Terug naar iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro: grotere verschillen dan ooit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro: grotere verschillen dan ooit

Door Ward Edema9 september 2022 14:118 min. leestijd0

De voorverkoop van de iPhone 14 is gestart, maar welke versie past bij jou? Om je op weg te helpen, gaan we in deze koopgids in detail in op alle verschillen. iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro: dit moet je weten.

iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro

iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro

Net als voorgaande jaren heeft Apple vier verschillende iPhone-modellen uitgebracht: twee maten van de reguliere iPhone 14, en twee maten van de iPhone 14 Pro. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de groottes nu gelijkgetrokken. Daardoor ziet de opstelling er als volgt uit:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Schermformaat
iPhone 146,1 inch
iPhone 14 Plus6,7 inch
iPhone 14 Pro6,1 inch
iPhone 14 Pro Max6,7 inch

Hoewel de maten nu gelijk zijn, verschillen de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 14 Pro (Max) meer van elkaar dan ooit. Hieronder gaan we de belangrijkste verschillen voor je langs.

Ga direct naar de pre-order van de iPhone 14 (Pro)

1. Display: nieuwe snufjes alleen voor de Pro

iPhone 14 Always-on

De schermtechniek van de iPhone 14 (Plus) is gelijk aan die van zijn voorganger – alleen de grotere maat is dus nieuw. Dat betekent dat hij een goed OLED-scherm heeft met ultiem contrast, mooie kleuren en een hoge helderheid. Het scherm van de iPhone 14 Pro (Max) doet hier nog een schepje bovenop met twee grote verbeteringen: always-on en een nóg hogere helderheid. Daarnaast heeft hij als enige van de twee nieuwe modellen ProMotion-technologie.

Always-on

Door always-on blijft het scherm van de iPhone 14 Pro (Max) altijd ingeschakeld in de slaapstand, waardoor je op ieder moment de tijd, je notificaties en de lockscreen-widgets van iOS 16 ziet. Doordat dit beeld flink gedimd is, en het scherm slechts eenmaal per seconde wordt ververst, gaat dit verder niet ten koste van de accuduur.

Hogere helderheid

De tweede verbetering heeft te maken met de maximale helderheid van het scherm. Die bleef voorheen hangen op 800 nits, maar gaat op de iPhone 14 Pro (Max) nu naar 1000 nits – en buiten zelfs naar 2000 nits. Dit wil zeggen dat het scherm even fel wordt als professionele filmmonitors, en je dus nooit meer moeite hebt om het scherm af te lezen in fel zonlicht.

ProMotion

Ook dit jaar is ProMotion alleen beschikbaar op het Pro-model. Met deze techniek wordt de snelheid van het scherm automatisch aangepast tussen 10 en 120 Hz, waardoor alle animaties en spellen extra soepel aanvoelen en er juist veel stroom wordt bespaart bij stilstaande beelden.

iPhone 14 (Plus)iPhone 14 Pro (Max)
SchermtechniekOLEDOLED
Grootte6,1- of 6,7 inch6,1- of 6,7-inch
Scherpte460 pixels per inch460 pixels per inch
Helderheidtot 800 nitstot 2000 nits
Snelheid60 Hz10 tot 120 Hz
Always-onneeja

2. Design: notch vs. Dynamic Island

Dynamic island iPhone

De iPhone 14 (Plus) heeft bovenaan het scherm een inkeping – de ‘notch’ genoemd – voor de selfiecamera en Face ID-sensoren. Dit is dus hetzelfde als bij voorgaande modellen. De iPhone 14 Pro (Max) neemt afscheid van de notch, en heeft in plaats daarvan de zogenaamde ‘Dynamic Island’.

