Terug naar iPad 2019 vs. iPad 2018: nieuwer is niet per se beter
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

iPad 2019 vs. iPad 2018: nieuwer is niet per se beter

Door Redactie iCreate16 september 2019 15:333 min. leestijd0

Verrassing: Apple kondigde vorige week tijdens het iPhone-event een nieuwe iPad aan. Het gaat om de ‘gewone’ iPad: niet een Pro, niet een Air, niet een Mini. Gewoon, een iPad die voor de meeste consumenten de meest logische optie is. We vergelijken hem hier met zijn voorganger: de iPad 2018. iPad 2019 vs 2018. Ontdek de opvallendste verschillen.

iPad 2019 keyboard

Het formaat

De grootste verandering van de iPad 2019 is het scherm-formaat. De iPad 2018 had het standaard iPad formaat van 9,7 inch. Apple laat dat nu voor het eerst los: de iPad 2019 meet 10,2 inch. In totaliteit is hij een een stuk groter dan de vorige iPad: een centimeter hoger en een halve centimeter breder. De iPad 2019 is overigens precies even groot als de iPad Air 2019: die heeft een groter 10,5-inch scherm met smallere randen eromheen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Een waarschuwing vooral voor de zakelijke iPad-gebruikers: door het grotere scherm van boven de 10-inch mag je Office voor de iPad alleen in combinatie met een Office 365-abonnement gebruiken – op de iPad 2018 was het gebruik van de app nog gratis.

Smart connector

Het grotere formaat biedt een onverwacht voordeel: de iPad 2019 is nu groot genoeg voor Apple’s Smart Keyboard. Deze iPad heeft dan ook een Smart Connector waarop je zo’n toetsenbord kunt aansluiten. Voor het overige is er eigenlijk geen enkele andere toepassing voor de Smart Connector.

Processor

Waarschijnlijk had niemand verwacht dat Apple een gloednieuwe processor in de nieuwe ‘budget’ iPad zou bouwen. Maar zelfs een kleine update zat er blijkbaar niet in. De iPad is uitgerust met dezelfde A10 Fusion-processor als de voorganger. Deze chip vierde zijn introductie in de iPhone 7 en is dus al drie jaar oud. Het zal met kostenbesparing te maken hebben, maar eerlijk is eerlijk: we vinden het een beetje karig. Stilstand is achteruitgang. Zelfs de iPad mini heeft een betere processor.

Scherm

De iPad 2018 deed vorig jaar wat concessies ten opzichte van andere iPads. Geen volledig gelamineerd display. Geen antireflectieve coating. Geen TrueTone-display, om maar eens wat zaken te noemen. En de nieuwe iPad 2019? Die is eigenlijk nog net iets tragischer, want hij heeft een iets slechtere kleurweergave. Het enige voordeel is dat hij een slagje groter is – maar het oude formaat was eigenlijk ook prima.

Touch ID

Een klein maar veelzeggend detail: de nieuwe iPad 2019 heeft een slechtere vingerafdrukscanner dan zijn voorganger. Het gaat om Touch ID van de eerste generatie uit 2013. De iPad 2018 had de snellere tweede generatie. Nu zal de gemiddelde iPad-gebruiker die wat surft en mailt hier niet direct wakker van liggen, maar het is toch een beetje schraal.

Prijzen

De iPad 2019 is een stukje duurder dan zijn voorganger. Die ging over de toonbank voor € 359. De iPad 2019 is verkrijgbaar vanaf € 389. Hij is nu al in de voorverkoop en verschijnt officieel op 30 september.

iPad 2019 vs 2018: conclusie

De iPad 2019 blijft de iPad voor scholieren en gebruikers die de goedkoopste iPad willen. Ondersteuning voor een toetsenbord en het grotere scherm zijn voor die doelgroep mooie aanvullingen. Wel is het jammer dat er enkele concessies zijn gedaan. Verwacht je echter ook maar iets meer van je iPad, dan zouden wij – puur op basis van de technische specificaties, nog zonder de iPad 2019 uitgebreid getest te hebben – voor de iPad Air gaan.

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar