MacBook voor videobewerking: hier moet je op letten
Wil je aan de slag met videobewerking op je MacBook, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten qua specificaties? Wij helpen je op weg.
Videobewerking op een MacBook
Het is niet zo gek dat veel mensen direct naar een MacBook kijken als ze bezig willen gaan met videoproductie. MacBooks zijn snel, hebben een lange accuduur, ondersteunen als enige het populaire videobewerkingsprogramma Final Cut Pro, en zijn gewoon fijn in gebruik.
Maar niet iedere MacBook is even geschikt voor videobewerking. Het is namelijk een redelijk zware taak voor een computer om al die filmbeelden te berekenen. Dit merk je met name als je 4K-beelden bewerkt, filmbestanden gebruikt die een sterke compressie hebben (zoals van een iPhone of Sony-camera), of veel effecten toepast. De juiste MacBook kiezen is dus van belang.
Wat voor MacBook heb ik nodig?
Maar hoe weet je welke MacBook wél geschikt is? Daarvoor moet je met name kijken naar de processor, het werkgeheugen, en de opslag.
1. Processor
Iedere moderne MacBook (nieuwe modellen sinds eind 2020) heeft een M1- of M2-chip. Dit is een supersnelle processor van Apple, die erg goed overweg kan met videobewerken. Met name de M2 en de M1 Pro, M1 Max en M1 Ultra zijn hier ultiem voor, dankzij een speciale Media Engine die het coderen en decoderen van video regelt.
Met een M-chip zit je dus altijd goed, maar er zijn ook veel tweedehands MacBooks te vinden met een Intel-processor. Daarbij adviseren we om naar MacBook Pro-modellen te kijken met een >2.0 GHz quad-core processor, of een 6-core processor. Hoe nieuwer, hoe beter. Wel zullen Intel-chips heter worden bij het videobewerken, en de ventilatoren zullen daardoor ook harder gaan draaien.
2. Werkgeheugen
Hier kunnen we makkelijk over zijn: videobewerkingsprogramma’s eten met plezier je werkgeheugen op, dus we adviseren 16 GB of meer. Je kunt enigszins uit de voeten met 8 GB, maar met grotere projecten ga je dan merken dat je videobewerkingsprogramma gaat haperen.
3. Opslag
Video’s nemen veel ruimte in beslag – met name als je filmt in 4K, HDR, of met ongecomprimeerde ProRes-codec. Wil je die bestanden kwijt op je Mac om ze te bewerken, dan is het wel handig om minstens 512 GB opslag te hebben. Je kunt ook altijd externe opslag gebruiken om geld te besparen, maar ga dan wel voor een ssd: snelle opslag is bij videobewerking erg belangrijk.
De beste nieuwe MacBooks voor videobewerking
Op basis van de bovenstaande eigenschappen, adviseren we op dit moment de volgende MacBooks voor videobewerking:
- Voor lichte videobewerking tot 4K-resolutie, met beperkte filmlengte en effecten:
- MacBook Air met M1-chip, 512 GB opslag en 16 GB geheugen.
Budget-tip: ga voor 256 GB opslag met een externe ssd.
- MacBook Air met M1-chip, 512 GB opslag en 16 GB geheugen.
- Voor zwaardere videobewerking tot 4K-resolutie, met lange filmlengtes en meer effecten:
- MacBook Pro (2021) met M1 Pro-chip, 1 TB opslag en 16 GB geheugen.
- Voor extreem zware videobewerking tot 8K-resolutie, met speelfilmlengte en veel effecten:
- MacBook Pro (2021) met M1 Max-chip, 2 TB opslag en 32 GB geheugen.
We hebben in deze lijst bewust de MacBook Air met M2-chip achterwege gelaten. Die is wat ons betreft te duur voor wat je krijgt – ga je die upgraden naar meer opslag of werkgeheugen, dan betaal je hetzelfde als voor een véél betere MacBook Pro (2021).
Wil je wekelijks Apple-nieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hallo,
Dankjewel voor het duidelijke artikel.
Zelf heb ik een imac uit 2015 en ik merk dat het video bewerken echt niet meer gaat. Graag zou ik willen weten, of een Imac 24” 16gb en M1 chip voldoende is om mijn video’s die ik heb gemaakt met een GoPro en drone (4k kwaliteit) te editen.
Is dit te doen, of verwachten jullie dat dit op termijn ook al problemen op gaat leveren?
Ik hoor graag van jullie,
Groeten Klaas
Met beelden van een GoPro en een drone kan een iMac met die specificaties prima overweg! Wel is het zo dat de andere chips van Apple – dus de M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra, M2, M2 Pro en M2 Max – allemaal een zogenaamde Media Engine hebben die de reguliere M1 moet missen. Hierdoor kunnen deze chips nóg soepeler overweg met het coderen en decoderen van videobestanden. Daar merk je met je genoemde filmbestanden niet veel van, maar dit is voor de toekomstbestendigheid een fijne toevoeging, voor als je ooit met complexere en grotere filmbestanden wilt werken. Wat dat… Lees meer »
Hoi, ik vroeg mij af of een Mac mini m2 16gb ram genoeg is voor video editten zonder problemen.