Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone X of iPhone XR: welke moet je kiezen?

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
iPhone X of iPhone XR


Lees verder na de advertentie

De iPhone X kreeg drie opvolgers, waaronder de iPhone XR. De toestellen hebben veel gemeen: een randloos ontwerp, moderne technologieën en een prijskaartje van minder dan 1000 euro. Toch zijn er belangrijke verschillen. Moet je kiezen voor de iPhone X of iPhone XR?

iPhone X of iPhone XR kopen?

Het afgelopen jaar presenteerde Apple naast de gebruikelijke vlaggenschepen een goedkoper model: de iPhone XR. Die is een jaartje nieuwer dan de iPhone X heeft op sommige punten geavanceerdere technologie. Maar ook het kopen van het de iPhone X heeft zijn voordelen, waardoor het lastig is om te beslissen of je voor de iPhone XR of iPhone X moet gaan.

Scherm

Als het gaat om het scherm, wint de iPhone X het van de XR. Die heeft oled in plaats van lcd en ook de pixeldichtheid is met 458 ppi hoger dan de 326 ppi van de iPhone XR. Maar we zeggen er meteen bij: dat verschil zie je alleen als je de toestellen naast elkaar legt. Ook het scherm van de iPhone XR is prachtig.

Ontwerp

Een iets groter verschil is het ontwerp. Beide iPhones zijn schitterend en geven je het premium-gevoel. Toch is de X nét wat stijlvoller dan de XR. Allereerst komt dit doordat de randen naast het scherm bij de iPhone XR een fractie breder zijn. Ook is de band rondom het toestel gemaakt van aluminium, terwijl de iPhone X het doet met het fraaiere roestvrijstaal. En de iPhone XR is iets dikker (8,3 millimeter) dan de iPhone X (7,7 millimeter).

Formaat


kooptip

Wie een voorkeur heeft voor een iPhone met een groot scherm, zal het display van de XR waarderen. Die is met 6,1-inch groter dan het scherm van de X (5,8 inch). De iPhone X is hierdoor wel compacter en beter met één hand te bedienen.

 • iPhone X: 143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm; Gewicht: 174 gram.
 • iPhone XR: 150,9 mm x 75,8 mm x 8,3 mm. Gewicht: 194 gram.

iphone XR camera

Camera

De iPhone X heeft twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant; de iPhone XR (zie hierboven) bezit een enkele camera. Dit maakt de iPhone X iets beter in portretfoto’s en je hebt tot twee keer optische zoom.

Toch is de camera van de iPhone X niet zo gek veel beter dan die van de XR. De versere A12-processor van de iPhone XR maakt geavanceerdere cameratechnieken mogelijk, zoals Smart HDR. Deze maakt negen foto’s met een verschillende belichting, laat er ingewikkelde berekeningen op los en combineert de beste delen tot één foto. Hierdoor springt de iPhone XR beter om met slechte lichtomstandigheden, zoals donkere scènes of situaties met veel tegenlicht.

Daarnaast kan de iPhone XR ook portretfoto’s schieten, iets wat voorheen weggelegd was voor iPhones met een dubbele lens. En in tegenstelling tot bij de iPhone X is het met dit toestel mogelijk om de mate van achtergrondonscherpte te bepalen. Wel werkt de portretfunctie van de iPhone XR alleen bij mensen. Wil je de dieptefoto’s ook bij je huisdier kunnen schieten, dan moet je bij de iPhone X zijn.

Specs

De iPhone XR heeft een krachtigere processor: de A12 Bionic-chip. Daarmee is dit toestel meer geschikt om grafisch intensieve apps te draaien, al zijn snelheidsverschillen tussen de X en XR nauwelijks merkbaar. Iets beter merken we dat Face ID (gezichtsherkenning) sneller werkt bij de iPhone XR.

Nog nooit was de accuduur van een iPhone zo goed als bij de iPhone XR. Die houdt het een paar uur langer uit dan de X. Dit heeft te maken met de grotere batterijcapaciteit (2942 mAh, om 2716 mAh) en bovendien verbruikt het lcd-scherm van de XR minder stroom.

Prijs

De iPhone XR is verkrijgbaar voor € 859. De iPhone X is niet meer te koop bij Apple, maar veel webwinkels en providers bieden het toestel nog aan. De prijs is ietsjes hoger, zo’n € 929.

iPhone XR groot scherm

Voordelen iPhone XR ten opzichte van iPhone X

 • Krachtigere A12 Bionic-processor.
 • Groter scherm (6,1 inch in plaats van 5,8).
 • Maakt met Slimme HDR betere foto’s in slechte lichtomstandigheden.
 • Diepteregeling bij portretfoto’s.
 • Verkrijgbaar in vrolijke kleurtinten: zwart, wit, rood, geel koraal en blauw.
 • Accu gaat langer mee.
 • Iets voordeliger.

iPhone X - 4

Voordelen iPhone X ten opzichte van iPhone XR

 • Handzamer formaat.
 • Randen rondom het scherm zijn een fractie dunner.
 • Behuizing is van roestvrijstaal in plaats van aluminium.
 • HDR-display.
 • Kan (in tegenstelling tot de iPhone XR) portretfoto’s schieten van dieren en objecten.
 • 3D Touch in plaats van Haptic Touch.
 • Verkrijgbaar in chiquere kleurtinten: zilver en spacegrijs.
 • Beter scherm (oled in plaats van lcd en hogere pixeldichtheid).