Terug naar MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: kies niet de verkeerde!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: kies niet de verkeerde!

Door Ward Edema9 juni 2022 11:225 min. leestijd0

Apple heeft nu twee instap-MacBooks. Maar welke moet je hebben: het nieuwste van het nieuwste, of het oudere model? MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2: wij helpen je kiezen!

MacBook Air M1 vs. M2

MacBook Air 2020 vs. MacBook Air 2022: de verschillen

De MacBook Air M2 (2022) is Apple’s nieuwste MacBook, en heeft een volledig nieuw ontwerp. De MacBook Air M1 (2020) is wat ouder, maar gaat nog steeds qua prestaties heel goed mee. Het prijsverschil is flink: waar het oude model een adviesprijs van € 1219 heeft, is het nieuwe model maar liefst € 1519. Wanneer moet je euro’s besparen, en wanneer zijn de extra kosten het waard? Wij zetten alle verschillen op een rij zodat je geïnformeerd je keuze kunt maken.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

1. Chip: Apple M1 vs. Apple M2

Apple M2-chip

Het belangrijkste verschil tussen de beide Air’s is de processor. Het nieuwe model heeft een Apple M2-chip, het oude model een M1. Op papier is de M2 duidelijk beter: hij is 18% sneller en heeft een tot 35% snellere videochip. Maar in hoeverre ga je dat merken?

Over het algemeen zijn deze verschillen in de praktijk verwaarloosbaar, tenzij je echt bepaalde taken uit gaat voeren die baat hebben bij de M2. Denk hierbij aan games, apps voor videobewerking, of zware 3D-programma’s. Anders is de M1 meer dan snel genoeg, en biedt hij dezelfde voordelen als de M2: een superlange accuduur van 18 uur, ondersteuning voor iPhone- en iPad-apps, geen wachttijd bij het wekken van je Mac, en nul ventilatoren.

2. Scherm: Retina vs. Liquid Retina

MacBook Air 2022

De nieuwe MacBook Air heeft een iets groter display (13,6 inch) dan zijn voorganger (13,3 inch). De extra pixels zitten allemaal aan de bovenzijde van het scherm en worden volledig gebruikt door de menubalk. Echt wereldschokkend is het verschil dus niet.

Wel merkbaar is de hogere helderheid van het nieuwe display: 500 nits vs. 400 nits. Hierdoor ziet het scherm er een stuk beter uit bij veel omgevingslicht. Zit er een raam in de buurt van je werkplek, dan kan dit dus van pas komen.

3. Webcam: 720p vs. 1080p

De webcam van de MacBook Air M1 is niet al te best: met name bij weinig licht stort het beeld in elkaar, en wordt het korrelig en wazig. De nieuwe MacBook Air heeft een veel betere 1080p FaceTime HD-camera, die goed presteert bij weinig licht. Zit je veel op Zoom of Teams, dan ga je dit verschil wel merken.

4. Design: dun vs. dunner

MacBook Air 2022 kleuren

De MacBook Air M2 heeft een volledig nieuw design: hij is dunner, lichter, heeft een inkeping voor de webcam, en is nu beschikbaar in de kleuren Sterrenlicht en Middernacht. Dat verschil zie je direct. De MacBook Air M1 heeft nog een design uit 2018: wil je dus helemaal bij de tijd zijn, dan moet je voor de M2-versie gaan.

5. Aansluitingen: MagSafe vs. usb-c

Beide MacBook Air-modellen hebben twee usb-c-aansluitingen met ondersteuning voor USB 4 en Thunderbolt (tot 40 Gbit/s). Hier kun je bijna alles op aansluiten, inclusief één scherm tot een resolutie van 6K zoals het Studio Display.

Nieuw op de MacBook Air M2 is de MagSafe-aansluiting, een magnetische oplaadpoort die je MacBook beschermt als je over de oplaadkabel struikelt. Ben je nogal onhandig, of heb je kleine kinderen en/of huisdieren thuis, dan kan dit goed van pas komen.

Ook prettig: hierdoor blijven beide usb-c-poorten vrij tijdens het opladen, in tegenstelling tot het oude model waarbij je één usb-c-poort kwijt bent wanneer je aan het opladen bent. Ook nieuw in het M2-model is de koptelefoonpoort met ondersteuning voor koptelefoons met een hoge impedantie.

6. Speakers: stereo vs. quad

Het laatste grote verschil tussen de oude en nieuwe MacBook Air is het speakersysteem. Waar het M1-model ‘normale’ stereospeakers heeft, vind je op het M2-model een nieuw viervoudig speakersysteem met ondersteuning voor Apple’s ruimtelijke audio. Hierdoor krijg je een voller, luider en breder geluid. Luister je veel naar muziek en wil je niet telkens je koptelefoon gebruiken, dan heb je hier echt baat bij.

Conclusie: MacBook Air M1 vs. MacBook Air M2

Uiteindelijk moet je keuze afhangen van waar je je MacBook voornamelijk voor gebruikt. Heb je veel rekenkracht nodig, zit je regelmatig te videobellen, of luister je veel naar muziek met de ingebouwde speakers? Dan is de MacBook Air met M2-chip het overwegen waard. Vind je die dingen minder belangrijk? Dan is de MacBook Air met M1-chip een betere keuze voor je portemonnee: een snelle laptop waarbij alles gewoon ‘degelijk’ is.

MacBook Air kopen

De nieuwe MacBook Air met M2-chip is te koop in juli 2022 vanaf € 1519. Het model met M1-chip is direct beschikbaar via Apple met een adviesprijs van € 1219, en via webwinkels als Coolblue en Amac. Doorgaans is hij in Nederland het goedkoopst bij Bol.com:

Bekijk de MacBook Air bij Bol.com

Wil je in de toekomst op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Apple? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar