Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
koopadvies

Welke Mac kopen? Ontdek welke Apple-computer bij jou past

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Welke Mac kopen


Lees verder na de advertentie

Dankzij de nieuwe M1-chip van Apple was er nooit een beter moment om een nieuwe Mac te kopen. In dit Mac-koopadvies laten we je weten welke Mac het best bij jou past. Moet je kiezen voor de MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac mini, of iets heel anders?

Welke Mac moet ik kopen?

Momenteel verkoopt Apple vier soorten Macs. Allereerst heb je de draagbare lichtgewichten: de MacBook Air en MacBook Pro. Dit zijn de laptops van Apple; ideaal als je je Mac overal mee naartoe wilt nemen. Krijgt je MacBook een vaste plek? Dan is een iMac, Mac mini of iMac Pro de betere keus.

In dit Mac-koopadvies geven we je een compleet overzicht van alle Macs van tegenwoordig – met daarbij hun voors en tegens. Zo weet je welke Mac voor jou het meest geschikt is.

  1. MacBook Air 2020
  2. 13-inch MacBook Pro
  3. 16-inch MacBook Pro
  4. Mac mini
  5. 24-inch iMac
  6. 27-inch iMac
  7. Mac Pro
  8. Waar moet ik op letten bij het kopen van een Mac?

1. MacBook Air 2020: wat wens je nog meer?

MacBook Air 2020


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De MacBook Air uit november 2020 is Apple’s lichtste en goedkoopste laptop. De Air heeft een 13-inch Retina-display, een nieuwe M1-chip en een indrukwekkende batterijduur van 18 uur. Ontgrendelen kan met Touch ID en er zijn twee usb-c-aansluitingen.

Waarom een MacBook Air?

De MacBook Air is de populairste MacBook, en dat is niet voor niets. Ondanks zijn toegankelijke prijs behoort de Air tot de krachtigste Macs die er zijn. Het is tevens de dunste en lichtste MacBook. Wil je de Mac overal mee naartoe kunnen slepen, dan is dit voor bijna iedereen de perfecte Mac. Alledaagse taken zoals internetten, tekstbewerking, video’s bekijken en Teamsen gaan met de Air uitstekend. Sterker nog: doe het allemaal tegelijk en de Air blaast je omver vanwege zijn kracht.

Althans, dat doet hij figuurlijk, want de nieuwe Air heeft geen ventilator. Je hoort daardoor geen gesuis; hij maakt geen lawaai. Het ontbreken van de ventilator betekent echter ook dat de processor bij intensieve taken eerder tegen zijn grenzen aanloopt. Dan moet je denken aan iets als het renderen van een groot videoproject, het compileren van code, of het streamen van 4K-video. Maar zelfs dan is de Air nog steeds snel genoeg.

Moet ik de MacBook Air kopen?

De MacBook Air weegt weinig, maar is zeker geen lichtgewicht. Met zijn M1-processor behoort de Air tot de snelste Macs die er zijn. Koop je een MacBook, dan is deze voor bijna iedereen de beste keuze.

MacBook Air 2020 bestellen

2. 13-inch MacBook Pro: nu even niet

De 13-inch MacBook Pro uit november 2020 is de krachtigste laptop van Apple. De batterijduur van 20 uur is ongeëvenaard en de MacBook Pro heeft een M1-processor. Het toetsenbord beschikt over Touch ID en een Touch Bar.

Waarom een 13-inch MacBook Pro?

De MacBook Pro is bedoeld voor de veeleisende gebruiker. Bijvoorbeeld iemand die aan geavanceerde beeldbewerking doet, talloze sporen open heeft staan in een muziek-app, of werkt in andere grote projecten met veel details. Net als de Air heeft hij een M1-processor, maar er is een belangrijk verschil: deze MacBook heeft een ventilator. Hierdoor wordt de chip beter gekoeld en kan hij bij intensieve taken harder werken. Het is verbazingwekkend hoe soepel het renderen van een groot videoproject gaat.

