Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone SE vs. Google Pixel 6a: wat is de beste budget-smartphone?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone SE vs. Google Pixel 6a


Lees verder na de advertentie

Met deze twee toestellen krijg je veel smartphone voor weinig. Maar welke moet je kiezen? iPhone SE vs. Google Pixel 6a: deze budget-smartphone moet je hebben.

iPhone SE vs. Google Pixel 6a

Je hebt ze allebei voor minder dan € 350, ze zijn allebei in Californië ontworpen, en ze hebben specificaties die je in een veel duurder toestel zou verwachten: de iPhone SE (2020) en de Google Pixel 6a. Maar er kan er maar één de beste zijn … toch?

Om daar antwoord op te krijgen, zetten we de belangrijkste verschillen en gelijkenissen van de twee toestellen voor je op een rij. iPhone SE vs. Google Pixel 6a: dit is hét budgettoestel van dit moment.

1. Scherm en grootte

De iPhone SE is een lekker compact toestel. Hij heeft een relatief klein 4,7-inch scherm, en precies dezelfde behuizing als de oude iPhone 8. Dit betekent ook dat hij nog een thuisknop met vingerafdruksensor (Touch ID) heeft – in tegenstelling tot álle andere iPhone-modellen op dit moment, die de thuisknop achterwege hebben gelaten.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iPhone SE Pixel 6a

De Google Pixel 6a oogt wat dat betreft een stuk moderner. Hij heeft een groot 6,1-inch scherm met dunne randen, met een klein gaatje voor de selfiecamera. De vingerafdrukscanner zit ingebouwd in het scherm. Bovendien heeft het scherm oled-techniek, wat zorgt voor perfect contrast – de iPhone SE moet het nog doen met een ouderwetse lcd.

2. Camera’s

Het camerasysteem van de iPhone SE is vrij simpel: een 12-megapixel groothoekcamera aan de achterzijde met Portretmodus, HDR en 4K filmen, en een 7-megapixel selfiecamera. Je schiet er erg goede plaatjes mee – maar het is wel heel basic.

De Pixel 6a heeft wat dat betreft een indrukwekkender aanbod. Aan de achterzijde zit een 12-megapixel groothoekcamera én een 12-megapixel ultragroothoekcamera, compleet met Nachtzicht, Portretmodus, Filmisch effect en meer. Ook heeft de Pixel 6a een 8-megapixel selfiecamera. Wat dat betreft lijkt het camerasysteem meer op wat je op de iPhone 14 vindt, en dat is voor z’n adviesprijs van € 349 toch wel erg indrukwekkend.

3. Processor, geheugen en opslag

De iPhone SE en de Google Pixel 6a onderscheiden zich allebei van andere budget-toestellen door hun snelle processors. Bij de SE is dat Apple’s eigen A13 Bionic-chip, en bij de Pixel 6a gaat het om Google’s eigen Tensor-chip.

MacBooks met Apple Silicon-chip

De chips verschillen qua prestaties niet veel van elkaar. De SE is 20% sneller als je kijkt naar de prestaties van individuele cores, en de Pixel 6a is juist 20% sneller als je alle cores bij elkaar optelt (zoals is te zien op Geekbench). Wel heeft de Pixel een voordeel als het gaat om werkgeheugen: dat is 6 GB, ten opzichte van 3 GB in de iPhone SE. Dit maakt de Pixel met name iets beter in multitasking. Ook niet onbelangrijk: de iPhone SE heeft standaard 64 GB opslag – bij de Pixel is dit 128 GB.

4. Accuduur

De accuduur van de iPhone SE en Pixel 6a is lastig te vergelijken als je uitgaat van wat de fabrikant zegt. Waar Apple specifiek ingaat op de accuduur bij ‘video afspelen’, ‘video streamen’ en ‘audio afspelen’, geeft Google een algemene accuduur van ‘meer dan 24 uur’.

Wel weten we dat de iPhone SE een relatief kleine accu heeft van 1821 mAh, terwijl de Pixel 6a een capaciteit heeft van 4410 mAh. En hoewel de Pixel een groter display heeft dat iets meer stroom verbruikt, wordt uit een vergelijking van PhoneArena duidelijk dat de Pixel uren langer meegaat dan de iPhone SE (2022) – en die heeft nog een grotere accu dan de iPhone SE (2020).

5. Software

Voor veel mensen zal uiteindelijk het belangrijkste verschil tussen de iPhone SE en de Google Pixel 6a in de software zitten. De iPhone draait op iOS 16, en de Pixel op Android 13. Beide besturingssystemen lijken qua functionaliteit heel erg op elkaar en hebben allebei een gigantische appwinkel, maar ze zijn wel genesteld in totaal andere ecosystemen.

iPhone vergrendelscherm iOS 16

Heb je een Mac, iPad, AirPods of andere Apple-apparaten? Die werken perfect samen met een iPhone, en een stuk minder goed met een Android-toestel. Bovendien heeft een iPhone fijne diensten als FaceTime, iMessage en AirPlay. Maar heb je een Windows-pc, een Chromecast of speakers van Google Nest? Die gaan weer beter overweg met Android. Het ligt er dus net aan welke apparaten je al hebt, en hoe vast je aan hun bijbehorende ecosystemen zit.

iPhone SE vs. Google Pixel 6a: conclusie

Op papier is het wel duidelijk: de Google Pixel 6a is voor zijn prijs een stuk aantrekkelijker dan de iPhone SE (2020) – en dat is als Apple-website toch even slikken. Hij heeft een mooier scherm, beter camerasysteem, meer werkgeheugen en een significant grotere accu. De SE lijkt bijna ouderwets vergeleken met de Pixel – ware het niet dat zijn A13-chip nog steeds zo goed is.

Toch zijn specificaties niet alles. Waar de iPhone nog altijd in voorloopt, is software. Hij krijgt naar verwachting langer updates dan de Pixel, de App Store heeft een kwalitatief beter aanbod dan de Play Store, en iOS heeft de wereld aan diensten die we niet graag zouden missen. Maar als je nog níét vastzit aan Apple, dan is de Pixel 6a objectief een betere deal.

iPhone SE of Google Pixel 6a kopen

Wil je een iPhone SE (2020) of Google Pixel 6a kopen? Hieronder vind je voor beide toestellen de beste prijzen van dit moment.


Google Pixel 6a prijzen


Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!