Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPad 2022 vs iPad 2021: wat zijn de verschillen?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPad 2022 vs. 2021


Lees verder na de advertentie

Vanaf woensdag 26 oktober ligt het nieuwe instapmodel van de iPad in de winkel: de iPad 2022! Vergeleken met de iPad 2021 zit het toestel vol vernieuwingen, maar wat zijn de verschillen tussen de twee versies? En welke past nou écht bij jou? Hieronder vergelijken we de toestellen met elkaar: iPad 2022 vs. iPad 2021!

iPad 2022 vs. iPad 2021

De reguliere iPad wordt binnen Apple’s assortiment gezien als het instapmodel. Volgende week verschijnt alweer de 10e generatie van deze versie, en dat lijkt Apple uitgebreid te vieren. De iPad 2022 ziet er namelijk heel anders uit dan zijn voorganger – de iPad 2021 – en zit vol interne verbeteringen. Al is dit ook te zien aan de prijs. Wij hebben alle verschillen op een rij gezet: tijd voor iPad 2022 vs. iPad 2021!

1. Design en scherm

iPad 2022

De veranderingen aan de buitenkant vallen meteen op, want de iPad 2022 heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen. Zo zijn de schermranden vlakker en de hoeken ronder, waardoor hij sprekend op de iPad mini lijkt. Ook de kleuren springen in het oog, met voor ieder wat wils. De iPad 2022 is namelijk beschikbaar in blauw, roze, zilver en geel, terwijl de iPad 2021 alleen een Spacegrijs en zilver jasje heeft.


kooptip

Het formaat van beide toestellen is vrijwel hetzelfde gebleven, maar dat geldt niet voor het display. De iPad 2022 heeft een schermgrootte van wel 10,9-inch. Dat is maar liefst 0,7-inch groter dan de iPad 2021, die 10,2-inch telt.

Beide toestellen hebben een thuisknop met Touch ID, maar wel op een andere plek. Bij de iPad 2021 zit hij nog onder aan het scherm, zoals je wellicht gewend bent. Voor de iPad 2022 heeft Apple hem verschoven: de thuisknop zit nu boven op het toestel, net zoals op de iPad mini en iPad Air.

2. Landschapsmodus

iPad 2022

Ook de selfiecamera is van plek veranderd. Voorheen vond je deze boven het scherm, net zoals op de iPhone. Vanaf de iPad 2022 niet meer: Apple heeft hem verplaatst naar de rechter schermrand. Zet je de camera aan en plaats je deze iPad in de landschapsmodus (horizontaal), dan sta je beter in beeld dan op de iPad 2021. Vooral handig tijdens een FaceTime-gesprek.

3. USB-C vs. Lightning

Alle kleine apparaten die binnen de Europese Unie worden verkocht, moeten vanaf 2024 dezelfde soort oplaadpoort hebben: USB-C. Hierdoor hoef je niet voor elk apparaat een ander kabeltje te gebruiken, want je hebt er slechts één nodig. De afgelopen jaren hebben meerdere iPads al de overstap naar deze universele aansluiting gemaakt. Maar het instapmodel moest nog altijd een inhaalslag maken.

Met de iPad 2022 is het eindelijk zover. De Lightning-oplaadpoort is namelijk vervangen door eentje met USB-C aansluiting. De iPad 2021 heeft die Lightning-poort nog wel. Dus wil je dit toestel opladen, dan heb je daar een aparte kabel (en misschien zelfs adapter) voor nodig.

4. Koptelefoonaansluiting

Hoewel de AirPods het straatbeeld domineren, heeft niet iedereen een set draadloze oortjes. In dat geval is de iPad 2022 onhandig, want hij heeft geen koptelefoonaansluiting. De iPad 2021 wel, en is daarmee de laatste ‘nieuwe’ iPad die dit nog heeft. Wil je toch de iPad 2022 combineren met bedrade oortjes, dan moeten die een USB-C aansluiting hebben.

5. Snelheid

Over de snelheid valt niet te twisten: daar verslaat de iPad 2022 absoluut het oudere toestel. Dit dankzij de A14 Bionic-chip, die we al kennen van de iPhone 12 en de iPad Air (4e generatie). Deze processor is dertig procent sneller dan de A13-chip, en laat die nou juist in de iPad 2021 zitten.