Maar eerlijk is eerlijk: het snelheidsverschil tussen de MacBook Pro en MacBook Air is klein. Ook naar andere verschillen is het zoeken. De schermen zijn bijvoorbeeld bijna identiek, al kan de MacBook Pro wel iets helderder worden (500 nits) dan de MacBook Air (400 nits). Het opvallendste verschil is de Touch Bar – de langwerpige aanraakstrip boven het toetsenbord. De Touch Bar is echter nooit een succes geweest en dit lijkt de laatste Mac te zijn die het touchscreen heeft.

Verder is het moeilijk om negatief te zijn over deze Mac – het is de beste laptop die je kunt kopen. Hij heeft alleen twee problemen: voor de meeste mensen is de MacBook Air ook ‘Pro’ genoeg. Bovendien nadert de lancering van zijn opvolger. Naar verluidt presenteert Apple in de herfst een 14-inch MacBook Pro, die een sterk verbeterde chip moet hebben.

Moet ik de 13-inch MacBook Pro kopen?

Van een ‘Pro’ verwacht je wat extra power, maar de 13-inch MacBook Pro is minimaal sneller dan de Air. Bovendien staat zijn krachtigere opvolger in de startblokken, dus dit is geen goed moment om de 13-inch MacBook Pro in huis te halen.

13-inch MacBook Pro 2020 bestellen

3. 16-inch MacBook Pro: groter is niet altijd beter

16-inch MacBook Pro

De 16-inch MacBook Pro uit november 2019 is de grootste laptop van Apple. Hij is ook veruit de duurste MacBook, maar ondanks zijn ­Intel Core i9-processor allang niet meer de snelste.

Waarom een 16-inch MacBook Pro?

We zeggen het maar meteen: koop deze MacBook Pro niet. De 16-inch MacBook Pro werd voor het laatst geüpdatet in 2019. Hij is dubbel zo duur als de nieuwere MacBooks met M1-chip, en daar krijg je een langzamere Mac voor terug. Toch willen we een lans breken voor de 16-inch MacBook Pro. De laptop is niet meer de jongste, maar nog wel de mooiste. Dat heeft te maken met zijn slanke randen, die dunner zijn dan bij zijn kleinere Pro-broer. Het grote Retina-scherm van 3072×1920 pixels blijft ook prachtig.

Er is maar één goede reden om de 16-inch MacBook Pro in huis te halen, en dat is omdat je nog even bij een MacBook met Intel-processor wilt blijven hangen. Bijvoorbeeld omdat je Windows nodig hebt – en er is geen Boot Camp voor de M1. Of je hebt een of andere obscure app nodig die niet goed werkt met een M1. Behoor je niet tot die groep, maar wil je wel de MacBook met het grootste scherm? Bewaar nog even je geduld. Volgens geruchten lanceert Apple in de herfst een nieuwe 16-inch MacBook Pro. Dit model beschikt over een nieuw ontworpen Apple-chip, die nog een stuk krachtiger is dan de M1. Daarmee is het de perfecte MacBook voor ontwikkelaars, vormgevers en andere creatieve professionals.

Moet ik de 16-inch MacBook Pro kopen?

Als je naar het prijskaartje kijkt, verwacht je dat dit veruit de beste MacBook is. Het tegendeel is waar: door zijn verouderde Intel-processor (uit 2019) is dit de slechtste MacBook die je kunt kopen. Gelukkig is de lancering van zijn opvolger nabij.

16-inch MacBook Pro 2020 bestellen

4. Mac mini: klein formaat, grootse prestaties

Mac mini 2020

De Mac mini uit november 2020 is de kleinste desktop-Mac van Apple. Hij is een mooie combinatie van kracht en betaalbaarheid. Het scherm, toetsenbord en muis moet je er nog wel zelf bij halen.

Waarom een Mac mini?

