Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

4 redenen om de iPhone 14 Plus vooral niet te kopen

Auteur: Koen van Ekeren
3 reacties
iPhone 14 en 14 Plus


Lees verder na de advertentie

De iPhone 14 Plus is een van de betere telefoons die Apple heeft gemaakt – en toch zullen we het toestel niemand aanraden. In dit artikel leggen we uit waarom je de iPhone 14 Plus beter niet kunt kopen.

iPhone 14 Plus

De iPhone 14 Plus verscheen in september 2022. Het toestel verving de tegenvallende 5,4-inch iPhone mini. Hij is net zo goed als de standaard iPhone 14, maar bezit een groter scherm van 6,7-inch. Ook is hij minder geavanceerd en goedkoper dan zijn Pro-broers.

Goedkoop is de iPhone 14 Plus echter niet en wat ons betreft is hij zijn prijskaartje van 1169 euro absoluut niet waard. Hieronder leggen we uit waarom.

1. De iPhone 13 is net zo goed (en veel goedkoper)

De iPhone 14 Pro (Max) kreeg geweldige functies, waaronder een 48-megapixelcamera en een inventief Dynamic Island. De niet-Pro modellen gaf Apple weinig aandacht: zelden was een iPhone zo weinig vernieuwend als de iPhone 14 (Plus).


kooptip

Leg je de iPhone 13 (mini) en iPhone 14 (Plus) naast elkaar, dan zie je behalve het formaat geen verschillen. Ze worden zelfs aangedreven door dezelfde A15 Bionic-chip. Ook qua camera-specificaties ontlopen de telefoons elkaar nauwelijks. En toch kost de iPhone 14 Plus zo’n 350 (!) euro meer dan de iPhone 13. Die is op dit moment bij Belsimpel het goedkoopst: 813 euro.

Wil je meer van dit soort koopadviezen voor de iPhone? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

2. Je mist Pro-functies

Met zijn 1169 euro is de iPhone 14 Plus ongeveer net zo duur als de Pro-iPhones van 2022 en eerder, zoals de iPhone 13 Pro. Maar geavanceerde functies ontbreken. Je mist bijvoorbeeld een telelens om goed te zoomen en een ProMotion-scherm dat het display sneller ververst en energiezuiniger maakt.

iPhone 14

Ben je bereid om zoveel geld uit te geven voor een telefoon, dan zijn er twee betere opties. Optie 1: ga voor de iPhone 13 Pro. Op dit moment kost hij 1199 euro bij Bol.com. Hij is weliswaar een jaar ouder, maar je krijgt er een iPhone met een betere camera én scherm voor terug.

Optie 2: leg 150 euro bij en ga voor de iPhone 14 Pro. Deze relatief kleine meerprijs levert je heel wat extra’s op: 48-megapixelcamera, Dynamic Island, extra camera (telelens) en een geavanceerd ProMotion-scherm met Always-on. Dan betaal je wat meer, maar krijg je wél waar voor je geld.

3. Niet handzaam

Ik dacht ook altijd: hoe meer scherm, hoe beter. Maar de 6,7-inch iPhone 14 Plus is voor mij te groot. Bedienen met één hand is niet te doen. Ook met het overstrekken van je duim en de functie ‘Bereikbaarheid’ is het bovenste gedeelte van het scherm onbereikbaar.

Ook voelt de iPhone zwaar aan als je hem lang vasthoudt en in broekzakken past hij nauwelijks. Natuurlijk heeft een groot scherm ook z’n voordelen, vooral als je je iPhone veel gebruikt voor het bekijken van films of het spelen van games. Ook past in een grotere iPhone een grotere batterij. Maar denk goed na of een 6,7-inch iPhone de juiste keuze is.

4. Wachten loont

Apple werkt op dit moment aan een nieuwe versie: de iPhone 15 Plus. Geruchten wijzen op flinke verbeteringen. Hij zou bijvoorbeeld wat Pro-functies krijgen, zoals het Dynamic Island en een 48-megapixelcamera.

Voor hetzelfde geld (of misschien wel minder) heb je dan een betere telefoon. Geduld is nodig, want de iPhone 15-serie komt vermoedelijk in september uit.