Terug naar Samsung tv’s met AirPlay: alternatief voor Apple TV?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Samsung tv’s met AirPlay: alternatief voor Apple TV?

Door Sven Lamers1 oktober 2019 11:045 min. leestijd5

Om films uit de iTunes Store op een televisie te bekijken, had je tot voor kort altijd een Apple TV of een Mac of iOS-apparaat met adapter nodig. Dat is nu verleden tijd. Begin dit jaar kondigen een paar fabrikanten samen met Apple aan dat zij op hun televisies een app installeren waarmee je toegang hebt tot de iTunes Store. Apple’s grote concurrent Samsung had de primeur en bracht in mei een update uit waarmee niet alleen de Apple TV-app (inclusief iTunes Store) werd toegevoegd, maar ook ondersteuning voor AirPlay 2. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf krijgen alle televisies uit 2019 de update, plus een aantal modellen uit 2018. Wij probeerden de update uit met het ietwat oudere model UE55NU7170 uit 2018.

Samsung TV AirPlay

Apple TV-app

Op de televisies van Samsung draait een eigen besturingssysteem met de naam Tizen. Op een model dat je nu koopt, is de nieuwste software al standaard geïnstalleerd, bij onze oude televisie werd er automatisch een update geïnstalleerd. De Apple TV-app duikt daarna naast de apps van andere streamingdiensten op, zoals Netflix of Amazon Prime Video, en komt grotendeels overeen met de look van dezelfde app in tvOS. De app heeft toegang tot alle films die bij Apple beschikbaar zijn, mits beschikbaar ook in 4K of HDR. Binnenkort moet ook Apple TV+ op Samsung tv’s werken. Andere tvOS-apps zijn niet beschikbaar, en ook gedeelde muziekbibliotheken van een Mac kun je niet toevoegen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Om je gekochte films toe te voegen, log je eenmalig in met je Apple ID. Dat kan bijvoorbeeld door met je iPhone een QR-code op de televisie te scannen. Vervolgens verschijnen al je films in de bieb en kun je kijken. Lekker gemakkelijk.

Samsung tv AirPlay 2

Wanneer de televisie met je netwerk is verbonden, duikt de Samsung vanzelf in het AirPlay-gedeelte van Bedieningspaneel op de iPhone en iPad op. Hij heeft een televisie als icoontje en je kunt er met één tik muziek en video’s van je Apple-apparaat naartoe -streamen. Ook het spiegelen van je beeldscherminhoud via ‘Synchrone weergave’ ging zonder problemen, net als met een echte Apple TV. Qua beeldkwaliteit was er geen verschil tussen de directe weergave of via de Apple TV, maar wij merkten wel een lichte vertraging op. Met de Apple TV zijn de beelden toch nét wat soepeler. Daar merk je echter niets van als je geen Apple TV ter vergelijking hebt.

Dankzij AirPlay 2 is het daarnaast mogelijk om de televisie met meerdere andere speakers te groeperen en tegelijk muziek af te spelen. Dat werkt net als met elke andere AirPlay 2-speaker: gewoon meerdere apparaten aanvinken in het Bedieningspaneel. Grappig detail: het is niet mogelijk om een film naar je televisie te streamen en geluid naar andere speakers. Dat ligt echter niet aan Samsung maar aan Apple’s specificaties van AirPlay 2. Met een Apple TV en speakers kan dit evenmin.

Geen HomeKit, geen apps

In tegenstelling tot andere AirPlay 2-speakers is het niet mogelijk om de Samsung tv aan de Woning-app in iOS, iPadOS en macOS toe te voegen. Dat komt doordat Samsung met zijn televisies geen HomeKit-ondersteuning biedt. Jammer, want op die manier zou je de televisie ook via Siri kunnen bedienen. Nu heb je alleen de mogelijkheid om met Samsung-assistent Bixby te praten, maar die verstaat nog geen Nederlands. Maar ook in het Engels is Bixby beduidend ‘dommer’ dan Siri. Overigens biedt concurrent LG wel ondersteuning voor HomeKit in zijn televisies aan – de televisies van dat bedrijf kun je dus wél met Siri besturen. Maar daarop heb je (nog?) geen Apple TV-app.

Ten slotte zou je denken dat je een hoop praktische apps en games op de Samsung tv mist, in vergelijking met de Apple TV. Dat is in de praktijk veel minder erg. Ten eerste ondersteunen de smart-tv’s van tegenwoordig al een hoop apps en diensten (soms zelfs meer dan de Apple TV), ten tweede bieden de apps op smart-tv’s vaak al meer mogelijkheden dan de Apple TV-apps (bijvoorbeeld interactieve films in Netflix) en ten derde verschijnen er tegenwoordig nauwelijks nog nieuwe apps op de Apple TV. Hier mis je dus niet veel en win je eventueel zelfs nieuwe functies.

Waarom nog een Apple TV?

De Apple TV-app op de Samsung tv doet precies wat je ervan verwacht. Films worden probleemloos weergegeven, zelfs met bijzondere functies als 4K en HDR. Ook AirPlay 2 werkt prima. Samsung bewijst dus dat -Apple’s diensten ook op niet-Apple-hardware goed werken. Kun je Siri en de andere tvOS-apps goed missen? Dan heb je dus geen Apple TV meer nodig. Rest de vraag hoe het daarmee verdergaat. Want als televisies de hoofdfuncties van het zwarte kastje kunnen vervullen, moet de volgende generatie duidelijk meer kunnen dan de huidige om nog klanten te trekken.

Deze Samsung televisies ondersteunen AirPlay 2

  • Samsung FHD/HD 4, 5 Series (2018)
  • Samsung QLED 4K Q6, Q7, Q8, Q9 Series (2018 & 2019)
  • Samsung QLED 8K Q9 Series (2019)
  • Samsung The Frame Series (2018 & 2019)
  • Samsung Serif Series (2019)
  • Samsung UHD 6, 7, 8 Series (2018 & 2019)

Dit artikel stond in iets andere vorm in iCreate 112.

iCreate 112
iCreate 112
iPhone 11 (Pro) & al het keynote-nieuws
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jos
Lezer
Jos

Helemaal mee eens! Het enige dat ik momenteel mis zijn de apps, maar dat is vooral vanwege Disney+. Maar goed, daar komt vanzelf weer een app voor op de tv zelf, en streamen vanuit de iPhone app naar mijn QLED werkt perfect, dus de vraag “Waarom nog een Apple TV?” is een terechte vraag.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

We zitten met Disney+ inderdaad in een soort bèta-fase, dus ik vermoed inderdaad dat dat met een beetje geduld ook opgelost gaat worden.

Petra de Boer
Lezer
Petra de Boer

Bixby is in elk opzicht een stuk beter dan Siri. Hoeveel vergelijkende test op Youtube moet ik je mailen waar dat onomstotelijk wordt bewezen?

Probeer dit maar eens met Siri.
https://www.gottabemobile.com/175-cool-things-samsung-bixby-can-do/

Don uit Huissen
Lezer
Don uit Huissen

Waarom nog een Apple TV? Wat dachten jullie van  arcade!?

Donna
Lezer
Donna

Apple TV is volstrekt overbodig als je de App hebt op je QLED.