Zoek je een Mac voor op je thuiswerkplek, en ben je niet zo lyrisch over het design van de nieuwe iMac? Dan kun je moeilijk om de Mac mini heen. De compacte computer heeft een M1-chip, met precies dezelfde indrukwekkende specificaties als die van de beste MacBooks en iMac. De Mac mini is een ijzersterke desktop voor normale dagelijkse taken, maar ook met zwaardere bezigheden kan hij uitstekend overweg. Creatieve professionals zullen dus ook blij zijn met een Mac mini.

Daarmee is de Mac mini samen met de iMac de perfecte Mac voor thuis. Het is goed om te weten dat je bij de Mac mini alleen de computer krijgt; voor het scherm en de accessoires moet je zelf zorgen. Maar de kans is groot dat thuis al ergens een monitor, toetsenbord en muis rondslingeren. Moet je die nog kopen, dan ben je door de lage prijs waarschijnlijk nog steeds goedkoper uit als je voor een Mac mini gaat. Zoek je naar een desktop-Mac met een goede prijs-kwaliteitverhouding en is het ontwerp van de nieuwe iMac niet je ding? Kijk niet verder: de Mac mini is jouw Mac.

Moet ik de Mac mini kopen?

Groots in een klein jasje: dat is de Mac mini. Hij is even krachtig als de 24-inch iMac, die 650 euro duurder is. Nadeel is dat je zelf voor de accessoires moet zorgen, maar dat is ook een pluspunt: je kunt er alle kanten mee op.

Mac mini 2020 bestellen

5. 24-inch iMac: ’s werelds mooiste desktop

iMac 2021

Nieuwe looks, andere processor en een groter scherm: de nieuwste 24-inch iMac uit mei 2021 is een spectaculaire update. Maar voor wie is Apple’s desktop nou echt bedoeld?

Waarom een 24-inch iMac?

De kleurrijke iMac is terug van weggeweest. De 24-inch iMac 2021 is beschikbaar in zeven kleuren. De behuizing van aluminium glanst prachtig en de Apple-computer heeft een chique en hoogwaardige uitstraling. Bovendien is hij ongelooflijk slank. Er zijn geen bulten zoals voorheen; de iMac is overal net zo plat als een iPad. Met 4,46 kilo is hij ook indrukwekkend licht voor een alles-in-een-computer. Het scherm van de iMac is om precies te zijn 23,5-inch groot, met een resolutie van 4480 x 520 pixels. Minpuntje is dat het scherm niet in hoogte verstelbaar is, maar het display ziet er schitterend uit.

Aan de binnenkant bevindt zich een M1-processor, die ontzettend krachtig is. Het is een Mac die geweldig is voor alledaagse taken, maar hij kan ook prima overweg met intensieve programma’s zoals Adobe Photoshop of Final Cut Pro. Toch kunnen professionele video-editors en grafische ontwerpers beter wachten met de aankoop van een iMac. Dit jaar brengt Apple naar verluidt een grotere iMac uit, met daarin de opvolger van de M1-chip. Ook zit er vermoedelijk een betere grafische kaart in.

Moet ik de 24-inch iMac kopen?

De 24-inch iMac is een snelle desktop met fijne looks. Hij heeft meer dan genoeg kracht voor de gemiddelde gebruiker, maar professionals wachten liever op zijn grote broer.

24-inch iMac 2021 bestellen

6. 27-inch iMac: de nostalgie

27-inch iMac 2021

De 27-inch iMac uit augustus 2020 is de grootste desktopcomputer van Apple. Hij heeft een ingebouwd 5K-scherm, Intel i9-processor en is de laatste iMac met het geroemde ontwerp.

Waarom een 27-inch iMac?

