Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone XS vs. iPhone X: wat is er nieuw?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
iPhone XS iPhone X verschillen


Lees verder na de advertentie

Afgelopen woensdag presenteerde Apple de iPhone XS. En hoewel het volgens Apple natuurlijk de beste iPhone óóit is, vonden wij hem een tikkeltje aan de saaie kant. Hij lijkt op zijn voorganger, de iPhone X en de verbeteringen zijn niet meteen duidelijk. Wat is er nieuw aan de iPhone XS? Wij hebben de opvallendste iPhone XS – iPhone X-verschillen voor je op een rij gezet!

1. Waterbestendiger

De iPhone XS is niet waterdicht, maar wel waterbestendig. De iPhone X was ook al waterbestendig, maar de XS kan net wat beter tegen water. De XS voldoet aan bestendigheidsnorm IP68 en overleeft daarmee tot 30 minuten op 2 meter diepte. De iPhone X bleef steken op IP67: tot 30 minuten op 1 meter diep. De iPhone XS is overigens ook beschermd tegen andere vloeistoffen dan water: hij kan beter tegen koffie, thee en frisdrank.

2. Meer opslag

Bij de iPhone X kon je kiezen uit 64 of 256 GB opslag. Bij de iPhone XS is de opslagcapaciteit vergroot en kun je naast 64 of 256 GB ook nog kiezen voor 512 GB. Menig Mac moet het met minder doen en het is de hoogste opslagcapaciteit die een iPhone óóit gehad heeft.

3. Kleuren

verschillen iPhone Xs en iPhone Xs Max


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Voor de liefhebbers van kleur was het aanbod van de iPhone X wat karig: twee kleuren, namelijk zilver en spacegrijs. Bij de iPhone XS is daaraan een nieuwe kleur toegevoegd: goud. Zijn kleuren voor jou heel belangrijk, dan verwijzen we je overigens naar de iPhone XR.

4. Verbeteringen voor foto’s en video’s

De belangrijkste verbeteringen voor wat betreft de camera zijn vooral softwarematig. Nieuw is Slimme HDR. In feite worden er tegelijkertijd verschillende foto’s met een afwijkende belichting en andere instellingen gemaakt. De beste delen hiervan worden gecombineerd tot één foto. Maak je vooral portretfoto’s, dan heeft de XS Aangepast diepteregeling te bieden. Het onderwerp komt scherp in beeld, de achtergrond wordt wazig – het zogenaamde bokeh-effect. En dat ziet er net even wat subtieler uit dan bij de iPhone XS. Heel bijzonder is dat je het diepte-effect achteraf nog kunt aanpassen, voor als je de achtergrond net wat scherper of onscherper wil. Zoiets is bij de meeste camera’s niet mogelijk. Ook een interessante vernieuwing is dat je voortaan video-opnamen kunt maken met stereo-geluid.

https://www.youtube.com/watch?v=xL8piHkl3X8

5. Langere batterijduur

De iPhone X stond nou niet bepaald om zijn geweldige batterij. Dit jaar is het met de iPhone Xs iets beter. Je zou een halfuur langer met je batterij toe kunnen. Daarbij moet je je wel bedenken dat de manier waarop je je iPhone gebruikt hierop veel invloed heeft. Draadloos opladen gaat overigens een stuk sneller dan bij de X. Hoeveel sneller, dat is op dit moment nog niet duidelijk. De praktijk zal het moeten uitwijzen.

6. Snellere A12 Bionic-chip

A12 bionic chip

De iPhone X had een A11 Bionic-chip, de iPhone Xr een A12 Bionic. De A12 is compleet opnieuw ontworpen en is daardoor sneller terwijl hij minder energie verbruikt. Het bijzonderste aspect van de A12 is de nieuwe Neural Engine. Deze bijzondere chip met acht kernen is bedoeld voor machine learning en kan vijf biljoen berekeningen per seconde uitvoeren.

Concreet: Apple heeft wederom de beste processor ooit gemaakt – niet dat die van de iPhone X vorig jaar traag was, overigens. Maar ben je een fervent gamer of bewerk je veel foto’s en video’s op je iPhone, dan ga je wel degelijk merken dat er verschil is.

7. Een grotere versie: de iPhone XS Max

prijzen nieuwe iPhones

Bij de iPhone X vorig jaar kon je slechts kiezen uit één formaat: een 5,8-inch iPhone X. Dit jaar is er wederom een model van 5,8-inch, maar daarnaast is er ook een iPhone XS Max. Juist ja, het scherm is zo bizar groot, dat het labeltje Plus wat Apple voorheen gebruikte niet meer volstaat. De iPhone XS Max heeft een schermdiagonaal van maar liefst 6,5-inch, wat het grootste scherm op een iPhone ooit is.

Dat is toch helemaal niet meer goed te hanteren, zou je misschien denken. Maar dat valt op zich mee. Het scherm mag dan wel heel groot zijn, er zit nauwelijks nog een rand omheen. Dat maakt de de iPhone Xs in totaal niet veel groter is dan de iPhone 8 Plus of andere Plus-modellen met een 5,5-inch scherm.

Conclusie

https://youtu.be/uJkOP1-v9B4

Heeft het zin om over te stappen als je een iPhone X hebt? Wij zouden zeggen: laat de nieuwe iPhone XS maar aan je voorbij gaan. Er zijn wat vernieuwingen, maar de XS lijkt vooral heel erg veel op zijn voorganger – wat ook al een bijzonder goede telefoon was. Logisch ook, want een s-update is altijd wat bescheidener. Vind je een groter scherm prettiger in gebruik, dan kun je de iPhone XS Max overwegen – het scheelt toch wel heel veel. Maak je graag foto’s en wil je hoe dan ook de beste camera? Dan is de XS ook het overwegen waard. Kom je van een oudere iPhone, kijk dan vooral ook even naar de iPhone XR. Die is in heel veel opzichten vergelijkbaar met de XS, en je betaalt er honderden euro’s minder voor.

Toch van plan om een XS (Max) aan te schaffen? Grote providers als T-Mobile en Tele2 hebben aparte pagina’s aangemaakt voor het bestellen van de iPhone XS.