Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Portretmodus iPhone XS (Max) en XR: dit zijn de verschillen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone XS camera


Lees verder na de advertentie

Na de iPhone XS (Max) ligt nu ook de iPhone XR in de winkels. Een van de belangrijkste verschillen tussen de XR en de XS, betreft de camera. Meer specifiek: de portretmodus van de camera. Als je twijfelt tussen Apple’s nieuwe toestellen, is dit iets om op te letten.

iphone XR camera iPhone XS

De XS (Max) heeft een dubbele camera, bestaande uit een groothoek- en een telelens. De XR heeft een enkele camera: de groothoeklens die identiek is aan die van de XS (Max). Toch bevat de iPhone XR, als eerste iPhone zonder dubbele camera, de felbegeerde portretmodus: hierbij verschijnt het onderwerp scherp in beeld, terwijl de achtergrond artistiekerig vaag blijft. Wat de XS voor elkaar krijgt met twee lenzen, doet de goedkopere XR met één lens – en een beetje hulp van kunstmatige intelligentie. Wat zijn de verschillen in het gebruik? En wat is er gelijk?

Alleen maar mensen – of meer?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De portretmodus is in eerste instantie natuurlijk bedoeld om mensen mee te portretteren. Bij de iPhone XS (Max) kun je desondanks eigenlijk alles op de foto zetten, maar bij de XR werkt het alleen met menselijke gezichten. Verschijnt er iets anders dan een mens voor de lens, dan spreekt de kunstmatige intelligentie je streng toe: ‘Geen persoon gedetecteerd’. Afdrukken is dan onmogelijk. Geen portretmodus op de XR dus voor je instagrammable maaltijd, een (niet) alledaags object of zelfs maar je fotogenieke huisdier – hoe lief het ook in de camera kijkt.

Minder effecten op de XR …

nieuwe iPhone X-video's

Op de iPhone XS (Max) zijn er vijf vormen van portretbelichting: natuurlijk, studio, contour, toneel en toneel mono. Op de XR heb je er maar drie. Toneel en toneel mono moet je missen. Bij deze twee effecten wordt de achtergrond helemaal zwart en verschijnt het onderwerp in kleur of in grijstinten.

… maar niet op de selfie-camera

Even een uitstapje naar de andere camera op het toestel, namelijk die waarmee je selfies maakt. Die camera is op de iPhone XR en de iPhone XS (Max) volkomen identiek. Dat betekent dat je hier op beide toestellen dezelfde uitgebreide mogelijkheden hebt. Dus vijf portretbelichting-effecten, maar ook Animoji, Memoji en ontgrendelen met Face ID (gezichtsherkenning).

… XR: betere portretten in het donker

De portretmodus op de iPhone XR heeft een onverwacht voordeel. De portretten die je maakt onder slechte lichtomstandigheden, zien er beter uit dan de pogingen van de duurdere iPhone XS (Max). Dat komt omdat er alleen gebruikgemaakt wordt van de groothoeklens, terwijl bij de XS ook de telelens in actie komt: die doet het nou eenmaal minder goed in het donker.

Ook de achtergrond in beeld

De XS zoomt vanwege de telelens verder in op het gezicht terwijl er bij de XR meer te zien is van de omgeving – dat kan interessantere foto’s opleveren. Hoewel je het misschien juist mooier vindt als er verder wordt ingezoomd op het onderwerp. Een kwestie dus van persoonlijke voorkeur.

Beide het bokeh-effect

Nieuw op alle iPhone 2018-modellen is een regelaar waarmee je de scherptediepte achteraf nog verder aanpast. Je kunt het effect daarmee nog dramatischer maken, of juist een stuk subtieler. Nu nog pas je het effect achteraf aan, maar met iOS 12.1 kun je de schuifbalk al verslepen tijdens het maken van de foto zodat je meteen al ziet wat het doet met je foto’s.

Benieuwd naar de andere verschillen tussen de iPhone XR en de XS (Max)? Lees dan ook ons artikel iPhone XR vs. iPhone XS (Max): de grote vergelijking.