Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Nieuwe Apple TV kopen: 32 of 64 GB?

Auteur: Laura Grootaarts
11 reacties


Lees verder na de advertentie

Sinds gisteren is de nieuwe Apple TV 4 te koop in Nederland. Voor het eerst in de geschiedenis van de Apple TV heb je de keuze uit twee versies: een met 32 GB en een met 64 GB opslagruimte. Bovendien is ook de oude Apple TV nog te koop. Welke van de drie moet je nou kiezen?

Nieuwe Apple TV met afstandsbediening

Wij van WC-eend …

Als het gaat om de nieuwe Apple TV, geeft Apple zelf op zijn site tijdens het bestelproces het volgende koopadvies:

‘Als je van plan bent om je Apple TV vooral te gebruiken voor het streamen van films, series en muziek en voor een paar apps en games, heb je waarschijnlijk genoeg aan 32 GB opslagruimte. Als je van plan bent om veel apps en games te downloaden en te gebruiken, kun je beter de configuratie met 64 GB kiezen.’


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Als wij bij Apple zouden werken, dan zouden wij je natuurlijk ook de meest luxe en duurste versie adviseren: wij van WC-eend, adviseren WC-eend. Klopt dit advies van Apple echt, of is het puur marketing?

Wat kan de nieuwe Apple TV?

De nieuwe Apple TV (4e generatie) is er in twee versies:

    • Nieuwe Apple TV met 32 GB opslagcapaciteit: € 179
    • Nieuwe Apple TV met 64 GB opslagcapaciteit: € 229

Behalve de opslagruimte en de prijs, zijn er geen verschillen tussen de twee nieuwe Apple TV’s. Het is dus niet zo dat de duurste Apple TV van dit moment extra trucjes kan. Beide nieuwe Apple TV’s kunnen precies hetzelfde.

Stream series en films naar je nieuwe Apple TV

Om te beginnen slaat de nieuwe Apple TV een bruggetje tussen al je Apple-apparaten en je televisie. Alles wat je op het scherm van bijvoorbeeld je MacBook en iPad ziet, kun je via de Apple TV laten tonen op het scherm van je gewone televisie. De Apple TV is nog steeds dé manier om foto’s, muziek en video’s te streamen van je lokale netwerk of internetdiensten als de iTunes Store, Flickr, YouTube en Netflix naar je televisie.

Universele zoekfunctie

De nieuwe Apple TV bevat een universele zoekfunctie waarmee je tegelijkertijd allerlei streamingsdiensten kunt doorzoeken. Vraag naar een film van Tim Burton, en alle apps worden hierop tegelijkertijd doorzocht. Je hoeft dus niet eerst in Netflix te kijken, daarna in iTunes en daarna in nóg een andere app.

In sommige landen werkt de Apple TV met spraakbediening en kun je je vraag aan Siri stellen. In Nederland en België moeten we het voorlopig nog stellen met een ouderwets zoekvenster, maar we gaan ervan uit dat Siri binnen afzienbare tijd ook een aardig mondje Nederlands spreekt. De Apple TV Remote is er qua hardware in ieder geval klaar voor.

Apps en games

De grootste vernieuwing is dat je zelf apps kunt installeren. Voorheen stonden op het scherm van je Apple TV een aantal vaste kanalen, waaronder YouTube en Netflix. Apple had deze diensten zelf geschikt gemaakt voor de Apple TV. Met de nieuwe Apple TV krijgen ook derde partijen de kans om apps te ontwikkelen. De Apple TV heeft een eigen besturingssysteem, tvOS, en je bepaalt straks zelf welke apps je installeert.

Met de apps komen ook de games naar de Apple TV. De Apple TV zou zomaar een volwaardige gameconsole kunnen worden. De afstandsbediening of je iPhone en iPad ontpoppen zich als controller. In de gewone App Store zijn al ontelbaar veel games te vinden en die kunnen waarschijnlijk gemakkelijk worden omgezet.

Rayman Adventures

De oude Apple TV: niet doen

Wij raden je niet aan om de oude Apple TV te kopen want dan mis je alle leuke functies die de nieuwe Apple TV wel heeft. Wil je de Apple TV alleen gaan gebruiken om videomateriaal te streamen en vind je de nieuwe Apple TV echt te duur? Kijk dan even of dat niet op een andere manier kan. Grote kans dat bijvoorbeeld je HD-tv of spelcomputer al een Netflix-app heeft. Het zou anders zonde zijn van je 79 euro.

Apple TV

Streamen

Het toverwoord van de Apple TV is streamen. Je films, je muziek, je foto’s: het wordt niet allemaal in zijn totaliteit opgeslagen op je Apple TV. Dus daar heb je al die opslagruimte dus helemaal niet voor nodig. Sterker nog: zelfs met de 8 GB van de oude Apple TV loop je niet eens tegen capaciteitsproblemen aan.

Apps opslaan op de Apple TV

Blijft over: de apps. Want dat zijn de grootste opslokkers van je GB’s. Toch? Nou nee. De apps voor de Apple TV mogen hooguit 200 MB groot zijn. Op een nieuwe Apple TV met een opslagcapaciteit van 32 GB kun je dus al dik honderd apps kwijt, zelfs als ze allemaal het maximale aantal MB’s gebruiken en de vraag is nog maar of dat het gevallen.

Als je een app opent mag hij 2 GB bufferen en uit de cloud halen. Apple werkt met on-demand resources: op je Apple TV staat alleen de content die je op dat moment nodig hebt. Dit laat zich het gemakkelijkst uitleggen aan de hand van een game. Als je een game op je Apple TV installeert, worden in eerste instantie bijvoorbeeld alleen level 1 tot en met 3 opgeslagen. Tegen de tijd dat je bij level 4 bent, wordt level 1 van je apparaat verwijderd. Bereik je level 5, dan neemt je Apple TV afscheid van het tweede level. Zo moet oude content steeds weer plaatsmaken voor nieuwe content. Het spel staat nooit compleet van A tot Z op je Apple TV.

Apple TV met afstandsbediening

Nu kun je tegenwerpen dat Apple eerder ook al de de maximale grootte van iOS-apps heeft verdubbeld. In het verleden mochten apps in de App Store 2 GB groot zijn, inmiddels is dat 4 GB. Maar het lijkt er steeds meer op dat Apple een andere weg is ingeslagen. Het was ook een van de belangrijkste features van iOS 9: App Thinning. Kortom: we verwachten dat Apple voorlopig nog wel even vasthoudt aan maximaal 200 MB per app.

Ons advies

64 GB klinkt misschien nogal schaars, om over 32 GB nog maar niet te spreken. Maar zelfs 32 GB is in dit geval toch behoorlijk veel opslagruimte. Alle content voor je Apple TV wordt gestreamd, of in kleine stukjes gehakt. De meeste mensen gebruiken geen tientallen apps, laat staan honderden. Wil je een Apple TV kopen? Neem dan de 32 GB-versie en houd die 50 euro extra in je portemonnee.

Lees ook de veelgestelde vragen over de nieuwe Apple TV.