iPhone 16e goedkoper dan iPhone 16 – maar wat lever je in?

Apple heeft met de iPhone 16e een nieuw en goedkoper model aan de iPhone 16-familie toegevoegd. Super fijn voor je portemonnee, maar je mist wel enkele functies van de standaard iPhone 16. Wat lever je eigenlijk in? Ontdek het verschil tussen de iPhone 16e en iPhone 16.
Lees verder onder de advertentie
Verschil iPhone 16e en iPhone 16
1. Dynamic Island


kooptip

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Dit verschil springt direct in het oog. De iPhone 16e heeft nog de ‘ouderwetse’ notch – het hapje uit het scherm. De iPhone 16 daarentegen, heeft een Dynamic Island: een slimme bubbel die meebeweegt met meldingen en apps. Apple noemt het Dynamic Island ‘een magische manier om je iPhone te gebruiken’. Maar eerlijk? Je kunt prima zonder. Of je het mooier vindt, is natuurlijk een ander verhaal.
Er is nog een verschil voor wat betreft het scherm en dat heeft te maken met de helderheid. De maximale helderheid ligt bij de iPhone 16e ietsje lager. Bij de standaardweergave 800 niets in plaats van 1000. En bij HDR 1200 in plaats van 1600.
2. Camera

Draai de iPhone om en je ziet meteen nog een verschil: waar de iPhone 16 twee lenzen heeft, moet de 16e het doen met één. De iPhone 16e heeft namelijk een 48-MP hoofdcamera, maar mist een ultragroothoeklens. Hierdoor zijn bijvoorbeeld uitgestrekte landschapsfoto’s, macrofotografie en ruimtelijke foto’s niet mogelijk. Ook de filmmodus (een soort portretmodus maar dan voor bewegende beelden) en actiemodus ontbreken.
Wil je meer weten over de beperkingen van de iPhone 16e camera, lees dan iPhone 16e camera: één lens met veel gebreken.
Bovendien heeft de iPhone 16 heeft een handige Cameraregelaar. Dit is een fysieke knop aan de zijkant van het toestel, waarmee je supersnel foto’s en video’s maakt. De iPhone 16e moet het zonder deze shortcut doen, dus je zult via het scherm de camera-app moeten openen. Overigens heeft zowel de iPhone 16 als de iPhone 16e een actieknop waaraan je je favoriete functie kunt koppelen.
3. MagSafe
De iPhone 16 ondersteunt MagSafe, een magnetisch systeem voor eenvoudig bevestigen van accessoires en sneller draadloos opladen. De iPhone 16e mist deze functionaliteit en ondersteunt alleen standaard draadloos opladen tot 7,5 W met Qi.
Wat de iPhone 16e verliest in oplaadsnelheid, wint hij aan batterijduur. De iPhone 16e heeft een betere accu dan de iPhone 16. Volgens Apple gaat hij tot 26 uur mee bij het afspelen van video’s, tegenover 22 uur op de iPhone 16. Dat extra beetje uithoudingsvermogen kan in de praktijk een groot verschil maken als je veel onderweg bent.
4. Ultra Wideband-chip
Met de Ultra Wideband-chip van de tweede generatie kun je top op de meter nauwkeurig apparaten terugvinden (zoals een verloren AirTag). Die chip zit wél in de iPhone 16, maar niet in de 16e. Sterker nog: de 16e heeft helemaal geen Ultra Wideband-chip – terwijl die al sinds de iPhone 11 bestaat.
5. Chip
De iPhone 16 en iPhone 16e hebben allebei de A18-chip, wat ze beide geschikt maakt voor Apple Intelligence (wanneer dit in de toekomst naar Nederland komt). Toch is er iets verschil: de iPhone 16 heeft een krachtigere 5-core GPU, wat zorgt voor soepelere graphics bij gamen en videobewerking. De iPhone 16e moet het doen met een 4-core GPU, wat iets minder prestaties oplevert.
Een dan is er nog een primeur: de iPhone 16e is de eerste iPhone met Apple’s eigen C1-modem, die energiezuiniger is dan het Qualcomm-modem in de iPhone 16.
6. Kleurtjes

Houd je van een kleurrijke iPhone? Dan biedt de iPhone 16 je meer opties. Dit toestel is verkrijgbaar in zwart, wit, roze, blauwgroen en ultramarijn. De iPhone 16e daarentegen komt alleen in zwart en wit. Simpel en stijlvol, maar een beetje beperkt als je graag een uniek kleurtje had gewild.
Prijzen
Bij de iPhone 16e lever je functies in, maar je bespaart flink op de prijs:
Prijzen iPhone 16e
- iPhone 16e met 128 GB opslag: 719 euro
- iPhone 16e met 256 GB opslag: 849 euro
- iPhone 16e met 512 GB opslag: 1099 euro
Wil je een iPhone 16e kopen? Hij is is sinds 21 februari in de voorverkoop en vanaf 28 februari daadwerkelijk leverbaar. Check de beste prijzen en levertijden in onze prijsvergelijker:
Prijzen iPhone 16
- iPhone 16 met 128 GB opslag: 969 euro
- iPhone 16 met 256 GB opslag: 1099 euro
- iPhone 16 met 512 GB opslag: 1349 euro
Wil je een iPhone 16 kopen? Check de beste prijzen en levertijden in onze prijsvergelijker:
Welke iPhone past bij jou?
De iPhone 16e is een aantrekkelijke keuze als je een goedkopere iPhone met een lange batterijduur zoekt. Maar die lagere prijs betekent wel dat je Dynamic Island, een extra camera, MagSafe, toffe kleurtjes en de Ultra Wideband-chip moet missen. Ook de grafische prestaties zijn iets minder krachtig.
Wil je de nieuwste snufjes, een veelzijdigere camera en een helderder scherm? Dan is de iPhone 16 de betere keuze. Maar als je vooral een betrouwbare iPhone zoekt zonder al die extra’s, dan is de iPhone 16e een slimme, budgetvriendelijke optie.
Praat mee
0