Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPad Air 2022 vs. iPad mini 2021: welke is de beste voor jou?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPad Air 2022 vs. iPad mini 2021


Lees verder na de advertentie

Vanaf vrijdag 11 maart gaat de nieuwe iPad Air 2022 in de voorverkoop. Die heeft enkele fijne verbeteringen ten opzichte van het vorige model, waaronder een krachtige M1-chip, een verbeterde selfiecamera en 5G (optioneel). Vorig jaar kwam de iPad mini 2021 uit, en die lijkt bijzonder veel op de iPad Air. Welke moet je nou kiezen?

Bij zijn verschijnen werd de iPad mini bestempeld als de kleine broer van de toenmalige iPad Air 2020. En die kleine won het in sommige opzichten zowaar van zijn grote broer. Maar nu doet de iPad Air een inhaalslag. Zijn de Air en de mini nu nog beter aan elkaar gewaagd? In deze vergelijking zetten we de iPad Air 2022 en iPad mini 2021 naast elkaar.

iPad Air 2022 en iPad mini 2021 langs de meetlat

Moet je de duurdere, grotere iPad Air kopen? Of is de meer betaalbare, kleinere iPad mini een betere keuze? Wij laten je de belangrijkste overeenkomsten en verschillen zien, zodat je gemakkelijker kunt kiezen.

1. Design en scherm

De beide iPads lijken sprekend op elkaar. De voorkant is grotendeels scherm met slechts een smalle rand eromheen. De thuisknop ontbreekt, maar de iPad Air en mini hebben toch Touch ID – de sensor is verwerkt in de knop bovenop de iPad. De mini is verkrijgbaar in spacegrijs, sterrenlicht, roze en paars. De Air heeft hetzelfde kleurenpalet, met daarbij nog blauw.


kooptip

Het grote verschil is natuurlijk het formaat: 8,3 inch versus 10,9 inch. De mini kan net te klein voor je zijn: bij het multitasken merk je dat apps wel erg klein worden. Of als je hem als tweede scherm gebruikt. of bij het kijken van video’s. Anderzijds is zo’n mini wel lekker draagbaar, met een gewicht van minder dan drie ons. Ter vergelijking, de Air weegt 461 gram.

2. Camera’s

De iPad Air en de iPad mini hebben bijna dezelfde camera’s. Bijna dan, want de iPad Air mist nog steeds iets wat de iPad mini wel heeft.

De selfiecamera is in beide gevallen een 12-megapixel ultragroothoekcamera aan de voorkant. Deze maakt beide iPads geschikt voor de nieuwe functie Middelpunt. Hierbij blijft de camera altijd op jou gericht tijdens bijvoorbeeld videovergaderingen of het maken van TikTok-video’s – ook als je buiten beeld beweegt.

Aan de achterzijde hebben beide iPads een 12-megapixel groothoekcamera met een diafragma van ƒ/1.8 en tot 5x digitale zoom. Om ons onduidelijke reden ontbreekt op de iPad Air nog altijd de True Tone-flitser die de mini wel heeft.

3. Snelheid

De kern van de iPad mini is het nieuwste van het nieuwste: de A15-chip die je ook terugvindt in de iPhone 13 (Pro). Kan haast niet beter, toch? Jawel, want de iPad Air heeft de M1-processor. Deze van oorsprong Mac-chip zit nu ook in iPad Air. Dat brengt de iPad Air een stapje dichter bij de iPad Pro, want die heeft ook een M1-chip.

De iPad Air 2022 heeft voor het eerst ondersteuning voor 5G. De iPad mini 2021 heeft die ook. 5G is optioneel, je krijgt dit alleen maar als je kiest voor een iPad met wifi én mobiel internet. Met 5G heb je onderweg supersnel en zeer stabiel internet, ook op drukke plekken.

4. Accessoires

De iPad Air heeft een Smart Connector waarmee je diverse Apple-toetsenborden heel gemakkelijk aansluit. De iPad mini heeft dat niet; zo’n toetsenbord zou ook hilarisch klein worden. Wel kun je er een bluetooth toetsenbord aan koppelen.

Apple Pencil

Wil je graag tekenen of schrijven op je iPad? Dat kan met de Apple Pencil. Zowel de iPad Air als de iPad mini ondersteunt de tweede generatie van Apple’s stylus. Dat is de handige variant die je magnetisch aan de zijkant van je iPad kleeft en die dan meteen ook oplaadt.

5. Prijs

De iPad mini heeft een startprijs van € 559 (64 GB). De iPad Air start bij € 698,50. De prijzen lopen op als je een model met meer opslag en/of mobiel internet kiest.

Conclusie

We denken dat de iPad Air voor de meeste mensen de betere keuze is. Het grote scherm biedt ontzettend veel voordelen, met name als je de iPad gebruikt voor productiviteit. Bijvoorbeeld als je hem gebruikt als laptopvervanger of tweede scherm. De Air is wel duurder, maar het grote scherm en de betere chip rechtvaardigen dat.

De iPad mini raden we je aan als je het compacte formaat juist als voordeel ziet. Je bent iemand die onderweg snel even een schets wil maken, of je loopt op je werk vaak heen en weer met je iPad in je handen. Als je zo’n specifieke gebruiker bent, dan weet je dat van jezelf. Ga de iPad mini niet kopen omdat ie goedkoper is en het kleine scherm als concessie ziet – dan kun je nog beter voor de gewone iPad gaan, die is nog goedkoper ook.