Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Welke iPhone heeft drie camera’s?

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
iPhone 3 camera's


Lees verder na de advertentie

Het zal je niet zijn ontgaan dat er al een tijdje iPhones zijn met drie camera’s op de achterkant. Maar welke iPhone heeft 3 camera’s en welke niet? Dat zetten we voor je op een rijtje. Bovendien vertellen we je wat de verschillen zijn tussen de camera’s van de verschillende iPhones, zodat je een gedegen keuze kunt maken bij het bepalen welke iPhone het beste bij jou past.

Welke iPhone heeft 3 camera’s?

De eerste iPhones met 3 camera’s die werden geïntroduceerd, waren de iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max. Daarna volgden de iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Je kunt dus stellen dat vanaf de iPhone 11 alle Pro en Pro Max modellen zijn voorzien van 3 camera’s.

Wat doen de 3 camera’s?

iPhones met 3 camera's

De drie camera’s bestaan uit een groothoeklens, een ultragroothoeklens en een telelens. De groothoek kun je min of meer zien als de standaard camera. Met de ultragroothoek zoom je als het ware een stukje uit, zodat je meer van de omgeving op de foto krijgt. Handig als je bijvoorbeeld een groot gebouw in zijn geheel wilt fotograferen, of wanneer je geen plek hebt om meer afstand van het onderwerp te nemen. Met de telelens zoom je juist een stukje in en haal je ver verwijderde onderwerpen dichterbij. De telelens is ook erg geschikt voor macrofoto’s.

Verschillen tussen de versies


kooptip

Hoewel de drie camera’s op alle versies hetzelfde doen, zijn er ook wat verschillen. Die zitten hem in de grootte van het diafragma. Daarbij geldt: hoe lager de diafragmawaarde, hoe groter het diafragma. Een groot diafragma laat meer licht binnen, een klein diafragma zorgt voor meer scherpte. Bij de iPhone 11 Pro en Pro Max is het diafragma van de groothoek f/1.8, van de telelens f/2.0 en van de ultragroothoek f/2.4. Bij de iPhone 12 Pro verschilt alleen de groothoek. Die heeft namelijk een diafragma van f/1.6. De iPhone 12 Pro Max komt overeen met de 12 Pro, alleen is het diafragma van de telelens f/2.2. Bij de iPhone 13 Pro en Pro Max heeft de groothoek f/1.5, de telelens f/2.8 en de ultragroothoek f/1.8.

iPhone 3 camera's macro

Wat opvalt is dat de iPhone 12 Pro Max een telelens heeft met een diafragma van f/2.2 en die van de iPhone 13 Pro en Pro Max een diafragma van f/2.8. Dat is gedaan met het oog op macrofoto’s. Daarvoor is namelijk vooral scherpte belangrijk.

Conclusie

De iPhone 13 Pro en Pro Max hebben zowel lenzen met een groot diafragma en een lens die heel geschikt is voor macrofotografie. Is dat laatste belangrijk voor je, dan is dit zonder meer de beste keuze. Zo niet, dan zou je voor een 12 Pro of 12 Pro Max kunnen kiezen, alleen lever je dan vooral bij de ultragroothoek behoorlijk wat lichtsterkte in. De verschillen tussen de 11 Pro (Max) en de 12 Pro (Max) zijn daarentegen een stuk kleiner.