Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Van iPhone XS naar iPhone 11 Pro: wat is er veranderd?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
iPhone 11 Pro & iPhone XS


Lees verder na de advertentie

Vorige week presenteerde Apple de iPhone 11 en de luxere iPhone 11 Pro (Max). Die laatste is de opvolger van de iPhone XS (Max) van vorig jaar. Wat heeft het nieuwe toptoestel van Apple te bieden ten opzichte van het vorige model? In deze iPhone XS en iPhone 11 Pro vergelijking zie je wat er nieuw verbeterd is.

Camera: van twee naar drie

De grootste verbetering betreft de camera. De iPhone 11 is voorzien van twee camera’s op de achterkant. Zowel de 5,8-inch iPhone 11 Pro bij KPN als de 6,5-inch iPhone 11 Pro Max hebben drie camera’s op de achterkant. Het camerasysteem bevat naast een groothoek en een telelens nu ook een ultragroothoek. Naast inzoomen kun je nu ook uitzoomen zonder kwaliteitsverlies. De camera is bovendien veel beter in staat om in het donker goede foto’s te maken. Voor een uitgebreid overzicht over de voordelen van de vernieuwde camera, lees je ons artikel Wat heeft de iPhone 11 Pro aan drie camera’s?

Video: leuke extra’s

iPhone 11 pre-order

Ook voor het maken van video’s zijn er wat veranderingen. Misschien wel de leukste toevoeging is audiozoom: wanneer je inzoomt in de video, wordt ook het geluid dat binnen dit gebied valt, versterkt. Ideaal als je filmt in een rumoerige omgeving. Ook nieuw is QuickTake: houd de cameraknop ingedrukt om in plaats van een foto alsnog een video te maken. (Op de vraag wat er met de burtsmodus gebeurd is, moeten we je het antwoord nog even schuldig blijven.)

Selfie-camera en Face ID


kooptip

Bij selfies sta je er haarscherp op, want ook de frontcamera heeft een lens van 12 megapixels gekregen waar dat voorheen nog 7 MP was. De beeldhoek is groter, dus je legt meer van de omgeving vast. Ook leuk voor de vloggers onder ons: de selfiecamera ondersteunt nu 4K, met 60 beelden per seconde (fps). Voorheen was dat nog 1080p HD. Selfie-opnames in slowmotion met 120 fps zijn nu ook mogelijk. Apple noemt ze ‘slofies’. De verbeterde camera is er niet alleen voor de fun: ook Face ID is hiermee verbeterd. De gezichtsherkenning werkt 30 procent sneller en herkent je gezicht ook in moeilijke hoeken – hopelijk ook als de iPhone op tafel ligt.

Waterbestendigheid verbeterd

De vorige iPhone kon al behoorlijk goed tegen water, maar de nieuwe iPhone presteert nog beter. De iPhone XS was waterbestendig tot 30 minuten en 2 meter diep. De iPhone 11 Pro houdt het 30 minuten vol op een diepte van vier meter.

Scherm: deze fijne functie ben je kwijt …

Het scherm is op het eerste gezicht identiek aan het vorige, maar toch zijn er stiekem wat veranderingen. En dat zijn niet per se verbeteringen. De iPhone 11 Pro doet het beter als het gaat om helderheid: de maximale helderheid bedraagt 800 nits, vorig jaar was dat nog 625 nits. Het opmerkelijkste verschil, is dat het scherm niet meer drukgevoelig is. Apple heeft 3D Touch vervangen door Haptic Touch: je drukt daarbij niet harder, maar langer op het scherm. Een trillinkje geeft de illusie dat je harder duwt.

Boost voor de batterij

Apple heeft de accu dit jaar een flinke boost gegeven. De iPhone 11 Pro gaat tot vier uur langer mee dan die van de XS. En de iPhone 11 Pro Max houdt het maar liefst vijf uur langer vol dan de iPhone XS Max: daarmee heeft hij de langste batterijduur in een iPhone óóit. Net zoals de iPhone XS ondersteunt de iPhone 11 Pro (Max) snelladen, waarbij je je telefoon in een halfuur tijd oplaadt tot 50 procent. Het verschil is dat de benodigde lader daarvoor dit jaar zowaar wordt meegeleverd.

Design en kleuren

iPhone 11 Pro kleuren

De iPhone XS was verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs en goud. De iPhone 11 Pro is er daarnaast ook in een nieuwe kleur: het stijlvolle middernachtgroen. Het toestel heeft nog altijd een glazen achterzijde, maar dit jaar is er gekozen voor een matte in plaats van voor een glimmende afwerking. Het Apple-logo is naar het midden van de achterkant verplaatst.

Snellere chip

De A12 Bionic-chip van vorig jaar wordt opgevolgd door een A13-chip die alles soepeler en sneller laat verlopen. In de nieuwe iPhones zit daarnaast ook de U1-chip. Dat is een speciale chip die bedoeld is om je locatie ten opzichte van andere (draadloze) apparaten met een U1-chip vast te kunnen stellen. Apple noemt dit zelf ‘gps, maar dan op huiskamerschaal’. Zoek je de juiste persoon om naar te AirDroppen, dan wijs je met je telefoon naar het apparaat van diegene en verschijnt die vanzelf bovenaan. In aanloop naar keynote waren er ook geruchten over een soort Apple-tag die je aan je waardevolle spullen kunt hangen om ze terug te vinden. De U1-chip is dan het zoveelste bewijs dat Apple hiermee bezig is. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.

Afmetingen en gewicht: iets meer iPhone

Het verschil in afmetingen en gewicht is te verwaarlozen, maar voor de volledigheid zetten we het toch voor je op een rij. De iPhone 11 Pro (Max) is een fractie groter en zwaarder dan zijn voorganger.

iPhone 11 Pro iPhone XS iPhone 11 Pro Max iPhone XS Max
Hoogte 144,0 mm 143,6 mm 158,0 mm 157,5 mm
Breedte 71,4 mm 70,9 mm 77,8 mm 77,4 mm
Diepte 8,1 mm 7,7 mm 8,1 mm 7,7 mm
Gewicht 188 gram 177 gram 226 gram 208 gram

Een ding is dit jaar in ieder geval onveranderd gebleven: de prijs. De iPhone 11 Pro start bij € 1159, de iPhone 11 Pro Max bij € 1259.

Dit is een samenwerking.