Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Van MacBook tot Mac Studio: welke Mac past bij jou?

Auteur: Ward Edema
3 reacties
Welke Mac kopen

De Mac line-up wordt regelmatig bijgewerkt en er valt veel te kiezen. Met zoveel modellen kan het best lastig zijn om de juiste Mac voor jou te vinden. In deze koopgids helpen we je daarom op weg. Alle modellen komen aan bod, van de lichte MacBook Air tot het beest dat de Mac Pro heet.

Lees verder na de advertentie

Kies de beste desktop-Mac

Verreweg de goedkoopste manier om een Mac in huis te halen, is door je oude monitor, toetsenbord en muis in te zetten. Sluit je deze aan op een desktop-Mac – dat zijn de Mac mini, Mac Studio en Mac Pro – dan betaal je niet dubbel voor randapparatuur die je toch al in huis hebt. Bovendien zijn desktops een stuk goedkoper om te vervangen, doordat je alleen de daadwerkelijke computer vervangt en alle accessoires gewoon weer kunt gebruiken met je volgende Mac. En daar komt nog eens bij dat een desktop geen accu heeft die door de jaren heen minder wordt, dus hij gaat ook nog eens langer mee. Veel redenen dus om voor een desktop-Mac te gaan, maar welk model is voor jou de beste optie? Wij gaan ze voor je langs.

1. Mac mini: de goedkoopste Mac

Verschenen in januari 2023 – verkrijgbaar vanaf € 719

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Apple januari 2023 Mac mini

Laten we met de deur in huis vallen: als je geen overdreven zware taken voor je Mac hebt, dan biedt de Mac mini meer dan genoeg power voor al je taken – zelfs over vijf jaar nog. En door de compacte behuizing kun je hem op ieder bureau wel kwijt kunt. Met de M2-chip vlieg je door je apps, ook als die iets meer van je Mac vergen. Want ook het bewerken van een 4K-film of het bijslijpen van een groot fotobestand in Photoshop is voor de M2 prima te doen. Wel zouden we het geheugen, dat standaard op 8 GB blijft hangen, uitbreiden tot 16 GB. Hierdoor kan je Mac gemakkelijker overweg met meerdere programma’s tegelijk, en ben je beter voorbereid op toekomstige apps en aankomende versies van macOS.

Heb je toch wat hogere eisen, dan is de Mac mini er ook nog met de M2 Pro-chip. Je krijgt dan een snellere processor met acht performance-cores (de M2 heeft er vier), een krachtige videochip met tot 19 cores (versus 10 op de M2) en standaard 16 GB geheugen. Oftewel: deze variant kan net wat zwaardere taken aan dan de normale Mac mini, en is ook geschikt voor echt professionele taken zoals complexe videobewerking of werken met 3D-modellen. Ook krijg je direct twee keer zoveel opslag bij de M2 Pro, met een minimum van 512 GB – al kun je bij de Mac mini natuurlijk ook permanent een externe ssd aansluiten als je extra opslag nodig hebt. Aan de achterkant van deze Mac mini is er ook nog een verschil op te merken: hij heeft namelijk vier Thunderbolt 4-poorten aan boord, in plaats van twee op de normale Mac mini. Wel betaal je voor dit luxere model minstens 1569 euro: aanzienlijk meer dan de 719 euro die je voor de normale Mac mini kwijt bent. Dat is helaas de Pro-taks.

2. Mac Studio: groter en krachtiger dan de mini

Verschenen in juni 2023 – verkrijgbaar vanaf € 2429

Mac Studio

De Mac Studio lijkt een beetje op een Mac mini met een gebrek aan zelfbeheersing, maar je krijgt wel forse prestaties terug voor deze ietwat onaantrekkelijke looks. Aan de binnenkant zit namelijk de Apple M2 Max-chip met een forse koeler erop. Hierdoor krijg je ontzettend goede prestaties, zonder dat je de hele tijd naar een luide ventilator moet luisteren. Ten opzichte van de M2 Pro-chip in de Mac mini heeft deze chip dezelfde processor, maar wel een twee keer zo snelle videochip met tot 38 cores en standaard 32 GB geheugen. Werk je met 3D-omgevingen of wil je soms wel eens een moderne game draaien, dan komt deze extra kracht van pas.

De Mac Studio is er ook nog met de snelste Apple Silicon-chip tot nu toe: de M2 Ultra. Deze bestaat uit twee M2 Max-chips die met een speciale connector aan elkaar gekoppeld zijn. Je krijgt hierdoor alles dubbel: 16 performance-cores, tot 76 gpu-cores en minimaal 64 GB geheugen. Ook ondersteunt de M2 Ultra tot zes (!) 6K-schermen. Voor de meeste mensen is deze chip echt overkill, al is het alleen al om de forse prijs van 4849 euro die je er minstens voor betaalt. Tenzij je programma’s draait die gedijen op extra veel werkgeheugen of héél veel cores die tegelijk aan de slag kunnen.

