Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad Air 2019 vs. iPad mini 5: dit zijn de verschillen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Gisteren introduceerde Apple twee nieuwe iPad-modellen: de iPad Air 2019 en de iPad mini 5. De twee nieuwe tablets van Apple hebben een hoop met elkaar gemeen, maar er zijn ook wat verschillen. Wij zetten het allemaal voor je op een rij, zodat je gemakkelijker kunt kiezen welke van de nieuwe iPads het beste bij je past.

Het formaat en het scherm

Het opvallendste verschil tussen de twee nieuwe iPads is, en dat kan je niet ontgaan zijn, het formaat. De iPad mini heeft een 7,9-inch scherm, net zoals zijn voorgangers. De iPad Air heeft een 10,5-inch scherm, waar zijn voorgangers een 9,7-inch scherm hadden. De randen om het scherm zijn een fractie smaller en in verhouding heb je meer scherm.

Het voordeel van de ultracompacte iPad mini is de draagbaarheid. Hij is klein, weegt slechts 300 gram en je stopt hem zó in je tas. Of je loopt er gemakkelijker mee rond – handig als je de iPad op de werkvloer gebruikt. Maar dit voordeel is tegelijkertijd een nadeel, want een klein scherm is niet ideaal als je vaak gamet of video’s bekijkt. Bij de iPad Air is het precies andersom. Die is iets groter en zwaarder (450 gram) en neem je iets minder makkelijk mee. Je hebt dan weer wel de voordelen van een groot scherm.

De iPad Air heeft een resolutie van 2224 x 1668 (264 pixels per inch). De iPad mini heeft een resolutie van 2048 x 1536 (326 pixels per inch). Dat betekent dat de iPad mini een iets scherper scherm heeft. Wel gaat het in beide gevallen om een Retina-display: dat betekent dat de pixels sowieso niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Smart Connector


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

iPad Air 2019

De iPad Air heeft in tegenstelling tot de iPad mini een Smart Connector. Hiermee kun je accessoires aansluiten op je iPad. Stel je er niet te veel van voor, want er zijn nauwelijks accessoires voor verkrijgbaar. Concreet: via de Smart Connector kun je Apple’s Smart Keyboard aansluiten op de iPad Air. De iPad mini heeft die optie niet, maar of dat erg is …? Een Smart Keyboard is even breed als de iPad hoog is, bij de mini zou dit toetsenbord wel érg klein en daarmee onpraktisch worden. Bij de Air kun je dus een Smart Keyboard gebruiken. Die kost € 179. Bij zowel de Air als de mini kun je een bluetooth toetsenbord gebruiken.

De prijs

iPad mini

Een iPad Air heeft een vanaf-prijs van € 569 – je hebt dan 64 GB opslagcapaciteit en geen 4G. Een iPad mini met diezelfde configuratie heb je vanaf € 459.

Overeenkomsten iPad Air en iPad mini

De verschillen tussen de iPad Air en de iPad mini zijn dus op één hand te tellen. Het aantal overeenkomsten is veel groter in getal. Dit zijn in het kort de belangrijkste overeenkomsten tussen de twee iPads:

  • Ondersteuning van de Apple Pencil (1e generatie).
  • Thuisknop met Touch ID (vingerafdrukscanner).
  • Zelfde processor (A12-chip + M12-coprocessor).
  • Gelamineerd display met een vingerafdrukbestendige coating & True Tone-weergave.
  • 8-megapixel camera achterzijde, 7-megapixel voorzijde.
  • Twee speakers.
  • Verkrijgbaar met 64 of 256 GB opslag.
  • Verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud.

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen de mini en de Air is het formaat. Verkijk je verder niet op het formaat, want de iPad mini levert dezelfde maximale prestaties als de iPad Air. Draagbaarheid is het belangrijkste argument om de mini te kopen. Maar bedenk je wel dat zo’n klein scherm bij veel mediagebruik tegen kan gaan staan, en dat de iPad Air ook nog altijd prima hanteerbaar is. We kunnen ons voorstellen dat je voor de mini kiest als je hem voor je werk van de ene klant naar de andere sleept. Of als je onderweg vaak schetst of snelle aantekeningen maakt met de Apple Pencil.

Wil je vooral de goedkoopste iPad, dan ben je waarschijnlijk geneigd om automatisch voor de mini te kiezen. Maar vergis je niet: de mini is weliswaar goedkoper dan de  niet de goedkoopste iPad. Als het je om de prijs gaat, dan adviseren we je nog steeds om even naar de iPad 2018 te kijken. Met het grote scherm, Apple Pencil-ondersteuning en een flink 9,7-inch scherm nog altijd de uitgelezen gezins-iPad.

Dan de iPad Air. Die is er voor mensen die eigenlijk een iPad Pro zouden willen – Apple’s iPad voor veeleisende of professionele gebruikers, maar die de Pro veel te duur vinden. Of die Pro-functies als Face ID, usb-c-aansluiting en ondersteuning voor de allernieuwste Apple Pencil overbodige opsmuk vinden. De Air heeft een supersnelle processor, een flink scherm en ondersteuning voor de eerste Apple Pencil