Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook Pro 14-inch vs. 16-inch: onverwacht grote verschillen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Pro 14 vs 16

De MacBook Pro 2021 is misschien wel de meest ultieme MacBook ooit gemaakt. Maar hoe kies je nou welke maat je nodig hebt? Wij zetten alle verschillen voor je op een rij – en dat zijn er een stuk meer dan alleen de schermgrootte! MacBook Pro 14-inch vs. 16-inch: een vergelijking.

1. Scherm

Deze spreekt natuurlijk voor zich: het 16-inch model van de MacBook Pro 2021 heeft een 5 centimeter groter schermdiagonaal dan het 14-inch model. Verder zijn de schermen technisch gelijk: allebei hebben ze mini-led, dezelfde pixeldichtheid en ProMotion tot 120 Hz.

Over het algemeen geldt: hoe groter het scherm, hoe beter. Films, series of games zijn indrukwekkender, en je krijgt simpelweg veel meer ruimte om te multitasken of programma’s met uitgebreide menu’s zoals Final Cut of Logic Pro te draaien.

Is je MacBook Pro de enige Mac in huis? Dan is het 16-inch model een goede ‘desktopvervanger’. Dit geldt voor z’n kleinere broer iets minder: daarbij is een extern scherm aan te raden als je er thuis (of op kantoor) echt productief mee wilt zijn.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

2. Gewicht en grootte

Extra schermruimte zorgt wel voor een stuk grotere en zwaardere laptop. Dit zijn alle getallen op een rij van het 14-inch model versus het 16-inch model:

  • Gewicht: 1,61 kg vs. 2,15 kg
  • Dikte: 1,55 cm vs. 1,68 cm
  • Breedte: 31,26 cm vs. 35,57 cm
  • Diepte: 22,12 cm vs. 24,81 cm

Wil je de laptop iedere dag meenemen naar werk of school, dan is het 16-inch model een stuk groter in je tas en een stuk zwaarder voor je schouders. In dat geval is het 14-inch model handiger. Staat je MacBook meestal op een bureau, en hoef je ‘m niet vaak voor een langere afstand te dragen? Dan maakt het extra gewicht van de 16-inch minder uit.

3. Accuduur

Op het gebied van accuduur is het vrij simpel: een grotere MacBook heeft een grotere accu. De 16-inch MacBook Pro gaat daardoor tot 21 uur mee, en het 14-inch model tot 17 uur.

In het geval van de sluimerstand zal het verschil nog groter zijn: het grotere scherm van de 16-inch verbruikt meer stroom, maar in de sluimerstand speelt dit geen rol. Daardoor heeft hij in de sluimerstand maar liefst een 43% langere accuduur dan het kleinere model, wegens de 43% grotere accu.

4. Koeling

Nu komen we aan bij de minder voor de hand liggende verschillen. Als eerste aan de beurt: de koeling.

De koeling van de processor gebeurt aan de hand van radiatoren en ventilatoren. Hoe groter het oppervlak van de radiator, hoe makkelijker de laptop z’n warmte kwijt kan. En hoe groter de diameter van je ventilator, hoe minder lawaai hij maakt om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen.

MacBook Pro accu

Het 16-inch model heeft een grotere radiator en grotere ventilatoren dan het 14-inch model. Hierdoor veroorzaakt de 10-core M1 Pro in het 14-inch model iets meer ventilatorgeluid dan in de 16-inch, maar echt storend is het niet. In het geval van de M1 Max kun je wel echt beter voor het 16-inch model gaan: die wordt in het kleinere model vrij heet.

Ben je nog niet zeker over welke processor je wilt? Bekijk dan ons andere koopadvies: M1 Pro vs. M1 Max: zo kies je de chip voor je MacBook Pro 2021.

5. Audio

De 14-inch en 16-inch MacBook Pro hebben allebei een audiosysteem met zes speakers en speciale woofers, maar in het grotere model hebben ze net wat meer ruimte en klinken ze een stuk voller. Beide modellen klinken véél beter dan zowat alle andere laptops op de markt, maar het 16-inch model is dus baas boven baas.

6. Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord van beide modellen is exact even groot, maar de ruimte om je polsen op te laten rusten is bij het 16-inch model een stuk groter. Hierdoor typt het net wat prettiger. Tegelijkertijd kun je wel op minder plekken typen: hij past minder goed op de kleine tafeltjes van treinen of universiteiten.

MacBook Pro 2021 trackpad

Het trackpad is niet gelijk voor beide modellen: het 16-inch model heeft een veel groter trackpad. Of je dit verschil merkt? Waarschijnlijk niet: het kleinere trackpad van het 14-inch model is al dusdanig groot dat je nauwelijks met je vinger tegen de rand aanloopt.

MacBook Pro 14-inch vs. 16-inch: conclusie

Tussen de 14-inch en 16-inch MacBook Pro zit meer verschil dan je denkt. Niet alleen het scherm, gewicht en de accuduur zijn belangrijk voor je keuze, maar ook de koeling, audiokwaliteit en ergonomie.

Uiteindelijk is het met name van belang om jezelf af te vragen hoe compact je laptop moet zijn. Want hoewel de 16-inch op veel vlakken beter is dan z’n kleinere broer, lever je wel flink in op mobiliteit. Je moet dus overwegen of de voordelen dit waard zijn.

En ook niet geheel onbelangrijk: het 16-inch model heeft een veel hogere startprijs van 2749 euro, ten opzichte van 2249 euro voor het 14-inch model. Hiervoor krijg je echter ook een snellere 10-core processor: stop je die in het 14-inch model, dan is het werkelijke prijsverschil 230 euro. Je koopt de MacBook Pro 2021 bij Apple, of via Apple resellers als Amac en Coolblue.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: iFixit