Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Logitech Crayon vs. Apple Pencil: wat zijn de verschillen?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Logitech crayon


Lees verder na de advertentie

Dit voorjaar presenteerde Apple tijdens een educatief event de iPad 2018. Een ‘gewone’ iPad, met een bijzondere eigenschap die tot dan toe was voorbehouden aan de iPad Pro-modellen: Apple Pencil-ondersteuning. Tegelijk presenteerde Apple ook een goedkoper Apple Pencil-alternatief: de Logitech Crayon. Aanvankelijk was die alleen beschikbaar voor het onderwijs, maar nu kan iedereen hem kopen. Logitech Crayon vs. Apple Pencil: dit zijn de belangrijkste verschillen.

1. Andere manier van koppelen

Een van de grote voordelen van de Crayon blijkt al binnen pak hem beet tien seconden nadat je hem uit de verpakking hebt gevist: je zet hem aan met het knopje aan het uiteinde, en het pennetje maakt direct verbinding met de iPad. Koppelen blijft volledig achterwege, je kunt meteen gaan schrijven, krabbelen of schetsen. Alleen als je eerder een Apple Pencil of andere bluetooth-stylus hebt gebruikt, moet je die eerst ontkoppelen. Omdat de Crayon bedoeld is voor in het onderwijs, wordt er gebruikgemaakt van een speciale draadloze frequentie die alleen beschikbaar is op de iPad 2018. Met dertig bluetooth-stylussen in een klaslokaal gaat het anders behoorlijk spoken.

2. Robuust design

Logitech crayon

De Crayon is bedoeld voor het onderwijs en dus voor kinderknuistjes, en dat is ook wel te zien. De crayon is een stuk korter en dikker dan de Apple Pencil. Hij is gemaakt van robuuste materialen: aluminium en rubber. Voordeel van het afgeplatte design is dat hij niet zomaar wegrolt van je tafel en bureau. En mocht hij toch vallen: de Crayon is valbestendig en overleeft een val vanaf 1 meter 22.

3. (Geen) losse onderdelen


kooptip

Logitech Crayon

De Apple Pencil is er berucht om: kwijtgeraakte onderdelen. Om de Pencil op te laden, moet je het dopje aan de achterkant verwijderen. Je legt het neer, draait je om en wanneer je weer kijkt is het is weg. Vervolgens komt er bij het opladen ook nog een adaptertje aan te pas van twee centimeter schoon aan de haak, en ook dat is altijd kwijt. De Crayon heeft geen losse onderdelen. Je kunt het dopje wel verwijderen maar het blijft altijd verbonden met de pen.

4. Logitech Crayon vs Apple Pencil: vrouwtje, mannetje

Apple Pencil inhoud verpakking

De Apple Pencil is een mannetje, de Crayon een vrouwtje. Dat wil zeggen: de Apple Pencil heeft een Lightning-uitgang, de Crayon een Lightning-ingang. Vandaar ook dat de Pencil een adaptertje nodig heeft om opgeladen te kunnen worden met een iPad-oplader – zie het vorige punt. Het voordeel van de Apple Pencil is hierdoor wel dat je hem tussentijds snel even kunt opladen door hem in de Lightning-ingang van de iPad te prikken.

5. Batterijduur

Een batterijlading van de Logitech Crayon gaat zeven uur mee: genoeg voor een lange (school)dag, maar beduidend minder lang dan de twaalf uur van de Pencil. De Pencil kun je tussentijds nog altijd even opladen door hem in de iPad te prikken, de Crayon moet je echt even aan de stroom hangen. Na twee minuten opladen kun je weer een halfuur schrijven. Om stroom te sparen gaat de Crayon na een halfuur inactiviteit automatisch uit: het indicatielampje dooft dan.

6. Drukgevoeligheid

Logitech crayon kantelgevoelig

De Apple Pencil en de Crayon hebben dezelfde functies, maar er is één belangrijk verschil tussen de twee iPad stylussen. De Apple Pencil is drukgevoelig, de Logitech Crayon is dat niet. Toch kun je er dikkere lijnen mee tekenen: niet door harder te duwen, maar door de pen wat schever te houden. Je zou kunnen zeggen dat de Crayon kantelgevoelig is. Teken je graag? Laat de Crayon dan links liggen, want het voelt toch iets minder natuurlijk. Maar als je gezegend bent met enig tekentalent, zou je eigenlijk ook een iPad Pro moeten overwegen in plaats van de iPad 2018.

7. Welke iPads?

De Apple Pencil werkt op de iPad 2018 (iPad 6e generatie) en alle iPad Pro modellen, m.u.v. de iPad Pro 2018. De Logitech Crayon was er oorspronkelijk voor de iPad 2018. Inmiddels werkt deze ook met de volgende iPads:

iPad Pro 2018
iPad Air 2019
iPad mini 2019

8. De prijs

De Apple Pencil kost na een prijsverlaging eerder dit jaar € 99. Hij is verkrijgbaar bij onder meer Coolblue. Wil je de Logitech Crayon kopen? Die is beduidend goedkoper: hij kost € 69,95. De Crayon is te koop bij onder meer Logitech.