3. Mac Pro: voor bijna niemand nog interessant

Verschenen in juni 2023 – verkrijgbaar vanaf € 8399

De Mac Pro was vroeger dé Mac voor mensen die achteraf nog hun Mac wilden uitbreiden met een betere videokaart of extra geheugen. Tegenwoordig heeft de Mac Pro echter dezelfde M2 Ultra-chip aan boord als de Mac Studio, die deze uitbreidingsmogelijkheden niet kent. Wel kun je nog steeds PCI Express-kaarten in de Mac Pro klikken, zoals kaarten voor geluid, opslag of supersnelle netwerkverbindingen, maar dat is dan ook het enige voordeel ten opzichte van de Mac Studio. Gezien dat soort kaarten tegenwoordig steeds vaker vervangen kunnen worden door externe Thunderbolt-accessoires, is ons advies om gewoon voor een Mac Studio met M2 Ultra-chip te gaan en de 3500 euro (!) die je bespaart in zulke externe oplossingen te steken.

4. iMac: de alles in één Mac

Verschenen in november 2023 – verkrijgbaar vanaf € 1619

De 24-inch iMac is meer dan alleen een blikvanger, want onder dat aantrekkelijke ontwerp zit ook gewoon een érg goede Mac. Dat begint bij het 24-inch display met een 4,5K resolutie, ips-techniek voor goede kijkhoeken en kleuren, en 500 nits helderheid. Met al die extra werkruimte is het nét wat fijner multitasken dan op een MacBook, en apps met uitgebreide menu’s zoals Logic Pro voelen op de iMac een stuk minder krap. Wel ontbreekt nog een groter model voor wie nóg meer ruimte nodig heeft. De 27-inch iMac is niet meer, en komt volgens Apple ook niet meer terug, en een grotere 30- of 32-inch iMac lijkt nog ver weg. Dat is een gemis, al kun je als alternatief ook voor een Mac mini met een groot extern scherm gaan.

Rondom het display van de iMac zitten alle snufjes die je ook op een MacBook zou verwachten: een ingebouwde webcam met meerdere microfoons, een lichtsensor voor automatische helderheid en TrueTone, en geïntegreerde speakers die een stuk beter klinken dan je zou verwachten. Ook de draadloze Magic Keyboard en Magic Mouse (of Magic Trackpad) krijg je bij het pakket, uitgedost in de kleur van de iMac zelf. En ga je voor het iets duurdere model van de iMac met de snellere grafische chip (1849 euro), dan vind je op het toetsenbord ook nog een Touch ID-sensor voor het ontgrendelen van de Mac en het automatisch invoeren van wachtwoorden. Met alles in één wordt dus niet alleen een computer en een scherm bedoelt, maar ook alle accessoires die je er anders met een draadje aan zou hangen. En dat scheelt een behoorlijke kabelzooi ten opzichte van andere desktops.

De iMac mag dan wel dun zijn, de prestaties zijn dik in orde. Al helemaal sinds november, toen de M1-chip in de iMac werd vervangen door de snellere en efficiëntere M3. De M3 biedt voor bijna iedereen meer dan genoeg, met snelle cpu-prestaties, een grafische chip die de nodige upgrades heeft gekregen ten opzichte van de M2 en M1, en handige ‘accelerators’ die het verwerken van video- en AI-taken flink versnellen. Breid je de chip uit met wat meer werkgeheugen, dus 16 of 24 GB, dan heb je een machine die weinig te wensen overlaat. Zelfs als je er wat meer van vraagt, zoals het bewerken van films of het spelen van games.

Wel zouden we, als je je iMac regelmatig voor laatstgenoemde taken gaat gebruiken, voor het duurdere model van de iMac gaan. Je krijgt namelijk niet alleen een snellere videochip hierbij, maar ook een beter koelsysteem met twee ventilatoren in plaats van één. Dat scheelt je wat extra blaasgeluiden als je gedurende een lange tijd veel van de M3-chip vraagt. Ook fijn aan dit model is dat er in de voeding – die bij de iMac altijd extern is – een ethernetpoort zit. Dan heb je dus geen extra adapters nodig als je je iMac een stabiele bedrade internetverbinding wilt geven.

Welke MacBook heb ik nodig?

De MacBook is niet voor niets de populairste Mac. Maar moet je bij het kopen van een MacBook kiezen voor de krachtigste MacBook Pro, of is een MacBook Air voldoende?