De iMac die Apple in de zomer van 2020 aankondigde, blijkt een zwanenzang te zijn geweest. Het is de laatste iMac met het iconische ontwerp, dat we in de afgelopen twintig jaar in elke film of tv-serie voorbij zagen schieten. Ook is het de laatste Mac met een Intel-processor. Wat vooralsnog blijft, is dat dit de Mac is het met grootste scherm: 27 inch. Toch kun je de iMac beter niet kopen. De enige reden om voor deze iMac te kiezen, is dat je de processorarchitectuur van Intel nodig hebt. En ook dan moet je je afvragen of je er goed aan doet om fors te investeren in een iMac die niet de snelste is, en waarvan het de vraag is hoelang Apple hem nog ondersteunt.

Gelukkig is zijn opvolger in aantocht. Volgens geruchten krijgt deze iMac een groter beeldscherm van 32 inch. Uiteraard verruilt Apple de Intel-processor voor de nieuwste Apple Silicon-chip; het gaat om een opvolger van de M1. Deze chip zou over maar liefst tien kernen beschikken, in plaats van acht. Ook zou de GPU er flink op vooruitgaan: je kunt kiezen tussen een variant van 16 of 32 kernen. Daarmee kan de iMac sneller en efficiënter meerdere opdrachten uitvoeren. Ideaal voor gebruikers met de hoogste eisen, zoals 3D-designers en video-editors.

Moet ik de 27-inch iMac kopen?

Kon iedereen maar zo mooi oud worden als deze iMac. Koop deze iconische iMac alleen niet: zijn opvolger met 32-inch komt eraan. Die is nog iets mooier, en de perfecte desktop-Mac voor professionele gebruikers.

27-inch iMac 2020 bestellen

7. Mac Pro: brute kracht

Mac Pro

Nee: dit is een kaasrasp, maar de snelste Mac aller tijden. De stijlvolle computer verscheen in december 2019 en is ontworpen voor professionals die een krachtige en flexibele Mac nodig hebben.

Waarom een Mac Pro?

Het prijskaartje van € 6499 verraadt het al: dit is geen Mac om een mailtje mee te versturen. De modulaire machine – voorzien van een Intel Xeon W-processor – is bedoeld voor professionele gebruikers, die zeer veel vragen van hun Mac. Denk aan ontwikkelaars die meerdere virtuele machines draaien, of video-editors die werken aan een Hollywood-film.

Net als bij de Mac mini is de Mac Pro alleen een computer; het scherm en de accessoires koop je er dus zelf bij. De machine heeft een modulair design. Dit betekent dat je er gemakkelijk extra onderdelen in plaatst, zoals een betere grafische kaart of extra werkgeheugen. Zoals gezegd is de Mac Pro de snelste Mac die er bestaat. Opvallend is dat de goedkoopste configuratie – die toch al dik vijfduizend euro kost – nauwelijks sneller is dan de Mac mini met M1-chip. Leuk wordt het pas als je de Mac Pro configureert met twaalf kernen of meer.

Wil je de krachtigste Mac die er is, dan kun je nog beter een jaar wachten. Voor 2022 heeft Apple een nieuwe Mac Pro op de planning staan. Volgens geruchten kun je de nieuwe processor uitrusten met maar liefst 20 of 40 kernen. De geïntegreerde GPU krijgt er zelfs 128 in de duurste configuratie. Daarmee is deze machine een droom voor professionals die werken met programma’s die veel verwerkingskernen gebruiken, zoals video-, audio- en beeldbewerkers, 3D-programma’s en software voor ontwikkelaars.

Moet ik de Mac Pro kopen?

De Mac Pro is de droom voor de creatieve professional. Een snellere (en duurdere) Mac bestaat niet. Maar ook als je oneindig diepe zakken hebt, is het beter om de Mac Pro nu niet te kopen. Volgend jaar komt een versie met Apple ­Silicon-chip.

Mac Pro 2019 bestellen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Mac?

Bij het kopen van een Mac ga je niet over een nacht ijs. Een Mac is een prijzig apparaat waarmee je nog jaren vooruit wilt. We helpen je en beantwoorden de belangrijkste vragen.

