Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Verschil iPhone Xs en iPhone Xr: hoe zat het ook alweer?

Auteur: iCreate
0 reacties
iPhone XS of iPhone XR kopen


Lees verder na de advertentie

September nadert, en dat betekent dat er nieuwe iPhones aan zitten te komen. Voor veel mensen hét moment om een nieuwe iPhone te kopen. En dan niet de gloednieuwe die Apple binnenkort gaat presenteren, maar een van de iPhones van vorig jaar: de iPhone Xr of de iPhone Xs (Max). Want zodra de iPhone 2019 in de winkels ligt, zakken die iets oudere modellen ongetwijfeld in prijs. De trend is nu al ingezet: zo kun je de iPhone Xr bij KPN al met korting bij je abonnement krijgen.

Kortom: de hoogste tijd om je eens goed te oriënteren. Is het instapmodel van 2018 – de iPhone Xr – iets voor jou? Of ga je toch liever voor de wat luxere iPhone Xs (Max)? Wat is eigenlijk ook alweer het verschil tussen de iPhone Xr en Xs (Max)? In dit artikel frissen we je geheugen graag weer even op en brengen we de belangrijkste verschillen voor je in kaart. Een ding is zeker: de iPhones van vorig jaar zijn ook anno 2019 nog helemaal bij de tijd.

Design: kleur en materiaal

Voor een leek is het misschien lastig om de iPhone Xr en de Xs van elkaar te onderscheiden. De voorkant is bij beide één en al scherm, met een smalle rand eromheen. De toestellen hebben geen van beide een thuisknop. De rand rondom het scherm van de Xr is een fractie breder, iets wat je vooral ziet als je hem naast de iPhone Xs houdt.

Toch zijn de Xr en de Xs (Max) gemakkelijk uit elkaar te houden, en wel door de kleur. De iPhone Xr is verkrijgbaar in maar liefst zes verschillende kleuren, dit zijn ze allemaal:

 • Blauw
 • Geel
 • Koraal
 • Rood
 • Wit
 • Zwart


kooptip

iPhone XR

Bij de iPhone Xs (Max) is de keuze wat minder uitbundig, maar wel heel stijlvol:

 • Goud
 • Spacegrijs
 • Zilver

iPhone XS

Beide toestellen hebben een achterzijde van glas, om draadloos opladen mogelijk te maken. Voor het frame dat de achter- en de voorkant van de telefoon bij elkaar houdt, zijn verschillende materialen gebruikt. De Xr heeft een aluminium frame, afgestemd op de kleur van de achterzijde. Bij de Xs (Max) is gebruikgemaakt van roestvrijstaal, eveneens in een matchende tint.

Formaat: groot, groter, grootst

iPhone XS en XR

Je zou je bijna vergissen, maar het instapmodel van vorig jaar, de Xr, is dus niet het kleinste toestel dat verschenen is. De Xr is er in één maat: 6,1 inch. De ‘gewone’ Xs meet 5,8 inch en is daarmee een fractie kleiner. Maar dan de Xs Max. De naam zegt het al, die is gróót. Met een schermdiagonaal van 6,5 inch is het de grootste iPhone die Apple tot op heden gemaakt heeft. Nog even op volgorde van grootte:

 • iPhone Xs: 5,8 inch
 • iPhone Xr: 6,1 inch
 • iPhone Xs Max: 6,5 inch

Scherm: LCD vs. OLED

liquid retina display

Behalve het formaat zijn er nog meer verschillen tussen de schermen. De iPhone Xr heeft een 6,1-inch LCD-scherm met afgeronde hoeken, dat door Apple ‘Liquid Retina Display’ wordt genoemd. Het is het grootste LCD-scherm ooit op een iPhone, maar het heeft niet de hoogste resolutie. Met 326 pixels per inch (ppi) is het vergelijkbaar met de iPhone 7 & 8, waar Plus-modellen in de voorbije jaren 401 ppi hadden. Hoe dan ook: de pixels zijn alsnog niet van elkaar te onderscheiden.

Dan de iPhone Xs en de Xs Max. Die hebben een 5,8- en 6,5-inch OLED-scherm, beide met een resolutie van 458 ppi. Het OLED-scherm heeft verschillende voordelen. Zo worden zwarttinten intenser weergegeven en is het contrast beter. Bovendien is de kijkhoek groter. Het verschil tussen OLED en LCD valt eigenlijk alleen op als je de toestellen naast elkaar legt en exact dezelfde beelden weergeeft.

3D Touch of Haptic Touch

Nog een verschil om rekening mee te houden: de Xs heeft een drukgevoelig scherm, 3D Touch. Sinds die iPhone 6s zijn alle iPhones daarmee uitgerust … met uitzondering van de Xr. Daarbij duw je niet harder, maar langer op het scherm om bepaalde acties in gang te zetten. ‘Haptic Touch’ heet dat, en daarbij voel je een lichte trilling, die alsnog de illusie creëert dat je harder duwt. Overigens: volgens geruchten stapt Apple in de toekomst helemaal af van 3D Touch.

Camera: enkel of dubbel

iPhone XS en iPhone XS Max camera

Of je nu voor de iPhone Xr of de iPhone Xs kiest: beide hebben een prima camera waarmee je een IPPAward voor fotografie zou kunnen winnen. Maar er zijn wel degelijk verschillen die voor de echte shutterbugs behoorlijk relevant zijn. De Xs heeft een dubbele camera, de Xr een enkele. Dankzij de dubbele camera kan de iPhone Xs verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De iPhone Xr heeft enkel digitale zoom.

Bovendien kan de iPhone Xs dankzij de dubbele camera beter de voor- en achtergrond van elkaar onderscheiden. Dat zorgt voor mooiere portretfoto’s. De Xr maakt overigens óók bijzonder fraaie portretfoto’s, maar doet dat op basis van software-trucjes. Daardoor zijn er ook minder fotostudio-effecten mogelijk en werkt het alleen met mensen, niet met huisdieren. Voor een uitgebreide vergelijking lees je ook ons artikel Portretmodus iPhone Xs (Max) en Xr: dit zijn de verschillen.

Verschil iPhone Xs en Xr: de prijs

Ook niet onbelangrijk: de prijs. Op dit moment koop je de iPhone Xr vanaf € 859. De Xs is met een vanaf-prijs van € 1159 al een flink stuk duurder, en de Xs Max start met € 1259. Hoe de prijzen zich ontwikkelen na de introductie van de iPhone 2019, weten we nu nog niet. Maar het ligt in de lijn der verwachting dat ze goedkoper gaan worden.In de prijsvergelijkers hieronder zie je de beste deals voor de iPhone XS en iPhone XR:

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de nieuwe iPhones? Er zit heel wat aan te komen! Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Dit is een samenwerking.