MacBook Air met M2-chip: niet voor niets de populairste Mac

Verschenen in juni 2022 – verkrijgbaar vanaf € 1299

MacBook Air 2023 review

Loop een collegezaal, treincoupé, koffiezaak of bij de redactie van iCreate binnen en de kans dat je er een MacBook Air ziet is nagenoeg 100%. Deze laptop is werkelijk overal, en dat verbaast ons niks. Want de paar dingen die een laptop goed moet doen, blinkt de Air in uit. Licht en compact? Check. Lange accuduur? Check. Goede prestaties? Check. En daarbij krijg je ook nog eens een trackpad waar je niet gefrustreerd van raakt, een toetsenbord dat lekker wegtypt en een stevig aluminium chassis dat wel tegen een stootje kan. Het kost wat meer dan een Windows-laptop, maar daar krijg je dus ook veel voor terug!

Net als de iMac heeft de MacBook Air flink profijt van de snelle en efficiënte M-chips van Apple. Want hoewel de Air een waanzinnig dunne laptop is, heeft hij door de M2-chip toch genoeg rekenkracht om je apps zonder vertraging te openen, professionele software te draaien en veel programma’s tegelijk aan te kunnen. Al helemaal als je van 8 naar 16 GB werkgeheugen gaat, maar gezien de alledaagse toepassingen waar een Air doorgaans voor wordt ingezet is dit geen must – het is meer handig voor de toekomstbestendigheid.

Wel heeft de Air één beperking, die door sommigen juist weer als een zege wordt gezien: hij heeft helemaal geen ventilatoren. Je hoort hem nooit blazen, ongeacht wat je doet. Maar dat betekent ook dat als je echt zware apps draait, de Mac wat aan de hete kant kan worden en de M2-chip wat terugschroeft om oververhitting te voorkomen. Dit is geen probleem in dagelijks gebruik, maar dus wel als je meer uit de Air probeert te halen dan waar hij voor bedoeld is. In dat geval moet je al voor een MacBook Pro gaan, omdat dat het enige MacBook-model is mét ventilatoren.

De MacBook Air is er sinds juni 2023 in twee maten: 13 inch en 15 inch. Bij beide modellen krijg je een Retina-scherm met ips-techniek, een helderheid van 500 nits (net als de iMac), en 224 pixels per inch. Technisch is er dus geen verschil, alleen de maat is anders. Dit geldt ook voor de rest van de laptop: je krijg bij beide modellen dezelfde M2-chip, dezelfde accuduur en hetzelfde dunne design – alleen de speakers zijn bij de 15-inch Air iets krachtiger. Het is dus voornamelijk de vraag wat je zelf fijner vindt qua formaat. Heb je liever wat meer werkruimte waar je overal gebruik van kunt maken? Dan is de 15-inch Air de laptop voor jou. En heb je liever een compactere laptop, die je eventueel thuis of op kantoor op een groter scherm aansluit? Dan kun je weer beter voor het 13-inch model gaan.

MacBook Air met M1-chip: de goedkoopste MacBook

Verschenen in november 2020 – verkrijgbaar vanaf € 1219

MacBook Air 2020

Naast de meest recente MacBook Air verkoopt Apple ook nog steeds de vorige generatie MacBook Air uit 2020. Deze heeft hetzelfde design als het model uit 2018 en oogt daarmee iets gedateerd, al is het nog steeds een geweldige laptop. Kijk je naar wat je mist vergeleken met de nieuwe Air, dan is het lijstje kort. Je krijgt een iets tragere M1-chip, géén magnetische MagSafe-oplaadpoort, en een scherm met dikkere randen en daarmee een iets kleiner schermdiagonaal. Voor de adviesprijs van Apple kun je hem beter laten liggen – voor 80 euro meer heb je het meest recente model al, en dat is het geld zeker waard. Maar de MacBook Air met M1-chip ligt vaak voor veel minder in de winkels, met prijzen die soms zelfs tot 900 euro zakken. Vind je een goede deal, dan is deze iets oudere Air zeker het overwegen waard.

MacBook Pro met M3-chip: mobiele supercomputer

Verschenen in november 2023 – verkrijgbaar vanaf € 2029

MacBook Pro met M3

Wat een MacBook Pro zo pro maakt, begint al aan de buitenkant. Op alle modellen heb je nu een briljant mini-led-scherm, waarbij de verlichting is opgedeeld in kleine zones die individueel worden aangestuurd. Hierdoor krijg je ontzettend goed contrast, maar ook een veel hogere maximale helderheid dan bij andere MacBooks. Bovendien ondersteunt het scherm ProMotion en ververst het met maximaal 120 Hz, in plaats van de 60 Hz die je op de MacBook Air en iMac ziet. Dit zorgt voor erg soepele animaties waar nodig, en zodra je naar stilstaande beelden kijkt wordt de verversingssnelheid teruggeschroefd om stroom te besparen.