Nooit eerder heeft het instapmodel zo’n snelle chip gehad. Andere iPads wel: de iPad mini heeft een A15-chip, de iPad Air (5e generatie) een M1-chip en de iPad Pro zelfs al de M2. Het instapmodel blijft dus toch wat achterlopen.

6. 5G en wifi 6

Met een iPad met Cellular ben je niet afhankelijk van wifi-netwerken, want hiermee kun je ook buitenshuis het internet op. Zowel de iPad 2021 als iPad 2022 hebben zo’n Cellular-versie, maar er is één groot verschil: het nieuwe toestel heeft toegang tot het supersnelle 5G-netwerk, de iPad 2021 niet. Die moet het nog doen met 4G.

Hetzelfde geldt voor wifi 6. Deze nieuwe wifi-standaard is een stuk sneller en stabieler dan zijn voorgangers, maar de instap-iPad heeft er lang niets aan gehad. Tot nu, want de iPad 2022 kan er wel gebruik van maken.

7. Apple Pencil

iPad

Beide toestellen zijn compatibel met de 1e generatie Apple Pencil. Voor de iPad 2021 is dit prima: de Pencil heeft een Lightning-aansluiting, en past daarom in de oplaadpoort van de iPad. Op die manier kun je de stylus zowel opladen als koppelen.

De USB-C aansluiting van de iPad 2022 maakt dit systeem wat omslachtiger. Hier past de Lightning-aansluiting van de Apple Pencil namelijk niet in. Daarom heeft Apple een ‘USB-C-naar-Apple Pencil-adapter’ gemaakt, zodat je de stylus alsnog kunt opladen en koppelen. De adapter is inbegrepen bij nieuwe Pencils, maar heb je de stylus al? Voor € 10,00 kun je de adapter ook los kopen.

8. Prijzen en beschikbaarheid

De iPad 2022 ligt vanaf woensdag 26 oktober in de winkels, zowel in de (online) Apple Store als bij andere aanbieders. Wel liggen de prijzen een stuk hoger dan voorheen: Apple vraagt voor het instapmodel nu precies € 200 meer dan de vorige keer. Slik, dat is even schrikken.

Dit zijn de adviesprijzen voor de iPad 2022:

  • iPad 64 GB met wifi: € 589
  • iPad 256 GB met wifi: € 789
  • iPad 64 GB met wifi + Cellular: € 789
  • iPad 256 GB met wifi + Cellular: € 989

De iPad 2021 verscheen op 24 september 2021 en werd ongeveer een jaar verkocht. Vooralsnog is hij beschikbaar in de (online) Apple Store, zo lang de voorraad strekt. Uiteindelijk haalt Apple hem uit het assortiment. Andere winkels blijven deze iPad langer verkopen. Meestal zelfs voor een lagere prijs, terwijl Apple de prijs juist verhoogd heeft.

De oorspronkelijke adviesprijzen zijn als volgt:

  • iPad 64 GB met wifi: € 389
  • iPad 256 GB met wifi: € 559
  • iPad 64 GB met wifi + Cellular: € 529
  • iPad 256 GB met wifi + Cellular: € 699

Conclusie: iPad 2022 vs. iPad 2021

iPad

Dit jaar heeft de iPad eindelijk een ‘echte’ upgrade gehad. Het design ziet er frisser uit, de USB-C aansluiting maakt zijn debuut en het is eindelijk mogelijk om 5G en wifi 6 te gebruiken. En een snellere processor is altijd handig meegenomen. Het einde van de koptelefoonaansluiting is jammer, maar geen probleem als je al AirPods gebruikt. Wil je het ultieme instapmodel, dan ga je voor de iPad 2022.

Toch kunnen we het prijskaartje niet negeren: € 589 is een enorm bedrag voor ‘slechts’ het instapmodel. Voor een paar tientjes extra koop je ook een iPad mini, met de nóg snellere A15 Bionic-chip en compatibiliteit met de 2e generatie Apple Pencil (zonder adapter). Daardoor blijft de iPad 2021 de beste optie als je geen extraatjes wilt en niet de hoofdprijs wilt betalen.

iPad 2022 of iPad 2021 kopen

Heb je een keuze gemaakt? Beide iPads zijn beschikbaar in de (online) Apple Stores, maar ook bij Apple-resellers als Bol.com en Coolblue. Kijk daar zeker naar – vaak zijn producten bij zulke externe aanbieders een stuk goedkoper.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van al het nieuws rondom de iPad? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!