In dit pilvormige gat zitten dezelfde onderdelen als de oude inkeping, maar ze nemen nu minder ruimte in beslag. Ook is het gat een onderdeel van de interface van de iPhone. Notificaties, afspeelknoppen, timers en meer vormen zich rondom de pilvorm, en zijn daardoor veel compacter. Dit zul je in dagelijks gebruik dus echt gaan merken.

iPhone 14 Dynamic Island

Buiten de voorkant om zijn er nog verschillen in het materiaal van beide modellen: de iPhone 14 (Plus) is van aluminium en glas, waar de iPhone 14 Pro (Max) van staal en glas is. Ook de kleuren zijn anders:

iPhone 14 (Plus) kleuren

 • Blauw
 • Paars
 • Middernacht
 • Sterrenlicht
 • Product (Red)

iPhone 14 Pro (Max) kleuren

 • Dieppaars
 • Spacezwart
 • Zilver
 • Goud

Wil je de kleuren goed blijven zien, maar toch de nodige bescherming hebben voor je toestel? Dan is een superdun en doorzichtig iPhone 14 hoesje eigenlijk een must.

3. Camera: beter of nóg beter

De camera’s van de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 14 Pro (Max) zijn misschien wel het belangrijkste verschil om in overweging te nemen. Voor beide modellen zijn er de nodige vernieuwingen, maar de Pro blijft hét model voor fotofanaten.

iPhone 14 prijzen

iPhone 14 (Plus): subtiele verbeteringen

Het camerasysteem van de iPhone 14 (Plus) is vrij subtiel verbeterd. De groothoekcamera heeft nu een groter diafragma van ƒ/1.5, waardoor hij beter presteert bij weinig licht. Ook de selfiecamera is vernieuwd, met een groter diafragma en ondersteuning voor autofocus voor haarscherpe selfies. De ultragroothoekcamera is verder onveranderd, en er is nog steeds geen telelens.

iPhone 14 Pro (Max): pixels tot de max

De iPhone 14 Pro (Max) heeft dezelfde nieuwe selfiecamera als de iPhone 14 (Plus), maar de nóg betere groothoekcamera steelt de show. Deze heeft een grotere sensor, en maakt voor het eerst de sprong van 12 megapixels naar 48 megapixels.

iPhone 14 Pro selfiecamera

Deze pixels worden door de iPhone per viertal gecombineerd. Dit zorgt dus in feite voor hele grote pixels, die veel meer licht vangen dan voorheen en dus betere foto’s opleveren – met name bij lastig licht. Ook is het met ProRAW mogelijk om de pixels los van elkaar te laten, zodat je bij daglicht extreem scherpe 48-megapixel foto’s maakt.

Verder zijn de ultragroothoekcamera met macromodus en de 3x-telelens weer exclusief van de partij voor het Pro-model. Wel zijn ze ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

iPhone 14 (Plus)iPhone 14 Pro (Max)
Groothoek12 megapixel met pixels van 1,9µm48 megapixel met extra grote (gecombineerde) pixels van 2,44µm
Ultragroothoek12 megapixel12 megapixel met macromodus voor foto’s van dichtbij
TelelensGeen12 megapixel met 3x zoom

4. Chip: A15 vs. A16

De iPhone is al jaren de allersnelste smartphone op de markt. De voorsprong is zelfs zo groot, dat Apple er dit jaar voor heeft gekozen om de iPhone 14 (Plus) dezelfde A15-chip te geven als de iPhone 13 Pro (Max) van vorig jaar. Daarmee is hij íets sneller dan de normale iPhone 13, en heeft hij bovendien nu 6 GB werkgeheugen voor betere multitasking – dit was eerst 4 GB.

De iPhone 14 Pro (Max) heeft wél een volledig nieuwe chip. Deze A16-chip is sneller dan zijn voorganger, maar de verschillen zijn relatief klein. Het kan echter zo zijn dat er bij toekomstige iOS-updates functies zijn die wel op de A16 draaien, en niet op de A15. Wil je dus voor future proof gaan, dan is het Pro-model een iets betere keuze.

