Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iTip: Pas de scherptediepte van een foto aan bij de iPhone XS

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
scherptediepte aanpassen iPhone XS


Lees verder na de advertentie

Wij zijn gek op de portretmodus. Hiermee schiet je schitterende portretten met een diepte-effect, waarbij de achtergrond vervaagt. Dat kon al bij de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X – maar bij de iPhone XS (Max) is de functie nog een stuk toffer geworden. Het is nu namelijk mogelijk om de scherptediepte achteraf (en straks ook vooraf) aan te passen.

scherptediepte aanpassen iPhone XS

Scherptediepte aanpassen iPhone XS

Bij iPhones met een dubbele camera is de portretmodus aanwezig. Door die tweede lens kan de iPhone de voor- en achtergrond goed van elkaar onderscheiden en wordt de achtergrond kunstmatig onscherp gemaakt. Hierdoor ontstaat er een bokeh-effect.

Bij een spiegelreflexcamera heb je de mate van achtergrondonscherpte in eigen hand door te spelen met de lensopening, maar bij een iPhone moet je het doen met de standaard scherptediepte. Bij een iPhone XS en iPhone XS Max is het nu echter ook mogelijk om de scherpte achteraf aan te passen. Dat werkt als volgt:

  • Open de Camera-app en verander de modus naar ‘Portret’.
  • Schiet een foto waarbij een persoon of object duidelijk op de voorgrond staat.
  • Open de foto in de Foto’s-app en tik rechtsboven op ‘Wijzig’.
  • Er komt een regelaar in beeld waarmee je de f-waarde aanpast. Hoe lager de f-waarde, hoe vager de achtergrond. Tik op ‘Gereed’.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De functie heeft een groot aanpassingsbereik: van F16 naar F1.4. Bij het grootste diafragma is het contrast tussen de voor- en achtergrond zeer groot. Het onderwerp blijft mooi scherp, terwijl de achtergrond volledig vervaagt. Bij het kleinste diafragma is er bijna geen achtergrondonscherpte te zien.

Nu kun je de scherptediepte bij de iPhone XS (Max) alleen nog achteraf aanpassen, maar binnenkort doe je dit nog terwijl je een foto in de portretmodus maakt. In iOS 12.1 voegt Apple namelijk een functie toe waarbij de schuifregelaar voor het diepte-effect al in beeld komt als je een foto in de portretmodus maakt. Waarschijnlijk verschijnt de tussentijdse update van iOS 12 eind oktober.