Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Welke pen voor de iPad past bij jou?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Pen voor iPad


Lees verder na de advertentie

Met een stylus kun je veel gedetailleerder tekenen, schrijven en bewerken op je iPad. Maar er zijn vrij veel opties waaruit je kunt kiezen, en die hebben allemaal hun voor- en nadelen. Welke pen voor de iPad heb jij nodig?

Pen voor iPad

Wil je de wereld van digitaal tekenen ontdekken, dan is een iPad een goed begin. Met het relatief grote scherm heb je altijd een fijn canvas om op te schetsen, en in de App Store vind je talloze teken-apps waarin dit kan. De iPad wordt al helemaal handig in combinatie met een stylus. Hiermee kun je een stuk gedetailleerder werken dan met je vinger, plus je kunt er ook mee schrijven, notities maken en andere aantekeningen noteren.

Welke stylus je moet hebben? Dat ligt maar net aan je wensen. Wil je de beste iPad-pen van het moment? Of toch liever een zo goedkoop mogelijke stylus? Wat je voorkeur ook is: er zijn genoeg opties om uit te kiezen. Hieronder lopen we er wat na.

Apple Pencil

Apple Pencil 1 en 2 naast elkaar


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Zeg je stylus voor de iPad, dan zeg je al gauw Apple Pencil. De naam zegt het al, maar deze stylus is ontworpen door Apple zelf, en is daardoor volledig afgestemd op iPadOS en programma’s als Procreate en Adobe Photoshop. Verder blinkt hij vooral uit met zijn batterijduur (zo’n 12 uur per oplaadbeurt) en drukgevoeligheid.

Laatstgenoemde betekent dat de lijndikte van je stroken afhangt van hoe hard je drukt, waardoor je nog gedetailleerdere tekeningen en notities kunt maken. Ook merkt de iPad het wanneer de Pencil wordt gekanteld, wat fijn is om penseelstreken te vervormen. Plus je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je hand het scherm aanraakt: de iPad ziet dit niet als penseelstreek.

Qua prestaties is dit de beste pen die je kunt nemen, maar helaas is de Pencil ook een van de duurste stylussen op de markt. Verwacht je hem slechts af en toe op te pakken, dan kun je beter een goedkoper alternatief nemen. We vinden hem dan ook vooral geschikt voor kunstenaars die serieus en regelmatig van plan zijn om digitaal te tekenen – en voor Apple-fans natuurlijk.

Er zijn overigens twee versies van deze iPad-stylus: de 1ste generatie Apple Pencil en 2e generatie Apple Pencil. Daar zitten ook nog wat verschillen tussen, zoals hoe je hem oplaadt (magnetisch aan de iPad of niet). Je hebt echter geen vrije keuze: ieder iPad-model ondersteunt slechts één soort Apple Pencil. Bekijk van te voren dus goed welke stylus bij jouw iPad hoort.

Apple Pencil 1e generatie: vanaf € 120

Apple Pencil 2e generatie: vanaf € 130

Adonit Mark

Pen voor iPad

De Adonit Mark is een stylus met weinig poespas. Hij heeft geen drukgevoeligheid, kan handpalmen niet herkennen, in apps als Berichten kun je niet schrijven – nee, qua functionaliteiten loopt hij erg achter op zijn concurrentie. Een voordeel is wel dat je hem niet hoeft op te laden, want er zit geen batterij in.

Overigens kun je de Adonit Mark ook niet direct koppelen aan een iPad, want de stylus heeft geen Bluetooth. Daardoor is hij in principe net zo geavanceerd als je vinger. Maar in dit geval heb je wel een stylus vast met een compatibel potloodpunt, dus kun je met de Adonis Mark wat gedetailleerder en intuïtiever tekenen of schrijven.

Zoveel nadelen – waarom zou je deze stylus überhaupt willen hebben? Nou, vanwege het lage prijskaartje. Online vind je hem momenteel voor zo’n € 25, en daar kunnen de andere pennen op dit lijstje niet tegenop. Voor iPad-gebruikers die puur een stylus willen om af en toe notities te maken of hier en daar wat te schetsen, is de Adonit Mark daarom misschien al genoeg. Maar verwacht dus geen indrukwekkende resultaten.

Adonit Mark: vanaf € 25

Zagg Pro Stylus

Pen voor iPad

Wellicht dat de Adonit Mark niet genoeg te bieden heeft, maar dat de Apple Pencil ook niet is wat je zoekt. Wat dacht je in dat geval van de Zagg Pro Stylus? Deze iPad-pen heeft allerlei functies die we al hebben genoemd: de stylus merkt het wanneer je hem kantelt en je kunt je hand op het scherm leggen zonder dat dit gevolgen heeft. Plus de Zagg Pro gaat per oplaadbeurt zo’n 8 uur mee. Het jammere is wel dat hij geen drukgevoeligheid heeft, dus daarvoor heb je toch echt een wat duurdere stylus nodig.

In feite is de Zagg Pro Stylus dus de perfecte middenweg tussen de Apple Pencil en Adonit Mark. Zo heeft hij de meeste functies van Apple’s eigen stylus (wel jammer van de drukgevoeligheid), maar neigt het prijskaartje van ongeveer € 65 meer richting die van Adonit. Dit maakt de Zagg Pro dan ook ideaal als je het beste van beide werelden wilt.

Zagg Pro Stylus: vanaf € 65

Logitech Crayon

Apple koopgids

De Logitech Crayon – die samen is ontworpen met Apple – wordt vooral ingezet als tekenaccessoire voor kinderen. Zo is hij ietwat smaller en dikker van formaat dan de meeste stylussen, waardoor kleine handen er beter grip op hebben. Verder merkt hij het ook wanneer je de stylus kantelt en maakt het niet uit of je je palm op het scherm legt. De nadelen? De Crayon heeft geen drukgevoeligheid en de batterij gaat per volledige oplaadbeurt slechts zo’n 7,5 uur mee.

De Crayon is vooral ideaal voor kinderen wiens creativiteit je graag wilt stimuleren, maar eigenlijk zouden we hem ook aanraden aan een volwassenere doelgroep. Hij kost op moment van schrijven namelijk zo’n € 60 – en dat is een stuk minder dan Apple’s andere stylus. Zoek je dus naar een iPad-pen voor je kind of het hele gezin met aardig wat functionaliteiten en een leuk prijskaartje? Neem dan de Logitech Crayon.

Logitech Crayon: vanaf € 60

Conclusie: welke iPad-stylus heb je nodig?

Wil je echt alles uit je tekenvaardigheden halen? Dan is de Apple Pencil je beste optie. Maar als je puur naar een laag prijskaartje zoekt en het je weinig interesseert hoe hij presteert of welke functies hij heeft, dan verwijzen we je door naar de Adonit Mark. Een middenweg vind je met de Zagg Pro Stylus, die zowel een leuk prijs als handige functies heeft. En dan is er nog de Logitech Crayon, die vooral geschikt is als stylus voor je kind of gezin.

Wil je vaker dit soort Apple-tips ontvangen? En wil je ook op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!