5. Extra functies

Zoals altijd zijn er ook nog wat kleinere, subtielere verschillen tussen de iPhone 14 (Plus) en de iPhone 14 Pro (Max). Wij zetten ze voor je op een rij.

1. GPS

Houd je vaak je loop- of fietsroutes bij met apps, of navigeer je de hele dag door? Dan is de nieuwe dual-frequency gps misschien iets voor jou. Dit zit exclusief op de iPhone 14 Pro (Max), en geeft nauwkeuriger je locatie door, en is bovendien minder gevoelig voor storingen door bebouwing en bebossing.

2. LiDAR

Met een LiDAR-sensor is het mogelijk om 3D-scans te maken van je omgeving of objecten (met de juiste apps). Ook helpt deze sensor bij het razendsnel focussen van de camera, met name als er weinig licht is. Voor het derde jaar op rij zit deze sensor exclusief op het Pro-model.

3. ProRes

Wil je filmen met de aller- aller- allerhoogste kwaliteit? Dat is mogelijk met ProRes, waarmee je de forse compressie van iPhone-video’s omzeilt. Je raadt het al: ook dit zit alleen op de Pro.

6. Opslag en prijs

iPhone 14 kleuren modellen

Zowel de iPhone 14 (Plus) als de iPhone 14 Pro (Max) hebben standaard 128 GB opslag. Mocht je meer opslag nodig hebben, dan zijn er ook opties met 256 GB en 512 GB, en voor de Pro is er zelfs nog een optie met 1 TB. Hieronder vind je de prijzen.

128 GB256 GB512 GB1 TB
iPhone 141019 euro1149 euro1409 euro
iPhone 14 Plus1169 euro1299 euro1559 euro
iPhone 14 Pro1329 euro1459 euro1719 euro1979 euro
iPhone 14 Pro Max1479 euro1609 euro1869 euro2129 euro

Je bent dus € 310 meer kwijt als je de sprong maakt van de normale iPhone 14 naar een iPhone 14 Pro van hetzelfde formaat. Ga dus goed na of de extra functies van de Pro dit waard zijn voor jou, en of meer opslag niet een betere investering is voor jouw gebruik.

Conclusie: iPhone 14 vs. iPhone 14 Pro

De reguliere iPhone 14 (Plus) moet het dit jaar echt hebben van subtiele verbeteringen: alleen een iets betere groothoek- en selfiecamera en een iets snellere chip onderscheiden hem van de iPhone 13 – maar daar betaal je wel gemiddeld meer dan 150 euro meer voor. En die meerprijs is het over het algemeen niet waard.

iPhone 14 kleuren modellen

De iPhone 14 Pro is wél op heel veel vlakken verbeterd. De 48-megapixel camera is een grote stap, het always-on scherm voegt echt wat toe en het Dynamic Island maakt de iPhone-interface weer wat gelikter. Daar komen bovendien alle Pro-voordelen van voorheen – meer camera’s, extra functies als LiDAR en ProRes en een mooiere stalen behuizing – nog bij.

Het advies van iCreate

Ons advies is als volgt: wie geld wil besparen, kan op dit moment beter voor de iPhone 13 (mini) gaan. Daarmee krijg je bijna alle functies van de reguliere iPhone 14, maar dan – met de huidige prijzen – voor € 150 minder. Alleen als je per se een groter scherm wilt, is de iPhone 14 Plus nog het overwegen waard. Ook vanwege de goede batterijduur.

Wil je wel echt de laatste snufjes en ben je bereid een stuk meer te betalen? Dan is de iPhone 14 Pro (Max) een geweldige upgrade, ongeacht welk toestel je nu hebt. De stappen die Apple met dit model heeft gezet zijn de grootste in jaren.

iPhone 14 kopen?

De iPhone 14 (Plus) en iPhone 14 Pro (Max) zijn nu te bestellen. Lees ons artikel over de iPhone 14 voorverkoop om te zien bij welke winkels ze op dit moment beschikbaar zijn.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar