Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: kies niet de verkeerde!

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air M1 vs. M2

Apple heeft nu twee instap-MacBooks. Maar welke moet je hebben: het nieuwste van het nieuwste, of het oudere model? MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: wij helpen je kiezen!

Lees verder na de advertentie

MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: de verschillen

De MacBook Air M2 is de nieuwste versie van de Air, heeft een volledig vernieuwd ontwerp ten opzichte van zijn voorganger, en is er voor het eerst in jaren in twee maten. De MacBook Air M1 (2020) is wat ouder, maar gaat nog steeds qua prestaties heel goed mee. Het prijsverschil lijkt klein: waar het oude model een adviesprijs van € 1219 heeft, is het nieuwe model er vanaf € 1299. Toch kun je eerstgenoemde bij veel webwinkels al voor minder dan 1000 euro krijgen, wat hem erg aantrekkelijk maakt ten opzichte van het nieuwere model.

Maar wanneer moet je nou euro’s besparen, en wanneer zijn de extra kosten van het M2-model het waard? Wij zetten alle verschillen op een rij zodat je geïnformeerd je keuze kunt maken.

1. Chip: Apple M1 vs. Apple M2

kooptip

Apple M2-chip

Het belangrijkste verschil tussen de beide Air’s is de processor. Het huidige model heeft een Apple M2-chip, het oude model een M1. Op papier is de M2 duidelijk beter: hij is 18% sneller en heeft een tot 35% snellere videochip. Maar in hoeverre ga je dat merken?

Over het algemeen zijn deze verschillen in de praktijk verwaarloosbaar, tenzij je regelmatig bepaalde taken uit gaat voeren die baat hebben bij de M2. Denk hierbij aan games, apps voor videobewerking, of zware 3D-programma’s. Daarbij zorgt de snellere videochip in de M2 voor een merkbaar verschil. Voor andere taken is de M1 meer dan snel genoeg, en biedt hij dezelfde voordelen als de M2: een superlange accuduur van 18 uur, ondersteuning voor iPhone- en iPad-apps, geen wachttijd bij het wekken van je Mac, en nul ventilatoren.

2. Scherm: één vs. twee maten

MacBook Air 2022

De standaard MacBook Air M2 heeft een iets groter display (13,6 inch) dan de MacBook Air M1 (13,3 inch). De extra pixels zitten allemaal aan de bovenzijde van het scherm en worden volledig gebruikt door de menubalk. Echt wereldschokkend is het verschil dus niet.

Wat wel echt een verschil maakt, is dat er van de MacBook Air M2 sinds kort ook een 15,3-inch variant is (bekend als de MacBook Air 2023). Hierbij krijg je véél meer schermruimte. Deze grote variant ontbreekt bij de oude MacBook Air, dus fans van grote schermen moeten sowieso voor de nieuwere Air gaan.

Ook merkbaar is de hogere helderheid van de displays in de M2-variant: 500 nits vs. 400 nits. Hierdoor ziet het scherm er een stuk beter uit bij veel omgevingslicht. Zit er een raam in de buurt van je werkplek, dan kan dit dus van pas komen.

3. Webcam: 720p vs. 1080p

De webcam van de MacBook Air M1 is niet al te best: met name bij weinig licht stort het beeld in elkaar, en wordt het korrelig en wazig. De MacBook Air M2 heeft een veel betere 1080p FaceTime HD-camera, die goed presteert bij weinig licht. Zit je veel op Zoom of Teams, dan ga je dit verschil wel merken.

4. Design: dun vs. dunner

MacBook Air 2022 kleuren

De MacBook Air M2 heeft een volledig nieuw design: hij is dunner, lichter, heeft een inkeping voor de webcam, en is nu beschikbaar in de kleuren Sterrenlicht en Middernacht. Dat verschil zie je direct. De MacBook Air M1 heeft nog een design uit 2018: wil je dus helemaal bij de tijd zijn, dan moet je voor de M2-versie gaan.

5. Aansluitingen: MagSafe vs. usb-c

Beide MacBook Air-modellen hebben twee usb-c-aansluitingen met ondersteuning voor USB 4 en Thunderbolt (tot 40 Gbit/s). Hier kun je bijna alles op aansluiten, inclusief één scherm tot een resolutie van 6K zoals het Studio Display.

Nieuw op de MacBook Air M2 is de MagSafe-aansluiting, een magnetische oplaadpoort die je MacBook beschermt als je over de oplaadkabel struikelt. Ben je nogal onhandig, of heb je kleine kinderen en/of huisdieren thuis, dan kan dit goed van pas komen.

Ook prettig: hierdoor blijven beide usb-c-poorten vrij tijdens het opladen, in tegenstelling tot het oude model waarbij je één usb-c-poort kwijt bent wanneer je aan het opladen bent. Ook nieuw in het M2-model is de koptelefoonpoort met ondersteuning voor koptelefoons met een hoge impedantie – de M1-variant moet het doen met een normale koptelefoonpoort.

6. Speakers: stereo vs. quad vs. hexa

Het laatste grote verschil tussen de MacBook Air M1 en MacBook Air M2 is het speakersysteem. Waar het M1-model ‘normale’ stereospeakers heeft, vind je op het 13-inch M2-model een nieuw viervoudig speakersysteem met ondersteuning voor Apple’s ruimtelijke audio. Hierdoor krijg je een voller, luider en breder geluid.

MacBook Air speakers

Luister je veel naar muziek en wil je niet telkens je koptelefoon gebruiken, dan heb je hier echt baat bij. En ga je voor het 15-inch model van de MacBook Air M2, dan krijg je zelfs nog betere audio met een zesvoudig speakersysteem, inclusief woofers voor lage tonen.

Conclusie: MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2

Uiteindelijk moet je keuze afhangen van waar je je MacBook voornamelijk voor gebruikt. Heb je veel rekenkracht nodig, wil je een groter scherm, zit je regelmatig te videobellen, of luister je veel naar muziek met de ingebouwde speakers? Dan is de MacBook Air met M2-chip het overwegen waard.

Vind je die dingen minder belangrijk? Dan is de MacBook Air met M1-chip een betere keuze voor je portemonnee: een snelle laptop waarbij alles gewoon ‘degelijk’ is, voor doorgaans minder dan 1000 euro.

MacBook Air kopen

De MacBook Air met M2-chip is te koop vanaf € 1299 (13-inch) en € 1599 (15-inch). Het model met M1-chip is officieel beschikbaar vanaf € 1219, maar is dus een stuk goedkoper bij de meeste webwinkels. Dit zijn de beste deals:

https://telecom.production.bigspark.it/whitelabel/in-article-widget?productId=2782&widgetId=bs-1686646637281
https://telecom.production.bigspark.it/whitelabel/in-article-widget?productId=17151&widgetId=bs-1686646671715
https://telecom.production.bigspark.it/whitelabel/in-article-widget?productId=19071&widgetId=bs-1686646686491

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Apple? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!