Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Samsung tv’s met AirPlay: alternatief voor Apple TV?

Auteur: Sven Lamers
5 reacties
Samsung TV AirPlay


Lees verder na de advertentie

Om films uit de iTunes Store op een televisie te bekijken, had je tot voor kort altijd een Apple TV of een Mac of iOS-apparaat met adapter nodig. Dat is nu verleden tijd. Begin dit jaar kondigen een paar fabrikanten samen met Apple aan dat zij op hun televisies een app installeren waarmee je toegang hebt tot de iTunes Store. Apple’s grote concurrent Samsung had de primeur en bracht in mei een update uit waarmee niet alleen de Apple TV-app (inclusief iTunes Store) werd toegevoegd, maar ook ondersteuning voor AirPlay 2. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf krijgen alle televisies uit 2019 de update, plus een aantal modellen uit 2018. Wij probeerden de update uit met het ietwat oudere model UE55NU7170 uit 2018.

Apple TV-app

Op de televisies van Samsung draait een eigen besturingssysteem met de naam Tizen. Op een model dat je nu koopt, is de nieuwste software al standaard geïnstalleerd, bij onze oude televisie werd er automatisch een update geïnstalleerd. De Apple TV-app duikt daarna naast de apps van andere streamingdiensten op, zoals Netflix of Amazon Prime Video, en komt grotendeels overeen met de look van dezelfde app in tvOS. De app heeft toegang tot alle films die bij Apple beschikbaar zijn, mits beschikbaar ook in 4K of HDR. Binnenkort moet ook Apple TV+ op Samsung tv’s werken. Andere tvOS-apps zijn niet beschikbaar, en ook gedeelde muziekbibliotheken van een Mac kun je niet toevoegen.

Om je gekochte films toe te voegen, log je eenmalig in met je Apple ID. Dat kan bijvoorbeeld door met je iPhone een QR-code op de televisie te scannen. Vervolgens verschijnen al je films in de bieb en kun je kijken. Lekker gemakkelijk.

Samsung tv AirPlay 2

Wanneer de televisie met je netwerk is verbonden, duikt de Samsung vanzelf in het AirPlay-gedeelte van Bedieningspaneel op de iPhone en iPad op. Hij heeft een televisie als icoontje en je kunt er met één tik muziek en video’s van je Apple-apparaat naartoe -streamen. Ook het spiegelen van je beeldscherminhoud via ‘Synchrone weergave’ ging zonder problemen, net als met een echte Apple TV. Qua beeldkwaliteit was er geen verschil tussen de directe weergave of via de Apple TV, maar wij merkten wel een lichte vertraging op. Met de Apple TV zijn de beelden toch nét wat soepeler. Daar merk je echter niets van als je geen Apple TV ter vergelijking hebt.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dankzij AirPlay 2 is het daarnaast mogelijk om de televisie met meerdere andere speakers te groeperen en tegelijk muziek af te spelen. Dat werkt net als met elke andere AirPlay 2-speaker: gewoon meerdere apparaten aanvinken in het Bedieningspaneel. Grappig detail: het is niet mogelijk om een film naar je televisie te streamen en geluid naar andere speakers. Dat ligt echter niet aan Samsung maar aan Apple’s specificaties van AirPlay 2. Met een Apple TV en speakers kan dit evenmin.

Geen HomeKit, geen apps

In tegenstelling tot andere AirPlay 2-speakers is het niet mogelijk om de Samsung tv aan de Woning-app in iOS, iPadOS en macOS toe te voegen. Dat komt doordat Samsung met zijn televisies geen HomeKit-ondersteuning biedt. Jammer, want op die manier zou je de televisie ook via Siri kunnen bedienen. Nu heb je alleen de mogelijkheid om met Samsung-assistent Bixby te praten, maar die verstaat nog geen Nederlands. Maar ook in het Engels is Bixby beduidend ‘dommer’ dan Siri. Overigens biedt concurrent LG wel ondersteuning voor HomeKit in zijn televisies aan – de televisies van dat bedrijf kun je dus wél met Siri besturen. Maar daarop heb je (nog?) geen Apple TV-app.

Ten slotte zou je denken dat je een hoop praktische apps en games op de Samsung tv mist, in vergelijking met de Apple TV. Dat is in de praktijk veel minder erg. Ten eerste ondersteunen de smart-tv’s van tegenwoordig al een hoop apps en diensten (soms zelfs meer dan de Apple TV), ten tweede bieden de apps op smart-tv’s vaak al meer mogelijkheden dan de Apple TV-apps (bijvoorbeeld interactieve films in Netflix) en ten derde verschijnen er tegenwoordig nauwelijks nog nieuwe apps op de Apple TV. Hier mis je dus niet veel en win je eventueel zelfs nieuwe functies.

Waarom nog een Apple TV?

De Apple TV-app op de Samsung tv doet precies wat je ervan verwacht. Films worden probleemloos weergegeven, zelfs met bijzondere functies als 4K en HDR. Ook AirPlay 2 werkt prima. Samsung bewijst dus dat -Apple’s diensten ook op niet-Apple-hardware goed werken. Kun je Siri en de andere tvOS-apps goed missen? Dan heb je dus geen Apple TV meer nodig. Rest de vraag hoe het daarmee verdergaat. Want als televisies de hoofdfuncties van het zwarte kastje kunnen vervullen, moet de volgende generatie duidelijk meer kunnen dan de huidige om nog klanten te trekken.

Deze Samsung televisies ondersteunen AirPlay 2

  • Samsung FHD/HD 4, 5 Series (2018)
  • Samsung QLED 4K Q6, Q7, Q8, Q9 Series (2018 & 2019)
  • Samsung QLED 8K Q9 Series (2019)
  • Samsung The Frame Series (2018 & 2019)
  • Samsung Serif Series (2019)
  • Samsung UHD 6, 7, 8 Series (2018 & 2019)

Dit artikel stond in iets andere vorm in iCreate 112.