Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPad mini 2021 vs. iPad Air 2020: broers met verschillen

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPad mini 2021 vs. iPad Air 2020


Lees verder na de advertentie

Op het oog lijkt de nieuwe iPad mini exact op de iPad Air, met de vlakke randen, design zonder homeknop en Touch ID in de aan/uit-knop. Toch verschillen ze op sommige vlakken behoorlijk van elkaar. iPad mini 2021 vs. iPad Air 2020: wij zetten de grootste verschillen voor je op een rij.

iPad mini 2021 kopen?

Is de iPad Mini 2021 iets voor jou? Kijk dan eens bij:

Amac | Coolblue |Belsimpel | Mediamarkt | bol.com

1. Scherm

Deze lijkt misschien heel ‘obvious’, maar het is goed om te benoemen: de iPad mini heeft een significant kleiner scherm dan de iPad Air (8,3 inch vs. 10,9 inch) waardoor sommige functies nét wat anders zijn.


kooptip

Zo zul je merken dat bij het multitasken (twee apps tegelijk in beeld) de apps op de iPad mini dusdanig klein worden, dat je vaak moet swipen of tikken om alle opties van de app in beeld te krijgen. Ook ben je over het algemeen meer aan het zoomen, bijvoorbeeld bij tekstverwerking. Met name qua productiviteit is het grotere scherm van de iPad Air dus prettig: als je de iPad meer voor je plezier gebruikt, is het kleinere scherm van de iPad mini geen punt.

2. Camera’s

De camera’s van de iPad mini zijn een flinke upgrade ten opzichte van het vorige model, maar ook ten opzichte van iPad Air. Zo heeft de 12-megapixel groothoekcamera aan de achterzijde van de iPad mini een True Tone-flitser, die op de iPad Air helemaal ontbreekt. Verder is de camera hetzelfde op beide modellen.

iPad mini 2021 camera

Ook is de camera aan de voorzijde van de iPad mini helemaal vernieuwd: dat is nu dezelfde 12-megapixel ultragroothoekcamera die je op de véél duurdere iPad Pro terugvindt. Hierdoor ondersteunt ‘ie ook Middelpunt, waardoor de camera je kan volgen tijdens videogesprekken. Op de iPad Air zit een simpelere 7-megapixel camera.

3. Processor

De kern van de iPad mini is het nieuwste van het nieuwste: de A15-chip die je ook terugvindt in de iPhone 13 (Pro). Deze is weer een stuk sneller dan z’n voorganger, de A14, die in de iPad Air zit.

Met name in de toekomst kan dit verschil gaan maken, als meer apps en iPadOS-updates gebruik gaan maken van die extra kracht. Verder hebben beide modellen dezelfde hoeveelheid werkgeheugen: 4GB.

4. Smart Connector

Op de iPad Air vind je een Smart Connector waarmee je een Smart Keyboard Folio, Magic Keyboard of een toetsenbord van bijvoorbeeld Logitech aansluit. Door de fysieke verbinding hoef je je toetsenbord niet te pairen via Bluetooth of los op te laden.

iPad Air 2020 Smart Connector

Op de iPad mini zit helaas géén Smart Connector, waardoor je alleen Bluetooth toetsenborden kan gebruiken. Óf je sluit lekker ouderwets een toetsenbord aan op de usb-c-poort.

5. 5G

Net als de iPad Pro 2021 heeft de nieuwe iPad mini ondersteuning voor 5G. Ten minste, als je voor het ‘Wi-Fi + Cellular’-model gaat. Hier zit overigens ook direct GPS bij: dit zit standaard niet op de iPad. Op de iPad Air zit nog geen ondersteuning voor 5G, waardoor je dus beperkt bent tot 4G-snelheden.

6. Kleurtjes

Apple heeft kennelijk moeite met kiezen, want inmiddels hebben zowat alle apparaten andere kleuropties. Bij de iPad mini en iPad Air zijn de kleuren ook heel verschillend.

iPad mini 2021 vs. iPad Air 2020 kleuren

De iPad mini is beschikbaar in spacegrijs, roze, paars en sterrenlicht. De iPad Air kun je krijgen in zilver, spacegrijs, roségoud, groen en hemelsblauw.

Conclusie: iPad mini 2021 vs. iPad Air 2020

Hoewel de iPad mini 2021 en iPad Air 2020 bijna hetzelfde ontwerp hebben, zijn er intern best veel verschillen. Uiteindelijk moet je de overweging maken of je het liefst alle nieuwe snufjes van de iPad mini wil, dus de betere camera’s, snellere processor en 5G, of toch het grotere scherm van de Air. Met name voor productiviteit is het scherm van de Air een must: voor andere taken maakt het minder uit.

Qua prijsverschil is de verhouding nu een beetje krom: de iPad Air is bij Apple €110 duurder dan de iPad mini (€ 669 vs. € 559) terwijl je dus inlevert op bepaalde functies. Je betaalt dus eigenlijk alleen voor het grotere scherm. Wil je liever gewoon het beste van beide werelden? Dan is de 11-inch iPad Pro 2021 de betere, maar wel duurdere optie. Wil je weten wat wij van de iPad mini vinden? Lees dan ook onze iPad mini 6 review.