Moet ik kiezen voor een M1- of Intel-Mac?

Nog maar een jaar geleden kondigde Apple aan zelf chips te ontwerpen voor zijn Macs. Daarmee verruilde Apple na veertien jaar de Intel-chips voor een eigen processorarchitectuur. De overstap van Intel naar eigen processors was een gewaagde, maar heeft zijn vruchten afgeworpen. Inmiddels verkoopt Apple vier Macs met de M1-chip. Naast de nieuwe 24-inch iMac zijn dat de 13-inch MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini. De Macs zijn supersnel en behoren tot de krachtigste die Apple ooit heeft gemaakt.

Ben je toe aan een nieuwe Mac, dan is het voor bijna iedereen verstandig om voor een Mac met M1-chip te kiezen. Het zijn niet alleen de snelste Macs, maar ook de nieuwste – dus ze worden nog het langst ondersteund. Apps die nog niet zijn geoptimaliseerd voor de M1-chip kun je gewoon gebruiken, dankzij de vertaalsoftware Rosetta 2. Problemen met apps die niet (goed) werken zijn er nauwelijks. Alleen bij niet-geoptimaliseerde plug-ins voor bijvoorbeeld GarageBand of Logic kan het gebeuren dat je crashes krijgt. Een belangrijke overweging om toch voor een Intel-Mac te kiezen, is dat je gebruik wilt blijven maken van Boot Camp om Windows op je Mac te krijgen. Met een M1-Mac is het namelijk niet mogelijk om Windows ‘native’ op je Mac te draaien. Wel kun je Windows met een virtuele machine op een M1 Mac krijgen, zoals Parallels of VMware.

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

Bij de meeste Macs heb je de keuze tussen 256 GB, 512 GB, 1 TB of meer. Ben je van plan om je Mac enkel te gebruiken voor alledaagse taken, zoals surfen, videobellen en het typen van verslagen? Dan heb je vaak aan 256 GB voldoende. Doe je veel aan videobewerking, Photoshop, of gebruik je andere apps waarin je met grote bestanden werkt? Dan is 1 TB geen overbodige luxe. Houd er rekening mee dat het tegenwoordig onmogelijk is om de opslagcapaciteit zelf uit te breiden – alles is op het moederbord gesoldeerd. Maar mocht je ooit GB’tjes tekortschieten, dan kun je nog uitwijken naar iCloud Drive, of een externe harde schijf. Al is handig anders.

Kiezen voor 7-core of 8-core GPU?

Ga je voor een MacBook Pro of Mac mini, dan heeft de M1-processor standaard een GPU met acht kernen. Bij de MacBook Air en iMac sta je voor een keuze: kiezen voor de goedkoopste configuratie met een 7-core GPU, of uitbreiden naar een 8-core?

Of de versie van 8-core zijn meerprijs waard is, hangt ervan af wat je met de Mac doet. Werk je met grafisch zware toepassingen, dan kun je de GPU met acht kernen overwegen. Bij twijfel adviseren we je om voor een 7-core GPU te gaan. In de praktijk merk je het verschil nauwelijks – en bij zowel de iMac als Mac mini levert het een flinke kostenbesparing op.

Hoeveel RAM-geheugen moet ik hebben?

Bij het multitasken speelt het werkgeheugen een belangrijke rol. Ben je een doorsnee gebruiker, aarzel dan niet: een Mac met 8 GB RAM-geheugen is meer dan voldoende. Voor mensen die graag werken met meerdere intensieve programma’s naast elkaar – neem Photoshop en Premiere Pro – kan een uitbreiding naar 16 GB een goede investering zijn. Het kost je alleen wel 230 euro, wat in onze ogen aan de hoge kant is. En bedenk wel dat Apple binnenkort komt met interessantere Macs voor grafisch geweld: een grote iMac en nieuwe MacBook Pro-modellen. Ben je een creatieve professional, dan kun je beter hierop wachten.

Meer van dit soort koopadviezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!