Air niet te kopen. De argumenten zijn ongehoorde gewoon belachelijk. iCreate hoort een goed advies te geven en niet zoiets. De “oude” Air is een perfecte laptop en doet alles naar behoren. Daarom heb ik er twee weken nog eentje gekocht voor de prachtige prijs van 950 euro. Daar kan niets tegenop. Ik denk zelfs dat zeker 75% van alle laptop gebruikers uitstekend met deze Air nog jaren voorruit kunnen.

Milou Stokkermans
Lezer
Milou Stokkermans

Helemaal mee eens!