Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook voor videobewerking: hier moet je op letten

Auteur: iCreate
3 reacties
MacBook videobewerking

Wil je aan de slag met videobewerking op je MacBook, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten qua specificaties? Wij helpen je op weg.

Videobewerking op een MacBook

Het is niet zo gek dat veel mensen direct naar een MacBook kijken als ze bezig willen gaan met videoproductie. MacBooks zijn snel, hebben een lange accuduur, ondersteunen als enige het populaire videobewerkingsprogramma Final Cut Pro, en zijn gewoon fijn in gebruik.

Maar niet iedere MacBook is even geschikt voor videobewerking. Het is namelijk een redelijk zware taak voor een computer om al die filmbeelden te berekenen. Dit merk je met name als je 4K-beelden bewerkt, filmbestanden gebruikt die een sterke compressie hebben (zoals van een iPhone of Sony-camera), of veel effecten toepast. De juiste MacBook kiezen is dus van belang.

Wat voor MacBook heb ik nodig?

MacBooks 2022

Maar hoe weet je welke MacBook wél geschikt is? Daarvoor moet je met name kijken naar de processor, het werkgeheugen, en de opslag.

1. Processor

Iedere moderne MacBook (nieuwe modellen sinds eind 2020) heeft een M1- of M2-chip. Dit is een supersnelle processor van Apple, die erg goed overweg kan met videobewerken. Met name de M2 en de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra zijn hier ultiem voor, dankzij een speciale Media Engine die het coderen en decoderen van video regelt.

M1 Ultra

Met een M-chip zit je dus altijd goed, maar er zijn ook veel tweedehands MacBooks te vinden met een Intel-processor. Daarbij adviseren we om naar MacBook Pro-modellen te kijken met een >2.0 GHz quad-core processor, of een 6-core processor. Hoe nieuwer, hoe beter. Wel zullen Intel-chips heter worden bij het videobewerken, en de ventilatoren zullen daardoor ook harder gaan draaien.

2. Werkgeheugen

Hier kunnen we makkelijk over zijn: videobewerkingsprogramma’s eten met plezier je werkgeheugen op, dus we adviseren 16 GB of meer. Je kunt enigszins uit de voeten met 8 GB, maar met grotere projecten ga je dan merken dat je videobewerkingsprogramma gaat haperen.

3. Opslag

Mac Studio SSD

Video’s nemen veel ruimte in beslag – met name als je filmt in 4K, HDR, of met ongecomprimeerde ProRes-codec. Wil je die bestanden kwijt op je Mac om ze te bewerken, dan is het wel handig om minstens 512 GB opslag te hebben. Je kunt ook altijd externe opslag gebruiken om geld te besparen, maar ga dan wel voor een ssd: snelle opslag is bij videobewerking erg belangrijk.

De beste nieuwe MacBooks voor videobewerking

Op basis van de bovenstaande eigenschappen, adviseren we op dit moment de volgende MacBooks voor videobewerking:

 • Voor lichte videobewerking tot 4K-resolutie, met beperkte filmlengte en effecten:
  • MacBook Air met M1-chip, 512 GB opslag en 16 GB geheugen.
   Budget-tip: ga voor 256 GB opslag met een externe ssd.

 • Voor zwaardere videobewerking tot 4K-resolutie, met lange filmlengtes en meer effecten:
  • MacBook Pro (2021) met M1 Pro-chip, 1 TB opslag en 16 GB geheugen.

 • Voor extreem zware videobewerking tot 8K-resolutie, met speelfilmlengte en veel effecten:
  • MacBook Pro (2021) met M1 Max-chip, 2 TB opslag en 32 GB geheugen.

We hebben in deze lijst bewust de MacBook Air met M2-chip achterwege gelaten. Die is wat ons betreft te duur voor wat je krijgt – ga je die upgraden naar meer opslag of werkgeheugen, dan betaal je hetzelfde als voor een véél betere MacBook Pro (2021).

Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!