Ook de rest van de hardware is telkens de overtreffende trap ten opzichte van de Air. Zo heeft de Pro veel krachtigere speakers, veel meer aansluitingen (waaronder een sd-kaartlezer en hdmi), dunnere schermranden en zelfs een geanodiseerde toetsenbordbehuizing. Oftewel: je krijgt bij een Pro niet alleen betere prestaties, maar op alle vlakken een betere en luxere laptop.

De MacBook Pro 2023 bestaat nu uit twee modellen: de 14-inch Pro met M3-chip, en de 14- en 16-inch Pro met M3 Pro- en M3 Max-chips. Eerstgenoemde heeft alle luxes die hierboven beschreven staan, maar dan dus met een ‘normale’ krachtbron en slechts 8 GB geheugen. Nu is de M3-chip nog steeds een krachtpatser – zeker gezien hij vergeleken met de M2 weer wat efficiënter is en nieuwe grafische trucjes ondersteunt – maar de chip past niet helemaal bij de rest van het plaatje. Dit is dus meer een model voor wie het scherm, de speakers en aansluitingen belangrijk vindt, maar de prestaties op een tweede plek zet. Echt fan zijn we niet van deze middenweg: je leest meer in onze review op pagina 88 van dit magazine.

Wil je een ‘echte’ MacBook Pro die zowel van buiten als van binnen echt professioneel is, dan kom je dus uit op de duurdere modellen. Deze heb je vanaf 2549 euro, en daarvoor krijg je het 14-inch scherm, de M3 Pro-chip, 18 GB geheugen en 512 GB opslag. Wil je die specificaties in het 16-inch model, dan betaal je maar liefst 3049 euro. Echt goedkoop zijn deze Pro’s dus niet, maar daar krijg je wel wat voor terug. Ten opzichte van de normale M3-chip krijg je met de M3 Pro meer cpu-cores, meer grafische cores en sneller geheugen. Bovendien wordt deze chip beter gekoeld met een dubbele ventilator, in plaats van de enkele die je in de goedkopere Pro vindt. En ook niet onbelangrijk: je kunt twee externe schermen aansluiten, in plaats van één bij de normale M3-chip. En wil je er nog een schepje bovenop doen en tot vier schermen aansturen, dan is er nog de M3 Max. Voor het eerst is deze chip niet alleen grafisch sterker dan de Pro-chip, maar ook qua cpu heeft hij meer spierballen. Hierdoor is de chip nu zó snel dat hij op het niveau zit van de M2 Ultra – terwijl dat een desktop-chip is die veel meer stroom verbruikt.

Conclusie

Heb je al een display, toetsenbord en muis? Of wil je in de toekomst je Mac kunnen vervangen zonder het beeldscherm ook direct weg te moeten gooien? Dan heb je in 2023 meer dan genoeg opties: de Mac mini voor alledaags gebruik (met af en toe een zwaardere taak), de Mac mini met M2 Pro of Mac Studio met M2 Max voor professioneel werk, en de Mac Studio met M2 Ultra voor de allerzwaarste taken. En de Mac Pro? Die zouden we doorgaans vermijden, gezien de wel erg forse meerprijs ten opzichte van de even snelle Mac Studio.

Wil je een Mac met alles erop en eraan, dan kies je voor de iMac. Die ziet er fantastisch uit. Wel zijn wat upgrades ten opzichte van het basismodel aanbevolen als je er echt álles uit wilt halen, en moet je je bedenken dat je bij vervanging ook een scherm weggooit, want de iMac als externe monitor gebruiken voor een andere Mac is er tegenwoordig niet meer bij.

Wil je je Mac overal naartoe kunnen nemen, dan ga je voor een MacBook. Voor de meeste mensen raden we de MacBook Air aan. De basics zijn allemaal dik in orde, met een dun en licht ontwerp, een goed scherm, en de M2-chip die door je alledaagse taken vliegt terwijl hij toch heel zuinig met je accu omgaat. Wie echter wat meer van zijn MacBook vraagt, zal het gebrek aan een ventilator gaan merken.

Werk je veel met grafisch intensieve taken zoals videobewerking, dan is de MacBook Pro de betere laptop – mits je voor een luxer model gaat. Het instapmodel is namelijk alleen pro aan de buitenkant, en we vinden 2029 euro dan toch te duur. Bij de duurdere modellen lever je niks in, en krijg je echt de top of the bill-MacBook die qua prestaties zelfs de meeste desktops kan vervangen.